• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
Labin 15LD 350

Molim za pomoć. Naime u pitanju je mjenjač od labina malog 8ks. Dosta toga sam rastavljo popravljo i kvario hehehe al ovo mi nece nikako za rukom, kod ovog labina mi se odavije matica na izlazu kardana iz mjenjača( kad se skine ono deklo sto se kopča na njega freza,kosa... e ispod tog dekla dolazi ta matica sto mi se odavija, čudna matica treba poseban ključ ili majzlo heheh da se stegne), na toj matici je osigurač postavljen, ali prilikom rada raj osigurač pukne i matica se odavije. Da napomenem to mi se desaje već treći put, znaci sve sam pregledo u mjenjacu svi lezajevi su zdravi, zubčanici takođe. (bar koliko sam ja vidio a dosta sam gledo). Stavim novi osigurač i stegnem ono opet nakon 15h rada se odavije i pravi problem, jer kad se odavije tad motor nema snage a ulje u mjenjacu se ugrije da nemozeš za mjenjač dirnuti rukom. E sad interesuje me uzrok ovog odavijanja matice. postavicu slike ako uspijem , a ako ne neka neko pojasni jer nekontam ovo najbolje oko slika :). Unaprijed zahvaljujem.

Posljednje uređivanje od moderatora:

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Beba , ti s tom maticom prenapregneš mnjenjač odnosno osovinu .
Netko je rastavio mjenjač i krivo podesio sve zazore na ležajevima ..zato se grije i radi probleme .
Fali neki dio ispred ležaja kojeg steže ta misteriozna matica ..podloška neka ili neki razdjelni komad ?

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
Beba , ti s tom maticom prenapregneš mnjenjač odnosno osovinu .
Netko je rastavio mjenjač i krivo podesio sve zazore na ležajevima ..zato se grije i radi probleme .
Fali neki dio ispred ležaja kojeg steže ta misteriozna matica ..podloška neka ili neki razdjelni komad ?
Nekontam sta se moglo podesiti sto se tiče zazora na lezajevima i kojeg zazora, da ponovim mjenjač se ne grije radi bezprijekorno sve dok se ova matice ne odavije (mislim ugrije se al normalno prilikom rada mora biti malo vruć topal, kad se ona odavije tad nastaje problem motor nema snage i mjenjac se počme griat da nemozeš ruku na njemu drzat nimalo ulje pjenuša, ovaj labin je kod mene u mojoj porodici prvi smo vlasnici niko ga nikad nije rastavljo niti sta supo, ulja uvjek bilo dovoljno jednom promjenut samo semering na točku (osovini) i nista vise, dok priliko kosidbe ovo mi se desilo prvi put ove godine, da napomenem on uvjek ide rikvercom u kosidbi posto nema invertor i samo za kosilicu ga i koristim, a isfreza 2 duluma godisnje , a pokosi 80 do 100 duluma godisnje znaci u rikvercu je preso dosta :rolleyess: . E da se vratim na mjenjač ja kad sam skino deklo ono sa kardanske osovine nista nije bilo između matice i lezaja osim osigurača koji je bio puko(osigurac cu postaviti sad na prvu sliku), Bio je jos jedan bakerni ili mesingani ko zaštitnik na lezaju nista vise al ovaj zastitik nema veze sa maticom jer se stavlja poslije stezanja matice i nja grzi deko ovo sto se skida nije matica nikako. Znaci meni nesto natjera da pukne osigurač i matica se odaviej tj, natjera maticu na odavijanje i samim tim puca osigurač. Ovo mi se desaje treći put i sad sam stavio jednu podlosku od starog osigurača iskoristio i stavio tu podlosku pa osigurač i stego pa cemo vidjet koliko ce izgurat. E sad mene nesto brine dali se ova matica treba stegnuti do kraja (kao saraf) ili se treba stegnuti kao lezaj u auta na točku do kraja pa vratiti za po kruga nazat da ipak moze malo raditi lezaj i osovina to sam nesto razmisljo u ovoj mahnitoj glavi :rolleyess:. Evo na prvoj slici osigurač koji ide i kako je puko, na drugoj slici se vidi : matica koju treba stegnuti, osigurač novi stavljen i taj bakreni mesingani zastitnik lezaja koji nema veze sa svime ovim, Na trecoj slici se vidi sve to zasarafljeno sa jos dodatnim starim osiguračem koji služi kao podloska jer mu je unutarnji zub zbrusen tako da se sad bukvalno ko podloška postavljen.
dsc00110tc.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
dsc00118ad.jpg
[/URL] Uploaded with ImageShack.us[/IMG]

