• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,731
Onda mi se čini da se veliki ležaj teško vrti iz nekog razloga, ili opruga vleče u stranu, pa konus malo "handra".
Probaj uključiti kardan i vidi jel se vrti kad pritisneš kuplug, te jel se da zaustaviti rukom.
 

dohtor

Član
Tu od
9 Lis 2011
Poruka
213
Zlatko bok... Imao sam isti problem na novom greeniju nakon sto se vratio prvi puta sa servisa u entradi u cepicu. Ugl problem je bio pregorjela spojka nakon deset metara frezanja... Sa novom spojkom kada su mi vratili kultivator, nakon sto sa pritisnuo kvacilo, kotaci suu se i dalje lagano lagano vrtili, isto tako i izlaz za prikljucke... Objasnjenje je bilo da se kvacilo treba malo razraditi???? jer je novo... Mislim se i kultivator je bio prije par mjeseci nov sa novom spojkom pa to nije radio... Nisam htio nista dirat jer je jos bio pod garancijom... Nakon par mjeseci je opet cijeli kuplung pregorio pa je isao opet na reklamaciju... Kada se vratio, tog problema nisam opet imao...

Slazem se sa misljenjem ZJ... Dodao bih jos da mozda lezajevi nisu do kraja ili kako treba upresani.... Posto su oni samo par milimetara upresani sa svojim unutrasnjim prstenon, ako su imalo "u stranu" dovoljno je da unutrasnji konus bude van balansa i da malo dira vanjski konus i imas prijenos vrtnje....

S time da tada bi trebao imati i izrazenije vibracije kada se pritisne kvacilo...
 
Posljednje uređivanje:

ZlatkoKoronc

Novi član
Tu od
12 Ruj 2014
Poruka
4
Kardan se ne da zaustaviti rukom kod pritisnute spojke, čak u prvoj brzini kotači imaju dovoljno snage da ju je problem i zaustaviti.
Preko čega se prenosi vrtnja, ne znam, ali kako ste rekli, ZJ i dohtor, sigurno je problem u opruzi i unutarnjem ležaju.
Prvom prilikom provjeravam stanje dijelova.
Hvala svima na savjetima.
 

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Sve ce ti se kazati kad pogledas, na kockici napred imas poklopac koji izvijes i vidis maticu unutra i stelujes sta treba, tako ces i videti ima li zapekle masti unutra i ostalo,

Konacno u subotu zapalio na selo da se poigram s kosom.
Posudio mazalicu i namastio kocku, izlazilo s gornje i donje strane, bez problema.
Upalio MTK, ukljucio kosu iiii...nista, nece krenut. Probam opet i opet i tek nakon 10og pokusaja je nevoljko krenula i onda radila. Hmmm...zanimljivo, zasto je prije kretala bez problema i radila?
I onda idem odvojit kocku od noza, da vidim sto zapinje...
Kad sam odvojio, kocka se vrtila i bez otpustanja kvacila, dakle u pogonu nije stvar, nego u nozu i prevelikom trenju zbog kojeg tesko krene.
Kocka ima s prednje strane jedan veliki kruzni poklopac kojeg sam odvio papagajkama. Ispod njega postoji ta krunska matica, nisam uocio osigurac jer je sve bilo zamasceno, ali kocka se uredno okrece bez ikakvih problema, tako da sam iskljucio mogucnost ikakvih problema s njom, ono sto se dimilo je vjerojatno nastajalo ispod nje, a ne u njoj.

I onda je uslijedilo mucenje s odvidavanjem onih matica 17 koje pritiscu noz odozgo. Uspio nekako odvrnut 6 od 7 (jedan stiskac ima samo jednu maticu :)), a onda shvatio da noz mogu izvadit i bez skidanja tih stiskaca. I kad sam izvadio noz, bilo mi je jasno gdje je problem. Dodirne metalne povrsine noza i "statora" su sve crne, zamascene, prljave, zle. Samo jedna je cista i kad prstom predjes preko nje, lijepo fino glatko, a kad ides prstom preko ostalih, otpor za poludit. Ok, to je krivac za veliko trenje i probleme i grijanje itd.
I sad treba to ocistiti. Prvo sam petljao s nekim odmascivacem iz Lidla i celicnom vunom, ide tesko. Pa sam smirglao, otpale mi ruke. Uspio sam fiksni dio i stiskace ocistiti jedno 70%, ostaje noz.
Imam doma fleksericu i jednu plocu s smirglom, mislim da cu s tim prvo da si olaksam, no pretpostavljam da bi finalna povrsina trebala bit sto gladja, pa da li polir pastom malo to ugladim ili nije tolko bitno?
I kako da ocistim dio klizne povrsine ispod onih siljaka na fiksnom dijelu? Tamo ne udje nikakav alat. To ce morati nekako rucno.
Nozevi izgledaju zacudno ostro na dodir, obzirom da je to stajalo 20-30 godina vani. Ako ih ipak hocu malo proc, s cim? Brusnim kamenom ili? Ako se moze nekako neki stroj upotrijebit (busilica, flekserica), rado bi.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
da je barem ironija ... istina prava
No treba razumjeti situaciju kad si nešto s ljubavlju sam nabaviš ili kad ti netko to na silu gurne u ruke ..kontaš ?

govori moj prijeteljvako ali on to nekako u rimi ,
Čovjek je nasretniji kad kupi auta , ali nema veče sreče nago kad isti prodaš ...to ti hoču reč , ako želiš razumjeti
 

