• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Međususjedski odnosi

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
tu kod mene se prije na međi uvjek posadila vrba,i ona je još dan danas skoro na svakoj njivi ...i da oce nemre nas niko zajebat

tinda

Član
Tu od
20 Kol 2011
Poruka
592
Meni je čovjek odoro 6 brazdi,od međe,bandera je bila na međi,a sad je ljepo on vidio ko je odoro kad je došo inspektor iz HPA.

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ja sam ove godine kupio, 3 parcele, neobrađeno bilo godinama, naravno susjedi preorali, pitam ljude,da se dogovorimo, jer ja želim svoje, al oni neče ni da čuju.. pa lijepo, uzeo sam metar, izmjerio na svakoj strani svoje i susjedovo, usporedil sa stanjem u katastru i preoral te sve takozvane "međe" samo se jedan bunil, a nek ide na sud, ja svoje nedam

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
Kod mene nekih velikih problema s međama nema..

Ali na par mjesta imam pacijente koji oru pored mene i onda mi je zemlja na jednom kraju široka 15m a na drugom 12m zbog toga kaj neznaju odrezat ravno..E onda se ja ravnam po ovome širem kraju i tak odrežem ravno van,bez obizra koliko sam njemu odrezao,jer tko mu je kriv kaj nezna ravno orat...Prve godine tako,ak vidim da je i druge godine problem isto porežem tak al onda ide dubina koliko traktor može vuč pa si onda nek misli..

Jednom sam odrezao tak duboko da je nasjeo s IMT 539 kad je orao,i od tada se više ne buni za među a prije non stop neki problem,sad si mi odrezao jedan korak a sad pola...

Uvijek gledam da i sam čim ravnije odrežem jer ako nije ravno kvarim svoju zemlju a i onu pored moje..
20270033.jpg

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
ma i nam je več do*izdilo kaj nas zajebavaju z međama..na kraju kraj međe uzmemo crtalo i kotač dolje i teraj kolko more torpedo vuči..negdje 40-45 cm dublje ipak dublje nemre vuči..ali dok je htel od orati i evo ti ga na imt 540 je nasel tak kaj su se kotači vrteli v zraku i bar za sad 2 godine nema problema več z njim

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
Ja sam ove godine kupio, 3 parcele, neobrađeno bilo godinama, naravno susjedi preorali, pitam ljude,da se dogovorimo, jer ja želim svoje, al oni neče ni da čuju.. pa lijepo, uzeo sam metar, izmjerio na svakoj strani svoje i susjedovo, usporedil sa stanjem u katastru i preoral te sve takozvane "međe" samo se jedan bunil, a nek ide na sud, ja svoje nedam

tak su i nama rekli pa nikaj z toga.. njihova zemlja počinje 25 m od puta a gospoda su do sad ljepo orala do puta i tak pol naše zemlje radili.. mi smo lijepo skopirali z katastra mjere i u ruke metra i idemo zabili kolce i izorali kak je trebalo biti.. i sad smo im uspjeli utuviti v glavu kak treba biti jer smo još jedamput merili i oni su bili polek nas i uspjeli smo se dogovoriti

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
svakoga tko se ne slaže pitaš koliko ima u vlasništvu, sad je i arkod, ak po njemu ima više, ili izmjeri se više, znači nije njegovo, i nema se kaj buniti, ma da se oni izvlače da tak imaju godinam i tko zna kaj,.. ja to ne priznam, metar je mjerodavan :)

mali plavi

Aktivni član
Tu od
24 Srp 2012
Poruka
1,541
svakoga tko se ne slaže pitaš koliko ima u vlasništvu, sad je i arkod, ak po njemu ima više, ili izmjeri se više, znači nije njegovo, i nema se kaj buniti, ma da se oni izvlače da tak imaju godinam i tko zna kaj,.. ja to ne priznam, metar je mjerodavan :)

u potpunosti se slažem..

farmervg

Aktivni član
Tu od
7 Lip 2010
Poruka
1,421
Ja izgleda jedini tu nemam problema sa susjedom i sa međom na zemlji ali imam jednog koji živi ko robinzon....