Uploaded with ImageShack.us

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
Ovaj prvi osigurač sto sam stavio sluzi bukvalno kao podloska jer sam na drugom osiguraču savio onaj zub na šaraf da se ne odavija,a prvi seger sto je ko podloska nisam savijo a sredina mu je izbrusena jer u sredini seger sa unutarnje strane ima isto zub sto fata za osovinu da drzi e njega sam skino i sad je ko podloska doso, jer nisam mogo nac vako veliku a tanku podlošku pa sam iskoriustio stari osigurač, a saraf nemogu dva staviti nema mjesta (navoja). Sto se tiče stezanja pričo sam sa nekim majstorima ovdje kod nas i kazu da treba biti stegnuto e sad i ja se sa tim neslazem al eto vidjećemo kako ce se ponasat, a kad sam ovo stego okrećo sam osovinu mjenjača rukom i ide sve ok bez ikakve teškoće i opterećenja e sad sta tu buse to neznam al nesto natjera na vo odavijanje, ako opet popusti trazim drugu podlosku i nestezem do kraja neko kao lezaj svaki sto se steze, a ako opet poslije toga e neznam sta cu mu drugo neko izbaciti maticu skroz izgleda da je visak u mjenjaču cim je odbacuje:lol:

I

ivan25

Guest
Hitno tražim pomoć !!!

iman labinca mondial benzin 8 KS bez invertera, a totalni san početnik i jako malo znam o radu s njim. Motor je nekako čudno zvuča pri full gasu, pucketalo je iz auspuha, izbaciva je crni dim, i nije ima snage nego čim bi počea sa njim radit gušia bi se i izgasia.
Pa san ga odvea u meštra, i on je ustanovia da je to 99% karburator (rasplinjač). Pa je ugradia novi.
I sada motor ok zvuči, mirno radi, sve OK. Ali kada idem frezat opet čudne pojave.

1) Počmem radit i frezati nekakvih 10 tak metara pa onda na kolima primjetim da su zastala ka da trokiraju, pa odma nakon sekund dva nastave normalno, i tako se to često ponavlja
2) Naletin na malo tvrđu zemlju (zemlja kod mene jako teska za obradu) i freza se ugasi
3) nikako da shvatim i odgonetnem raspored brzina i funkciju i način primjene obe poluge mjenjača ( pošto sam početnik nekako sam poveza kako se radi, al od sada mi više ništa nije jasno, koliko uopće ima brzina pri frezanju, i ako mi netko može objasniti njihov raspored)
4) u prvoj ok freže - samo presporo, ubacin u drugu freza vrti a kola stoje na mistu i neće da ide naprid, ubacivam u trecu i nemogu dalje ubacit od druge. Tada isključim frezu i gurnem desnu polugu naprid nazad pa opet uključim frezu , pa sada u prvoj i drugoj freza vrti a kola miruju dok u trecoj sve super radi samo prebrzo i ako ga ne uspijem pratiti onda se ugasi

Oprostite na neredu koji sam gore napisa, ali ako mogu dobit nekakvu pomoc pa da mi netko pokusa dati odgovore na gore navedena pitanja, i ukratko objasniti malo o brzinama i radu s njima tj. sta raditi u kojoj i ovaj problem sa trokiranjem i getribom

Mestar je otvara getribu i kaze da je sve super i zupčanici i puž i sve. i radia je s frezom i kaže da je njemu sve ok, samo da ne koristim treću jer je motor preslab za ovakvu površinsku frezu. :madmana::madmana::madmana::mad:

V

vlajko

Guest
Bilo bi ti puno bolje da si umjesto generalke odmah kupio novi motor, umjesto 300 ccm ovaj novi model ima 350 ccm, i par konja više... Stari model LA 300 ima dosta mana, ima slabu iskru i teško pali, pogotovo hladan. Novi model Lombardini IM 350 je sušta suprotnost, nakon čitave zime pali na drugi potez, a kasnije u sezoni pali na prvi potez. Rasplinjač je drugačiji, nema više ono dugačko usisno koljeno (po kojem se smjesa teško diže kod malih okretaja - startanja). Čak ima ugrađenu i AC pumpu goriva (membranska, mehanički pogonjena na mjesti gdje su nekada bile platine). Umjesto magneta na zamašnjaku ovaj model ima cin-špulu i puno jaču iskru, čak postoji i izvod struje za svjetlo, a nema ni platine, nego modul za paljenje.

