• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

fićona

Član
Tu od
29 Kol 2010
Poruka
509
zažaril se je prošlo leto celi :D dok sam frezal več je noč opala samo se je aspuh videl i plamen al onda je bilo celo vreme i iskre su frcale

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,785
je nemrem iti zidare dvoriti kad f školu rano pem
no onda dajte mlad sem željan znanja rečite mi kaje to pred paljenje,točno kaje to elektronsko paljenje,nisam zafraj išel za mehaničara,naprimer na zetoru svojemu sam se navčil na forumu većinu od tebe,a pak temu labinpogres nisam pratil pa neznam o njemu baš nekaj,a doma me nema ko vučiti jedino sad dok sam na praksu krenul onda sam se navčil
Ja te prek foruma nemrem ništ naučiti. Mogu ti jedino pokazati (ono kaj znam), ali ti moraš naučiti osnove da bi kasnije razmišljanjem dokučil u čemu je problem.
Ovdje si probaj malo pročitati (kad več nisi u školi, a ferje si izgleda na Šoderici provel) pa da probaš shvatiti osnove (jer osnovni princip rada motora se još uvjek nije promjenil, a ni nebu tak brže).
Kad dođeš do kraja stisni dalje.
http://www.auto-mart.hr/new_page_2.htm

Mlad si ti još, imaš još vremena ;)
Kam ideš na praksu?

fićona

Član
Tu od
29 Kol 2010
Poruka
509
trebal sam doma biti v firmu auto čevis al smo ju zaprli ak očeš rečem ti zakaj,pa sad idem u auto goran u ivancu
nisam ferje provel na šoderici nek sam na praksi saki dan bil :prayer:
i još sam duže na praksi ostal

S

staffmen

Guest
da se vratimo na temu...
nabavio sam najvaznije dijelove za ralicu za snijeg.
Proslu zimu sam napravio probnu drvenu ralicu samo da isprobam kak ce ic. Posto su rezultati bili pozitivni odlucio sam se da napravim pravu ralicu koja ce mi posluziti i za razgrtanje zemlje, pijeska....itd. To najvise na vrtu kad ravnam teren. Prosle godine sam to radio sa drvenom pa se sva rasklimala nakon 1 sata guranja.
Takoder ima dva utega po 10kg za kotace a, u ekstremnim uvjetima moze pomoci mali brat sa 40kg tako da sjedne na rucke i dodatno optereti mtk.
njemu je to uzivancija a meni pomaze dosta.
Razmisljam i o izradnji lanaca.

Daska je sirine 1m i visine 45cm. Debljine 5mm
Nadam se da ce kosina bit dobra.

Ovo je flanđa ili prirubnica, ne znam kak ko to zove.
Ugl za kopcanje na kultivator.

Ovak izgleda kad se pricvrsti na mtk.

neki opis ukratko kak bi to trebalo bit:
na flanđu se zavari okrugla cijev, u tu cijev dolazi jedna manja cijev po cijeloj duzini na kojoj ce biti izbusena jedna dugacka rupa sa svake strane.
na vanjskoj cijevi ce biti obicna rupa tako da prolazi seraf. Seraf ide i kroz unutarnju cijev tako da se dobije mogucnost bocnog nagibanja s ciljem boljeg kopiranja terena.
Na kraj te unutrasnje cijevi se zavari ,ajmo to nazvati zglob na kojem seregulira kut ralice.
i to je to. Federe za slucaj da u nesto udari ne budem stavljao jer nema potrebe. Ako zapne pocet ce proklizavati makar kod mene je ravno i poznam teren tak da nema straha.

Jos ima tu neka vjerojatnost da unutar te cijevi stavim mali generator kojeg bi kopcao na prikljucno vratilo mtk-a tako da bi imao i radna svijetla.
No taj plan jos moram razmotrit jer je najveci problem broj okretaja kardana koji iznosi samo 790 O/min na ful gasu, a posto sa ralicom nema potrebe radit na velikim okretajima kardan bi se okretao vjerojatno koji 350 o/min kaj je premalo za dobivanje nekog napona.
najveci napon dobijem oko 3,5V a to je premalo. Kad to poteretim sa 2 zaruljice jedva da svijetle.

jedina solucija je pogon remenom ali onda bi generator bio izvan cijevi a omjer bi trebao bit barem 5:1. -zajebancija nepotrebna.