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
gospodo draga čemu primjenjivati zakon jačega( ako imate jači traktor i dublje izorete zar mislite da ste riješili problem). odredili ste svoju parcelu prema vašoj površini, to je lako onima koji imaju velike parcele i barem na jednoj međi kamen međaš. pokušat ču stavit jednu sliku s geoportala gdje se vidi da međa prolazi po sredini susjedove parcele, znači ako ja odorem po toj međi iz katastra ,susjed će ostat bez pola parcele. Kako bi sve bilo u redu on bi trebao izorat do sredine druge parcele i tako redom tko zna dokle. zato se svi skupa trebamo izboriti da ova gamad iz katastra i geodetske uprave izađu iz svojih fotelja i na terenu postave barem na nekim mjestima propisane kamene po kojima bi se svi mogli poravnat s međama, jer godinama su jedni drugima preoravali međe i sada je teško da to sami uredimo, barem je tako u mom kraju gdje ima na tisuće malih parcela. uspio sam staviti sliku pa pogledajte česticu 423/7 je moja a desno 423/35 susjedova, mojih je još četiri s lijeve strane. vidi se kako je i put preoran jer je susjed imao plastični kontejner na početku parcele a na slici se vidi kako je kontejner na putu.

Prilozi

• geoportal.jpg
    geoportal.jpg
    72 KB · Pregleda: 163

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
gospodo draga čemu primjenjivati zakon jačega( ako imate jači traktor i dublje izorete zar mislite da ste riješili problem). odredili ste svoju parcelu prema vašoj površini, to je lako onima koji imaju velike parcele i barem na jednoj međi kamen međaš. pokušat ču stavit jednu sliku s geoportala gdje se vidi da međa prolazi po sredini susjedove parcele, znači ako ja odorem po toj međi iz katastra ,susjed će ostat bez pola parcele. Kako bi sve bilo u redu on bi trebao izorat do sredine druge parcele i tako redom tko zna dokle. zato se svi skupa trebamo izboriti da ova gamad iz katastra i geodetske uprave izađu iz svojih fotelja i na terenu postave barem na nekim mjestima propisane kamene po kojima bi se svi mogli poravnat s međama, jer godinama su jedni drugima preoravali međe i sada je teško da to sami uredimo, barem je tako u mom kraju gdje ima na tisuće malih parcela. uspio sam staviti sliku pa pogledajte česticu 423/7 je moja a desno 423/35 susjedova, mojih je još četiri s lijeve strane. vidi se kako je i put preoran jer je susjed imao plastični kontejner na početku parcele a na slici se vidi kako je kontejner na putu.
Zna biti odstupanje od stvarnog stanja i onog ucrtanog u katastru, al zato se zna dužina, a širina se lako izmjeri i na malim parcelama, ako ti i susjed imate u vlasništvu (gruntovnica, katastar) jednaku površinu, širine zemlje bi trebale biti iste, ok zna se dogoditi da jedan ima šire s jedne a drugi s druge strane, al površina se lako izračuna..to mora štimati

B

Bobo

Guest
Da se razumijemo, ne odorivam svugdje " do gredelja" samo s dvojicom Pacijenata imam neke nerijesene racune i tu se igram "jaceg" jer od ove godine to i jesam.

Jednostavno, majstor nije znao da sam kupio veliki traktor i on s 560 i 2x12" ore u jesen a ja isao s 539 bacati ureu prije oranje, i gledam ja koliko on to "ore" 20cm "duboko" i ajd, prije je izbacam gnojivo nego on zavrsi a njegova njiva ide poprjeko moje uvratine. dok sam otisao po Brenu, ovaj zavrsio oranje i otisao kuci. Kad sam dosao do njive, imam sto vidjeti. Majstor je odorao valjda 35cm duboko i izorao dvije brazde mojeg. kad sam zavrsio, skinuo tocak s pluga i bajo moj dokle ide, jedva cekam proljece...

S ovim imam jos na jednom mjestu situaciju, al i to ce brena rjesavati u dogledno vrijeme...