Stari motor ja sam potrošio ukupno tri puta - prvo sam radio polugeneralku, pa kompletnu generalku, pa se na kraju i taj potrošio. Koliko me je stari motor izživcirao sa bezbroj problema, toliko sad ovaj novi radi besprijekorno.

motori_im_350.gif

Ne znam kolika je cijena ovog dizel motora od 7,5 KS, inače ima 3600 rpm (kao i benzinac).

15LD350.gif

Postoji originalna freza za snijeg, kao i čitava linija ostalih priključaka za taj Goldnoni, samo ne znam tko ih prodaje.
imam labin progres-mondijal,menjac mi je u kvaru,osteceno je pogonsko nazubljeno vratilo od motora prema menjecu(spojnica),i zupcanik za prikljucne masine koji je u sprezi sa ovim prethodnim,inace je u jako dobrom stanju i nebih da ga bacim tek tako,svaka pomoc bi mi dobro dosla jer ovde kod mene nemam gde da nadjem te zupcanike....

markotk

Član
Tu od
30 Stu 2010
Poruka
127
iman labinca mondial benzin 8 KS bez invertera, a totalni san početnik i jako malo znam o radu s njim. Motor je nekako čudno zvuča pri full gasu, pucketalo je iz auspuha, izbaciva je crni dim, i nije ima snage nego čim bi počea sa njim radit gušia bi se i izgasia.
Pa san ga odvea u meštra, i on je ustanovia da je to 99% karburator (rasplinjač). Pa je ugradia novi.
I sada motor ok zvuči, mirno radi, sve OK. Ali kada idem frezat opet čudne pojave.

1) Počmem radit i frezati nekakvih 10 tak metara pa onda na kolima primjetim da su zastala ka da trokiraju, pa odma nakon sekund dva nastave normalno, i tako se to često ponavlja
2) Naletin na malo tvrđu zemlju (zemlja kod mene jako teska za obradu) i freza se ugasi
3) nikako da shvatim i odgonetnem raspored brzina i funkciju i način primjene obe poluge mjenjača ( pošto sam početnik nekako sam poveza kako se radi, al od sada mi više ništa nije jasno, koliko uopće ima brzina pri frezanju, i ako mi netko može objasniti njihov raspored)
4) u prvoj ok freže - samo presporo, ubacin u drugu freza vrti a kola stoje na mistu i neće da ide naprid, ubacivam u trecu i nemogu dalje ubacit od druge. Tada isključim frezu i gurnem desnu polugu naprid nazad pa opet uključim frezu , pa sada u prvoj i drugoj freza vrti a kola miruju dok u trecoj sve super radi samo prebrzo i ako ga ne uspijem pratiti onda se ugasi

Oprostite na neredu koji sam gore napisa, ali ako mogu dobit nekakvu pomoc pa da mi netko pokusa dati odgovore na gore navedena pitanja, i ukratko objasniti malo o brzinama i radu s njima tj. sta raditi u kojoj i ovaj problem sa trokiranjem i getribom

Mestar je otvara getribu i kaze da je sve super i zupčanici i puž i sve. i radia je s frezom i kaže da je njemu sve ok, samo da ne koristim treću jer je motor preslab za ovakvu površinsku frezu. :madmana::madmana::madmana::mad:

takav mtk imam i ja. s lijeve strane ti je rucica za ukapcanje i iskapcanje freze a s dense ti je za brzine. imas 3 brzine za naprijed i jednu za nazad.kod mene ti je ovakav raspored brzina (gledano od freze prema mašini): 1,ler(neutralna), R,ler, 2,ler , 3. ja ti frezam u prvoj ili 2. brzini ako je vec prije frezano. kad prebacuvas iz prve u drugu(moras preci preko brzine za rikverc) moras iskljuciti kardan za frezu (lijeva ručica). to je tak slozeno kaj nebi pogriješil brzinu pa sam sebe narikverc pofrezal

