Ja sam ove godine kupio, 3 parcele, neobrađeno bilo godinama, naravno susjedi preorali, pitam ljude,da se dogovorimo, jer ja želim svoje, al oni neče ni da čuju.. pa lijepo, uzeo sam metar, izmjerio na svakoj strani svoje i susjedovo, usporedil sa stanjem u katastru i preoral te sve takozvane "međe" samo se jedan bunil, a nek ide na sud, ja svoje nedam
svakoga tko se ne slaže pitaš koliko ima u vlasništvu, sad je i arkod, ak po njemu ima više, ili izmjeri se više, znači nije njegovo, i nema se kaj buniti, ma da se oni izvlače da tak imaju godinam i tko zna kaj,.. ja to ne priznam, metar je mjerodavan
Zna biti odstupanje od stvarnog stanja i onog ucrtanog u katastru, al zato se zna dužina, a širina se lako izmjeri i na malim parcelama, ako ti i susjed imate u vlasništvu (gruntovnica, katastar) jednaku površinu, širine zemlje bi trebale biti iste, ok zna se dogoditi da jedan ima šire s jedne a drugi s druge strane, al površina se lako izračuna..to mora štimatigospodo draga čemu primjenjivati zakon jačega( ako imate jači traktor i dublje izorete zar mislite da ste riješili problem). odredili ste svoju parcelu prema vašoj površini, to je lako onima koji imaju velike parcele i barem na jednoj međi kamen međaš. pokušat ču stavit jednu sliku s geoportala gdje se vidi da međa prolazi po sredini susjedove parcele, znači ako ja odorem po toj međi iz katastra ,susjed će ostat bez pola parcele. Kako bi sve bilo u redu on bi trebao izorat do sredine druge parcele i tako redom tko zna dokle. zato se svi skupa trebamo izboriti da ova gamad iz katastra i geodetske uprave izađu iz svojih fotelja i na terenu postave barem na nekim mjestima propisane kamene po kojima bi se svi mogli poravnat s međama, jer godinama su jedni drugima preoravali međe i sada je teško da to sami uredimo, barem je tako u mom kraju gdje ima na tisuće malih parcela. uspio sam staviti sliku pa pogledajte česticu 423/7 je moja a desno 423/35 susjedova, mojih je još četiri s lijeve strane. vidi se kako je i put preoran jer je susjed imao plastični kontejner na početku parcele a na slici se vidi kako je kontejner na putu.
Prije desetak godina kad sam radil ogradu oko vočnjaka pozval sam geodete i sve susjede da točno utvrdimo među. Kad su geodeti napravili izmjeru, zabili stupiće niko od susjeda nije imal ništa protiv sve štima. E sad ja napravim ogradu s tim da se uvučem metar u svoje da mogu kosit s vanjske strane s traktorskom kosilicom, a i da ne vadim dozvolu za ogradu. Ovak to ispada zaštita od divljači pošto nije na međi. Kaj mislite kolko mi je puta susjed čupal žicu s traktorom dok je oral? Da sam se ja uvukel 10 metri u svoje ovaj bi vjerovatno opet oral do ograde. Kaj sad napraviti?:scratch
Ovaj tvoj postupak mi je smijesan,zvao si geodete i sve stima pa ti onda "uvučes" ogradu metar
OGRADA i je zato da se ogradi a ne za ukras(to je druga svrha),Sad se mozes slikat il ponovo zvat geodete
Mi kad smo radili ogradu na mjesto stupića je isao stup od ograde i tako redom,sad ako neće kosit sa svoje strane a nece jer niko ne zivi, ja prodem pokosim da mi se ne lovi za ogradu i nakon toga pospricam da sam miran 2 mjeseca
Znam da post malo izgleda grub al stvarnost je to da sam se sam ogradivao s 4 strane i sad gledat i čekat kad ce susjed pokosit da mede,pa ogradu nebi vidio od trave
zemljak a i ostali zar nerazumijete da nemora biti problem u prvom susjedu već u nekima u nizu, jer postoji mogučnost da tvoj susjed izore parcelu po površini za koju zna da pripada njemu, ali je time ušao na tvoje pa ti nazad izoreš kako misliš da bi trebalo biti i time oduzmeš njegovo. da bi se riješio problem to nemožemo sami kao kauboji nego bi trebali gospoda iz katastra npr. od puta do puta izmjeriti površine usporedit rezultat s ukupnim površinama vlasnika i postavit stupove napominjem ako ne na svakoj međi barem na svakih 100 metara pa se na osnovu toga mogu odrediti točne međe. i ne razumijem kako se zna dužina u slučaju da je s jedne strane put a s druge kanal, rijeka, potok.Zna biti odstupanje od stvarnog stanja i onog ucrtanog u katastru, al zato se zna dužina, a širina se lako izmjeri i na malim parcelama, ako ti i susjed imate u vlasništvu (gruntovnica, katastar) jednaku površinu, širine zemlje bi trebale biti iste, ok zna se dogoditi da jedan ima šire s jedne a drugi s druge strane, al površina se lako izračuna..to mora štimati
zemljak a i ostali zar nerazumijete da nemora biti problem u prvom susjedu već u nekima u nizu, jer postoji mogučnost da tvoj susjed izore parcelu po površini za koju zna da pripada njemu, ali je time ušao na tvoje pa ti nazad izoreš kako misliš da bi trebalo biti i time oduzmeš njegovo. da bi se riješio problem to nemožemo sami kao kauboji nego bi trebali gospoda iz katastra npr. od puta do puta izmjeriti površine usporedit rezultat s ukupnim površinama vlasnika i postavit stupove napominjem ako ne na svakoj međi barem na svakih 100 metara pa se na osnovu toga mogu odrediti točne međe. i ne razumijem kako se zna dužina u slučaju da je s jedne strane put a s druge kanal, rijeka, potok.