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
da se vratimo na temu...
nabavio sam najvaznije dijelove za ralicu za snijeg.

Čovjeće pa tvoj roštilj je skoro veći nego ralica ,,,, :) a moj savjet ti je da tako i ostane ! :supz: Moje mišljenje je da tvoja ralica nebi smjela biti veća od 80 cm , snaga koju ima kultivator i nije neka , istina ti je možeš pojačati utezima ili bratom , lancima ili kanđama ,,,,,,,,,, ok sve je moguće i izvedivo potisnu silu možeš pojaćati i duplo aliiiiiiiiiii , sklop mjenjaća je pre nježan za takve igre :oops: npr. ralica TV je 150 cm a ti bi 1 m :idea: sa tom širinom moći ćeš gurati zrak , piljevinu , ili prašinu o snjegu , zemlji pijesku ne razmišljaj jer češ slomiti stroj :x , smanji širinu povećačeš potisak i ne forsiraj previše sa terečenjem na podlozi gdje kotaći mogu dobro primiti , eto razmisli pa ućini kako misliš da će biti u redu :gitarist: pokazao si dobru volju za rad i to je ok vjerojatno će još neko reći što misli a što se tiće rasvijete s obzirom na brzinu stroja mislim da ti je dovoljna i jedna lampa a za proizvodnju struje pokušaj sa dinamom od bicikla mislim da bi te to sasvim zadovoljilo :supz:

S

staffmen

Guest
vidjet cu kad bude snijeg kak ce ic.
Motor je malo jaci od onog la300.
Lako se skrati sa svake strane po 10cm.

Dinamo od bicikla također treba velike okretaje.
Ili prenos remenom ili nista.
A kaj se mjenjaca tice ako ga nije slomila prikolica koja je stalno u pretovaru nece niti ralica makar vise s njim ne vozim od kad imam imt-a 506. Njega mi nije zao.
A i ako nejde guma proklizi.
Uostalom kod mene nikad vise od 15cm snijega. A i to je rijetko.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
a ja jučer malo probao vaditi krumpir,zemlja suha ko barut .....:scratch i išlo bez proklizavanja
evo danas makine malo u poslu....a suho ...:roll:

Uploaded with ImageShack.us
i malo transporta,mali je to podnio junački....

Posljednje uređivanje:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
21yes:--nije mi jasno kako si ga moro toliko jako gurat...ja sam vadio krumpir pa je iso skoro sam...znači plud radi kako treba,ne reže krumpir?

mtd001:--svaka čast vidim kod tebe ima i viska krumpira

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
21yes:--nije mi jasno kako si ga moro toliko jako gurat...ja sam vadio krumpir pa je iso skoro sam...znači plud radi kako treba,ne reže krumpir?

mtd001:--svaka čast vidim kod tebe ima i viska krumpira

moro ga je gurati jer vidiš koliko trave ima okolo,svaka žilica pomnoženo sa 1000 je muka i to velika muka,kod tebe je zemlja rahla,kao pepeo, to ide lakše,tamo gdje ima imalo trave zapinje ko da u kamen udara,

p.s. 21yes,taj ti je adapter odličan,za koliko novaca praviš još jedan?

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
moželi labin ss frezati zemlju koja nije orana?ne za sjetvu nego kao međuredna obrada voćnjaka?