beba

Član
Tu od
18 Lip 2011
Poruka
76
imam labin progres-mondijal,menjac mi je u kvaru,osteceno je pogonsko nazubljeno vratilo od motora prema menjecu(spojnica),i zupcanik za prikljucne masine koji je u sprezi sa ovim prethodnim,inace je u jako dobrom stanju i nebih da ga bacim tek tako,svaka pomoc bi mi dobro dosla jer ovde kod mene nemam gde da nadjem te zupcanike....
Nekontam kako ce ti otići to pogonsko vratilo, el to onaj dio koji se nalazi na motoru kad se skine motor sa mjenjačapa u onoj potisnoj ploči (zvonu) sto dođe kao kardan u sredini lamete, i u njega ulazi mali onaj kardan iz mjenjača, e sad tebi su se pojeli oni zubi u onom zamajcu, potisnoj ploči kako je vec ko zove , i nefata ti za onaj mali kardan na mjenjacu. Dali sam dobro svatio ili...

fićona

Član
Tu od
29 Kol 2010
Poruka
509
imam pitanje majstori :D
zanima me kolko dojde klipnjača s letećim ležajem i klip s karikama za labinprogres la 300

S

staffmen

Guest
evo danas smo imali radne akcije.

Vozili smo bale slame i usput se malo kosilo kod kuma.
Svoju kosu sam prikopcao na njegom mtk jer se s mojim vozilo.

Na njemu je lombardini motor la300. Nakon servisa pali ko mina, a gas prima ko blesav. Jako sam se iznenadio

Evo video. ( converter mi je sje... kvalitetu videa al eto vidi se kolko tolko)

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=m3Sz0KoGHvs[/YT]

ostale slike mozete vidjet u temi staffmen
http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=21353&page=7

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
zas ti na svoga ne satvis ovako maskicu bas bio bio cool,lijepo kosi nekako ima drugačiji zvuk od tvoga

S

staffmen

Guest
zas ti na svoga ne satvis ovako maskicu bas bio bio cool,lijepo kosi nekako ima drugačiji zvuk od tvoga

Normalno da ima drugaciji zvuk kad su to razliciti motori. A i ovaj ima auspuh drukcije slozen.
Masku namjeravam kupiti vec duze vrijeme al nikak da padne kakva lova.

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
eto meni će doć plug,kolega 21yes s foruma ce mi poslat,ovih dana dolazi,konačno sam uoptpunio priključke imam sve,mozda jendoga dana kupim i nekakvu kolsilicu ali to ima dana ovo je dossta

ivek23

Član
Tu od
2 Tra 2009
Poruka
38
e ljudi mozete mi pomoc oko mjenjaca na mondialu s invertorom... kad imam prikopcanu striznu kosu i invertor prebačen 3 napred 1 rikverc onda kad ocu iz 1. brzine u rikverc prebacit između 1. i rikverca imaju dva lera prvi kotače isključuje a drugi kosu... a kad oću iz 2. brzine u rikverc moram prvo staviti u ler između 1. i rikverca da kosu isključi pa tek onda u rikverc??? jel to normalno?? to me pomalo živcira ...mjenjac nikad nije rastavljan...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
e ljudi mozete mi pomoc oko mjenjaca na mondialu s invertorom... kad imam prikopcanu striznu kosu i invertor prebačen 3 napred 1 rikverc onda kad ocu iz 1. brzine u rikverc prebacit između 1. i rikverca imaju dva lera prvi kotače isključuje a drugi kosu... a kad oću iz 2. brzine u rikverc moram prvo staviti u ler između 1. i rikverca da kosu isključi pa tek onda u rikverc??? jel to normalno?? to me pomalo živcira ...mjenjac nikad nije rastavljan...
nema dva lera

Kad hočeš iz 2 u rikverc onda prvo moraš staviti u ler između prve i rikverca ?.Kako majku mu dođeš u ler između prvi i rikverca ako ne "prejašeš" sam rikverc? -naime rikverc je između druge i lera između prve i rikverca ( još je i ler između rikverca i duge )

Aj ti još jednom isprobaj pa pitaj ponovno...

Najnoviji postovi

Na vrh