• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator Labin Progres servis i održavanje

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,618
Ima diferencijal naravno i prikolica i kuktivator.
Ali ni centralni ne bi pomogao, mora na tockovima klizanje da bude kako god se kombinuje. Onaj terenac sigurno ima sve pa videli ste da su skoro pola kruga napeti svi točkovi.
Ja se samo nadam da je menjač dovoljno cvrst da u njemu nesto ne pukne. A kardan neka pukne, njega mogu da zamenim.

Moj komša je nešto uradio na labinu i zupčanik mu ispao kroz kućište. Razlomio kućište menjača i posle vario al čim se zagreje ispada iz brzine i skoro je neupotrebljiv. On ne zna da mi objasni kako je to uspeo.
Centralni sluzi da bi izbalansirao ili rasteretio prenosne sile kardana, isto što radi i na osovini između poluosovina. Tad možeš da goniš po asvaltu 4x4, točkovi primaju jednake sile i ako jedan od četiri točka bude u zraku nema kretanja. Obično ovu izvedbu prati zatvaranje ili zaključavanje srednjeg diferencijala.

Razmisli što bi tek bilo da kultivator još ima volan i akerman gibanje kotača, možda bi od mladosti posijedio. Nemoj, nedaj se :devilish:
Ako se kultivator koristi samo sa prikolicom onda je najbolje ugraditi volan. Paskvali dolaze sa tom opcijom.

Mil_Ko

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2023
Poruka
193
Dal stvarno verujete da vozila koja imaju sva 3 diferencijala nemaju nikakvu tenziju na pogonskom sklopu? Nadite neko vozilo i uradite što je i ovaj na snimku pa ćete da vidite.
Ja kad običan auto sa prednjim pogonom motam na suvom gde ima kamenčića čujem kako jedan točak kliza iako je samo jedan osovina i ima doferencijal između.

Kad se točkovi neravnomerno kreću nastaje tenzija. Ta tenzija sadrži određenu kolicinu energije koja negde mora da se oslobodi. Pošto diferencijali uglavnom ne mogu da proklizavaju, proklizavanje mora da bude na točku.

Ako su diferencijali tako svemoćni da anuliraju tenziju, zašto na uputstvima 4x4 traktora piše da se na čvrstoj podlozi izbegava uključivanje i da se vozi minimalnom brzinom?

IMG_7214.jpeg Evo crno na belo ljudi koji su pravili ovo. Ne znam što bi Labin bio izuzetak kad je cak i osetljivi od rakovice 76 čije je ovo uputstvo.
Jasno piše da se 4x4 koristi samo na mekanom, kad se mora i bez velikih zaokreta.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,705
Čini mi se da ti brkaš pojam pogon 4x4 sa blokadama (šperom) diferencijala. Pogon 4x4 ima mogućnost pogona na sva 4,ali u normalnim uvjetima vuku 2 ,1 prednji i 1 zadnji. Ako uključiš obje špere ,tek onda vuku svi 4. Ali onda nema skretanja,samo pravac i ista podloga. Inaće pametniji popusti
P.S. Ovo vrijedi pod uvjetom da postoje diferencijali

Mil_Ko

Aktivni član
Tu od
3 Lip 2023
Poruka
193
Ovde se ne pominje blokada (šper) nego samo obično uključivanje prednjeg pogona. To isto piše na nalepnici pored ručice za običan 4x4 na imt 549 koji sam vozio. Mogu da posaljem celo uputstvo pa da vidite da se ne radi o blokadi

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
7,865
View attachment 94645 Evo crno na belo ljudi koji su pravili ovo. Ne znam što bi Labin bio izuzetak kad je cak i osetljivi od rakovice 76 čije je ovo uputstvo.
Jasno piše da se 4x4 koristi samo na mekanom, kad se mora i bez velikih zaokreta.
Pošalji ti nas sve ponovo u školu, koga vraga mi tu tebe zamajavamo, ti, vidi se, več znaš, a mi samo svojim glupostima i besmislicama prkosimo tvojem znanju.
;) 🙃

Ovde se ne pominje blokada (šper) nego samo obično uključivanje prednjeg pogona. To isto piše na nalepnici pored ručice za običan 4x4 na imt 549 koji sam vozio. Mogu da posaljem celo uputstvo pa da vidite da se ne radi o blokadi
I kak ti voziš tvoj stroj, s prednjom ili zadnjom vučom?