S drugim "delinkventom" je dogovor postignut i tu nema problema. Vidio je da od sad sa mnom vise ne moze.

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
Kod mene ima jedan koji svake godine obilazi njivu dok ja orem,meni to dojadilo ,stanem ,reko baja koji je tvoj problem?
Veli ma nista samo šećem ,reko šeći doma po stupove,one betonske,
Kad se vratio za pola sata lupimo ih u medu i vidim ja on cvjeta,zadovoljan
Kad su dosli geodeti rijesavat papire po pitanju kuce,upitam ih za ovu medu, vele da se zajebo za pola metra, reko super sam je mjerio i lupo stupove ja ih nevadim sigurno

Sad sam reko ko god dode da mu nesto nije jasno samo betonski stup i to da pola metra viri van zemlje,zasad se niko nije javio

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
Prije desetak godina kad sam radil ogradu oko vočnjaka pozval sam geodete i sve susjede da točno utvrdimo među. Kad su geodeti napravili izmjeru, zabili stupiće niko od susjeda nije imal ništa protiv sve štima. E sad ja napravim ogradu s tim da se uvučem metar u svoje da mogu kosit s vanjske strane s traktorskom kosilicom, a i da ne vadim dozvolu za ogradu. Ovak to ispada zaštita od divljači pošto nije na međi. Kaj mislite kolko mi je puta susjed čupal žicu s traktorom dok je oral? Da sam se ja uvukel 10 metri u svoje ovaj bi vjerovatno opet oral do ograde. Kaj sad napraviti?:scratch

Ovaj tvoj postupak mi je smijesan,zvao si geodete i sve stima pa ti onda "uvučes" ogradu metar
OGRADA i je zato da se ogradi a ne za ukras(to je druga svrha),Sad se mozes slikat il ponovo zvat geodete
Mi kad smo radili ogradu na mjesto stupića je isao stup od ograde i tako redom,sad ako neće kosit sa svoje strane a nece jer niko ne zivi, ja prodem pokosim da mi se ne lovi za ogradu i nakon toga pospricam da sam miran 2 mjeseca
Znam da post malo izgleda grub al stvarnost je to da sam se sam ogradivao s 4 strane i sad gledat i čekat kad ce susjed pokosit da mede,pa ogradu nebi vidio od trave

M

MOCO

Guest
kod nas je bio neki običaj oduvijek da se kao ograda uvuče 30-50cm, uz leniju i ulicu i više od metra, kao ono nisi proklet-ima zemlje...i tak! I sad dođe neki lik i pične sve 5cm u tuđe, jer kao ko će se svađat zbog tih 5cm al jbg mi sad tu stojimo ko budale i sam se gledamo, sad lenijom svi gaze u naše jer on je svoju ogradu stavio na među i boli ga za sve. Kad bi ja sad izvuko svoju među kak je u katastru nebi se dvojica mogli mimoić

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,907
Ovaj tvoj postupak mi je smijesan,zvao si geodete i sve stima pa ti onda "uvučes" ogradu metar
OGRADA i je zato da se ogradi a ne za ukras(to je druga svrha),Sad se mozes slikat il ponovo zvat geodete
Mi kad smo radili ogradu na mjesto stupića je isao stup od ograde i tako redom,sad ako neće kosit sa svoje strane a nece jer niko ne zivi, ja prodem pokosim da mi se ne lovi za ogradu i nakon toga pospricam da sam miran 2 mjeseca
Znam da post malo izgleda grub al stvarnost je to da sam se sam ogradivao s 4 strane i sad gledat i čekat kad ce susjed pokosit da mede,pa ogradu nebi vidio od trave

e sad pitanjce,da li smije biti ograda skroz na međi ili je moraš malo odmaknuti...:scratch

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
Po poimanju dvorista i ograde mislim one bočne(lijeve i desne),normalno bi bilo da je ograda međa,pa nećes povuć ogradu pola metra unutra u svoje dvoriste pa onda očekivat da će i susjed tako napravit
Čije je onda ono između? Ničija zemlja?