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
bilo mi je ovo prvo vađenje s mtk i išao sam preduboko s plugom, do grede skroz a nije bilo potrebe, poslije sam smanjio dubinu i kad se zemlja posušila išlo je bez problema, ipak green ima šire gume i manje ripne nego stari specijal pa ima slabiji grip.
Seljačiću mogu ti napraviti što god ti treba od željeza, naravno bit će jeftinije i masivnije nego što prodaju ovi od labinprogresa, jel ti treba samo ovaj dio sivi ili?
Nije išao u stranu pod šperom, lakši je za rukovat nego stari. Naravno da možeš frezat, samo skini ako nisi onaj plužić ispod freze pa će ići bolje, kad je on gore, ne ide nikako.

da mislio sam na sivi dio.ako taj isti dio spriječava klimatanje plugova lijevo desno onda je to dobro riješenje jer ovi originalni nisu nizašta,tu mora da su stvaraoci nešto pobrkali kad su napravili ovako loše riješenje za plugove. možeš mi javiti koja bi cijena bila tog sivog dijela,pa ako mi paše da se riješim ovih glupih originalnih kačenja.

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Pa kakav ti adapter imaš onda, neki stari tip, imaš sliku da vidim kako izgleda?

poslikaću ti sutra,ma svi su slabi,imam svoje,a donosio od kolege,nije o dobro riješenje a nevolim kad mi plug klimata tamo vamo pri radu

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
Jel ovakav možda
traktor017.jpg

mislim da jeste,ovi vijci za štelanje su najslabija tačka.ali vidjeću sutra kako to kod mene tačno izgleda

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
moželi labin ss frezati zemlju koja nije orana?ne za sjetvu nego kao međuredna obrada voćnjaka?

ja sam probao pa sam trčao za njime da ne uteče,sve je bilo ok dok nisam pritisnuo frezu,kotači se digli u zrak a vozio se na frezi,mogu ti reći da je bilo dosta neugodno iskustvo..
možda je kod tebe mekša zemlja ali kod mene može ići jedino u brazdu ili da se prije prođe sa štihačom...
evo ti kako sam ja napravio sebi adapter za plug po orginalu i odlično mi služi,malo je masivniji od oriđiđi....
samo moj se više kači,ide preko gornjega kardana..
ja kad vadim krumpir ili orem uvijek imam malo lufta na plugu,da mogu malo korigirati pravac ako mi uteče a da mi plug ne izađe iz reda...

mislim da još imam negdje spremljene mjere i nacrte...

Posljednje uređivanje:
S

staffmen

Guest
evo potaknut izgledom novijih modela napravio sam jedno izboljsanje na svom mondialu.

evo kak funkcionira. (mali brat snimo pa i nije nesto):axe:
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=jG4-dWXk-5M[/YT]

moram jos kupit jednu rucicu plasticnu, malo pobrusit spojeve i onda prefarbat.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,785
evo potaknut izgledom novijih modela napravio sam jedno izboljsanje na svom mondialu.

To nesmiješ brusiti, eventualno malo preličiti tekučim metalom i naravno farba obavezno

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636

Sramote me ovo i gledati ..daj mjere napravil ti bum to kak spada ..samo isprobaj tak da znamo da ne bude trebala naknadna intervencija

poslikaću ti sutra,ma svi su slabi,imam svoje,a donosio od kolege,nije o dobro riješenje a nevolim kad mi plug klimata tamo vamo pri radu
Kaj ti briješ , plug se mora klimatati ..i moraš ga tak podesiti da ide sam ( bez natezanja za ručke .onda je optimalno podešen

ARNO

Dobro znana faca
Tu od
10 Sij 2011
Poruka
1,585
Kaj ti briješ , plug se mora klimatati ..i moraš ga tak podesiti da ide sam ( bez natezanja za ručke .onda je optimalno podešen

Točno , i ja mislim tako , plug mora biti maksimalno sloodan da kultivator može slobodno krivudati ljevo - desno a plug oće neće mora ići za kultivatorom barem dotle dok je za njega prikopćen a kruto spojen plug sa kultivatorom ,,, hmmmmmmmmmm ,,,,,,,,,,,,,,,, to je isto u redu ali samo za one koji ni sami ne znaju koliko su jaki te pravac pluga održavaju sa svojom kičmom :prayer: ,,,,,,,,,, ni john dere ne ore sa krutim plugovima !!!!!!!!!!!!!!!!!

Najnoviji postovi

Na vrh