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Ma moja situacija je nesto trece - ja sam nasao tu kosu u grmlju dvorista pa nakon malo gledanja i kontanja skuzio da to ide na moju frezu. :)
I onda je krenulo - pa da vidimo da li to radi. Jer ima par povrsina koje ta kosa moze rjesiti na puno laksi nacin nego guralicom ili trimerom, pa ajde da se malo potrudimo oko toga ako nije financijski zajebano, pa ako upali - upali.
Evo, jos cu se potruditi oko tih nozeva da to ocistim i podmazem i ako to onda bude radilo - super, a ako ne, mislim da cu je ostaviti na miru ili bacit na njuskalo pa nek se netko drugi igra s tim.
Mislim da i malo slini ulje koje sam stavio u pogon, vjerojatno je neka brtva/semering isto propao, to jos eventualno vidim jel se moze sredit.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,581
Očisti nož i malo podmaži. Možeš očistiti sa ježom na brusilici ili bušilici, samo nemoj po oštricama nego onaj dio koji klizi. Donje zube ne treba čistiti (sami će se očistiti kad to sklopiš i pokreneš). Montiraš gore i zategneš vođice noža (ali ne prejako, da se može rukom gurati lijevo -desno). Onda uključiš da malo radi na mjestu, provjeriš luft pa još malo zategneš ako treba. Ako ti curi ulje napred na pog. osovini, onda kad je u stand bay podložiš pod greben da visi nazad. Si kapi ? :(devil):
 

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Jesan sve san kapija. Ipak cu malo proc i donje nozeve s fleksericom. Cisto da ugledam zeljezo. I muci me sto ne mogu provjerit razinu ulja u pogonu, da znam kad i kolko dolit. Cu od oka svako malo 1 dcl.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,581
Pogledaj po bloku tamo kod kotača, bi trebalo da ima jenu malu vidu na donjoj polovici kućišta cca 5-7 cm od dna kućišta.:eek::
 

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Ja govorim o pogonu kose, ne MTK, se nismo kapili. Kučište osovine kose ima vidu na vrhu za izlijevanje/dolijevanje, ali budući je osovina u sredini, nema načina da izmjerim koliko ulja ima unutra, osim da sve izlijem. :)
Stavio sam pola litre hipenola 90, ali vidim da slini na prednjem kraju kod kocke.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,581
A da to je tip kose sa posebnim kućišten (koja se skida), da li je ta kosa ista kao i za IMT 506. Ako je takva onda treba staviti mix. polutekuće masti i ulja ukupno 0,5 litre u omjeru 50:50 %. To sve imaš u linku koji si ti stavio čini mi se u ovoj temi (upute i održavanje imt 506).:=-:
 

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Je, vec smo bili o tome pricali, pa smo zakljucili da nema za nabaviti polutekuce masti ili da ne znamo koja je to, pa sam stavio (mislim bas na tvoju preporuku) samo hipenol 90, pol litre. Mozda je to prerijetko pa zato curka. Ako znas gdje nabaviti tu polutekucu mast, tu sam.
 

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,581
Nađi mast Ina polutekuća viskoma R00 0,85 ml litijeva (košta cca 30 kn) i pomiješaj sa hipenolom 90.:icon_winkle:
 

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Ja u pogon sipam sae 90 i nisam primetio da negde curi. Da se vratim na onaj tvoj problem. Ako se kockica vrti lagano oko nje nemaš problema samo podmazivanje redovno. Problem pri pokretanju moze samo da bude da je prljavo ispod one 4 pločice koje pritezu nož da nema lufta. Najbolje bi bilo da malo te pločice nastelujes da se lako pokreće kosa i ideš negde kositi 1 sat. Tako se ona sama očisti i ne moze biti bolje. Nož možeš naostriti običnim brusem na brusilici, samo malo predjes da sklonis prljavstinu i on je ostar. Kada ocistis. Ja kod mene ne stelujem toliko taj nož da nema lufta. Probavao sam da stelujem i to je jako tesko utempirati a nisam primetio nikakvu razliku u kosenju.
 

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
Hvala. Sad mi je jasno zasto kad sam otsarafio spoj s kockom je islo lako. Zato jer se noz malo spustio i vise nije dirao vodilice. Sve cu ja ocistiti i podmazati no kako nastelat vodilice? Jer kad spojim s kockom vise ne mogu rucno pomicat da vidim da li ide lako. Vjerojatno prvo lagano zategnut i probavat s otpustanjem kvacila dok ne pocne zapinjat. Tad malo otpustit i gotovo. Ili stavit jos jednu sajbu ispod vodilice i zategnut?
 

samed1972

Član
Tu od
18 Sij 2012
Poruka
602
Pa ako nema nimalo lufta trebalo bi dodati koju metalni listic ispod a ako ima malo a prljavo je uključi je malo nek radi i ona ce se sama namestiti taman kako treba. Jel kod tebe vodilica ona sa 3 sarafa 17 ili je ona uza sa 2?
 

tduic

Član
Tu od
29 Svi 2013
Poruka
57
4 vodilice, svaka ima 2 vijka M6 (kljuc 17). Tri imaju orig. metalne listice, a cetvrta 2 sajbe koje su bar 2 put deblje od listica. :)
Svaka vodilica ima 3 dijela: Donji dio koji ide ispod noza, listic i gornji dio.
Evo i malo fotografija:










 
Na vrh