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,618
Onaj džip i traktor nema centralni diferencijal.samo kao i kod tvoje freze prenos zubčanik osovina i izlazi napred i nazad.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,705
Ako dobro vidim ,tema je labinac. Hebem mu babicu,pa valjda je onda prvi pogon. Osim ak voziš na pogon od prikolice. I još uvijek je enigma,ima ili nema diferencijala na labincu ili na prikolici,ili oboje ili ništa. Taj podatak nisam od tebe pročital

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,618
,
Gledaj početak, proklizuju prednja dva točka, proklizuje jedan PL, proklizuju tri a stoji PD.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,705
Jesam laik za to,ali malo me buni spomenuti centralni diferencijal. Ako ovaj na osovini prebacuje lijevo-desno,centralni bi trebal naprijed-nazad. Po toj logici ,bez špere,imamo pogon na samo 1 kotač

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,618
U centralnom reduktoru na mjestu izlazne osvine, bude ugrađeno srce sa trkačima gdje se izlaz za prednju osovinu i izlaz na zasdnu osovinu spojeni preko trkača. Ako jedan od četiri točka bude u zraku nema kretanja pogledaj video. Drugi pokušaj kretanja gdje proklizuje sano PL točak.

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,705
Ako izbacimo esp i ostale drangulije ,tako je. U postu prije si i sam napisal,ako jedan vrti u prazno,nema kretanja. Svi znamo da vrti onaj sa najmanje otpora. Sad sam sebe demantiraš

smilan

Iskusan lik
Tu od
16 Tra 2017
Poruka
3,618
Ja sebe ne demantijem jer svako auto koje ima pogon na jednoj osovini ako jedan točak prokliže nema kretanja.
Razlika kod 4x4 što može imati opciju da se blokira reduktor, prednji dif i zadnji dif i onda ti je dovoljno da jedan bude na tvrdoj podlozi ostali u zraku i on povuče. IMG_20261011_171232.jpg Odvojeni reduktor, ovdje se izlaz na jednu pogonsku osovinu konstantan a drugi se spojnicom uključu, ovakvo rršenje je u mtk. IMG_20261011_171511.jpg
Ovo je klop izlazne osovine reduktora na kojoj su brze i spore, zatim se snaga prenosi putem trkača na osovine gdje dalje idu prirubnice i kardani za napred i nazad. Ovdje ima mogućnost "blokade reduktora" IMG_20261011_171534.jpg
Pogledaj sve komentare i video. Dali vidiš rszliku u reduktorskoj osovini gdje se pogon uključuje i isključuje i osoovina reduktora sa sistemom trkača ( negdje su i planetarci)

Deda Marek

Iskusan lik
Tu od
25 Pro 2021
Poruka
3,705
Sve je to ok,ali to su sve opcije koje mogu i ne moraju biti. Od kolege nismo dobili informaciju dal uopće ima diferencijal. A ove novije tehnologije sigurno labinac nema

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
31,372
MTK ima diferencijal, prikolica ima diferencijal.
Pogon prek mjenjača (znači 4 naprijed i 2 brzine unatrag) je uvijek na kotače MTK, s mogućnošću uključivanja pogona diferencijala prikolice preko izlaznog vratila i kardana, uključivanje je "kruto", pomicanjem zupčanika (nema centralnog diferencijala).

Ak se pogoni samo prikolica, to se može preko jedne od onih dviju brzina izlaznog vratila, koje su namijenjene za pogon freze i drugih priključaka. U tom slučaju mjenjač mora biti u leru (bolje reći reduktor brze-spore u leru).
To se koristi po cesti, jer se može postići brzina do ~25km/h.

Na vrh