Druga stvar je ona ograda od strane ceste,tu ti uvjetuje elektra ako je stub blizu,kojekakve šahte,hidranti,cijevi od vode,plina...

Na otvorenoj njivi/livadi nepisano pravilo je bilo da kad se utvrdi međa i postavi kamen koji je vidljiv onda onaj koji ore ide gumom do kamena pa cijelom duzinom međa izgleda siroko jedno pola metra
Danasnje poimanje takvog oranja je da se traktorom "zajasi" kamen i međa suzi na 10 cm,i tako dok se kamen ne izvadi pa na sud

Negdje sam čito da ima i neko pravilo kod ogradivanja u gusto naseljenom ili ti šoru da gledano iz dvorista prema cesti ogradis svoju desnu stranu,i tako susjed do tebe...

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
Zna biti odstupanje od stvarnog stanja i onog ucrtanog u katastru, al zato se zna dužina, a širina se lako izmjeri i na malim parcelama, ako ti i susjed imate u vlasništvu (gruntovnica, katastar) jednaku površinu, širine zemlje bi trebale biti iste, ok zna se dogoditi da jedan ima šire s jedne a drugi s druge strane, al površina se lako izračuna..to mora štimati
zemljak a i ostali zar nerazumijete da nemora biti problem u prvom susjedu već u nekima u nizu, jer postoji mogučnost da tvoj susjed izore parcelu po površini za koju zna da pripada njemu, ali je time ušao na tvoje pa ti nazad izoreš kako misliš da bi trebalo biti i time oduzmeš njegovo. da bi se riješio problem to nemožemo sami kao kauboji nego bi trebali gospoda iz katastra npr. od puta do puta izmjeriti površine usporedit rezultat s ukupnim površinama vlasnika i postavit stupove napominjem ako ne na svakoj međi barem na svakih 100 metara pa se na osnovu toga mogu odrediti točne međe. i ne razumijem kako se zna dužina u slučaju da je s jedne strane put a s druge kanal, rijeka, potok.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,747
ja samo neznam ko bi im dal da pikaju stupove po privatnim parcelama...
inače, i elektra i telefoni i ostale instalacije moraju dobiti na pismeno od vlasnika parcele da slobodno metnu svoj stup ili nekaj drugo, s time da elektra plaća do 2500 kuna po stupu, a i ovi iz t-coma su tu negjde...
dakle, ono što sam pročital u post-dva prije da treba pitat gdje ćeš ogradu delat, ovisi samo o tipu ograde, a ne o željama nekih javnih ili privatnih poduzeća...:gitarist:
a bedastih susedov je uvjek bilo, i bu, ali srećom sad je tu i mapa na internetu, i metar, pa se da izmjeriti, a ako je netko baš jako tup, pozoveš sud i di sud odredi tu bu meja. amen.
plaća onaj ko zove sud...:rolfer:

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
zemljak a i ostali zar nerazumijete da nemora biti problem u prvom susjedu već u nekima u nizu, jer postoji mogučnost da tvoj susjed izore parcelu po površini za koju zna da pripada njemu, ali je time ušao na tvoje pa ti nazad izoreš kako misliš da bi trebalo biti i time oduzmeš njegovo. da bi se riješio problem to nemožemo sami kao kauboji nego bi trebali gospoda iz katastra npr. od puta do puta izmjeriti površine usporedit rezultat s ukupnim površinama vlasnika i postavit stupove napominjem ako ne na svakoj međi barem na svakih 100 metara pa se na osnovu toga mogu odrediti točne međe. i ne razumijem kako se zna dužina u slučaju da je s jedne strane put a s druge kanal, rijeka, potok.

sve je to ok, kaj veliš. nekad su zemlje bile mjerene, i to bi trebalo vrijediti, zemlja nebre nestati, i lako se najde ko ima preveč, al taj obično tvrdi da ima tako več dugi niz godina u mirnom posjedu, i tad nastanu problemi. za put se zna širina, a ako je s druge strane rijeka ili potok to treba biti ucrtano, ja imam jednu takvu i piše da imam 63 m2 rijeke

Na vrh