Sve ce ti se kazati kad pogledas, na kockici napred imas poklopac koji izvijes i vidis maticu unutra i stelujes sta treba, tako ces i videti ima li zapekle masti unutra i ostalo,
Konacno u subotu zapalio na selo da se poigram s kosom.
Posudio mazalicu i namastio kocku, izlazilo s gornje i donje strane, bez problema.
Upalio MTK, ukljucio kosu iiii...nista, nece krenut. Probam opet i opet i tek nakon 10og pokusaja je nevoljko krenula i onda radila. Hmmm...zanimljivo, zasto je prije kretala bez problema i radila?
I onda idem odvojit kocku od noza, da vidim sto zapinje...
Kad sam odvojio, kocka se vrtila i bez otpustanja kvacila, dakle u pogonu nije stvar, nego u nozu i prevelikom trenju zbog kojeg tesko krene.
Kocka ima s prednje strane jedan veliki kruzni poklopac kojeg sam odvio papagajkama. Ispod njega postoji ta krunska matica, nisam uocio osigurac jer je sve bilo zamasceno, ali kocka se uredno okrece bez ikakvih problema, tako da sam iskljucio mogucnost ikakvih problema s njom, ono sto se dimilo je vjerojatno nastajalo ispod nje, a ne u njoj.
I onda je uslijedilo mucenje s odvidavanjem onih matica 17 koje pritiscu noz odozgo. Uspio nekako odvrnut 6 od 7 (jedan stiskac ima samo jednu maticu
), a onda shvatio da noz mogu izvadit i bez skidanja tih stiskaca. I kad sam izvadio noz, bilo mi je jasno gdje je problem. Dodirne metalne povrsine noza i "statora" su sve crne, zamascene, prljave, zle. Samo jedna je cista i kad prstom predjes preko nje, lijepo fino glatko, a kad ides prstom preko ostalih, otpor za poludit. Ok, to je krivac za veliko trenje i probleme i grijanje itd.
I sad treba to ocistiti. Prvo sam petljao s nekim odmascivacem iz Lidla i celicnom vunom, ide tesko. Pa sam smirglao, otpale mi ruke. Uspio sam fiksni dio i stiskace ocistiti jedno 70%, ostaje noz.
Imam doma fleksericu i jednu plocu s smirglom, mislim da cu s tim prvo da si olaksam, no pretpostavljam da bi finalna povrsina trebala bit sto gladja, pa da li polir pastom malo to ugladim ili nije tolko bitno?
I kako da ocistim dio klizne povrsine ispod onih siljaka na fiksnom dijelu? Tamo ne udje nikakav alat. To ce morati nekako rucno.
Nozevi izgledaju zacudno ostro na dodir, obzirom da je to stajalo 20-30 godina vani. Ako ih ipak hocu malo proc, s cim? Brusnim kamenom ili? Ako se moze nekako neki stroj upotrijebit (busilica, flekserica), rado bi.