• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Mehanička radionica za pile

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,790
U zimskom periodu kao što je sad može se okretanjem radilice da klip dođe u gornju polovice cilindra i onda skinuti kandelu pa naliti 1 dcl vode i zavidat kandelu. Potom pilu okrenuti tako da kandela bude dole i tako ostavit pilu vani da se voda zaledi preko noći. Onda ujutro će biti blokiran klip a preko njega klipnjača - igličasti pa slobodno možete stegnuti kvačilo. Jedino onda treba malo počekati da ugrije da se može krenuti u šumu...... 😃

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,172
Zaboravio si napomenuti prognozu vremena - kad očekivati minuse!
Jednostavnije je motorku u škrinju! :eek:

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,790
Sad je pravo vrijeme za primjenu takve tehnike, ne čekati proljeće!😁

• Haha
Reactions: ZJ

dejan.d

Aktivni član
Tu od
28 Pro 2011
Poruka
955
Udarni nije baš nježan za igličaste ležajeve.
Ako baš mora udarni onda stavim klip u GMT da se što manje sile prenosi preko radilice, igličasti ležaja, klipnjače.... i pridržim rukom (krpom?) za zamašnjak.

Umjesto špage više volim bakreni obični kabal (dvožilni, trožilni..) sa izolacijom, čišći je i neće se uhvatit između klipa i cilindra. Samo pazit da se ne ugura u ispušni ili prijenosni kanal pa da ga klip ne presiječe (dogodilo mi se sa špagom).

A za zatezanje najbolje kako je @Ghost napisao,
odmastiti navoj, upaliti s kočnicom, dati gas par puta i onda ju ponovno aktivirati par puta pri gasu... i otad nikad nisam imao problema... a dok sam eksperimentirao sa ključevima razletilo mi se kvačilo pa su dijelovi završili i 30 metara dalje 😁
Original je špaga. Ono kaj se stavi umjesto svječke zna lomit bat.
To da trpi igličasti ..najbolje ondaj da je daš na omar pa gledaš- računaj kakve su to slile kad se vrti sa 13000+ obrata min.

popopboat

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2021
Poruka
170
E jebiga, onda se neki pitaju zašto ima toliko gluposti na forumu, probaš dati konstruktivni savjet ili bar reći kako radiš i onda te isprde 😁

Kod svojih pila kvačilo skidam šarafcigerom, kirnerom, čekićem... što mi padne pod ruku... a za tuđu pilu nikad ne riskiram ...

Kod ispranvnog rada motora je skoro pa sila kontinuirana, a kontinuirana sila ≠ sila udarca... ako dođe do pretpaljenja/detonacije, odnosno paljenja prije GMT-a, ležaj radilice ubrzo strada...

Husqvarna 592xp, okretni moment 5.78 Nm , udarni odvijač za bitove 180, 220 Nm... za točkove 400, 600, 1000 Nm, mislim da sila udarca nije jednaka.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,816
Nije to od radijatora...moralo je biti prek 200C da se to rastopi.

Na vrh