Centralni sluzi da bi izbalansirao ili rasteretio prenosne sile kardana, isto što radi i na osovini između poluosovina. Tad možeš da goniš po asvaltu 4x4, točkovi primaju jednake sile i ako jedan od četiri točka bude u zraku nema kretanja. Obično ovu izvedbu prati zatvaranje ili zaključavanje srednjeg diferencijala.Ima diferencijal naravno i prikolica i kuktivator.
Ali ni centralni ne bi pomogao, mora na tockovima klizanje da bude kako god se kombinuje. Onaj terenac sigurno ima sve pa videli ste da su skoro pola kruga napeti svi točkovi.
Ja se samo nadam da je menjač dovoljno cvrst da u njemu nesto ne pukne. A kardan neka pukne, njega mogu da zamenim.
Moj komša je nešto uradio na labinu i zupčanik mu ispao kroz kućište. Razlomio kućište menjača i posle vario al čim se zagreje ispada iz brzine i skoro je neupotrebljiv. On ne zna da mi objasni kako je to uspeo.
Ako se kultivator koristi samo sa prikolicom onda je najbolje ugraditi volan. Paskvali dolaze sa tom opcijom.Razmisli što bi tek bilo da kultivator još ima volan i akerman gibanje kotača, možda bi od mladosti posijedio. Nemoj, nedaj se![]()