da se vratimo na temu...
nabavio sam najvaznije dijelove za ralicu za snijeg.
Proslu zimu sam napravio probnu drvenu ralicu samo da isprobam kak ce ic. Posto su rezultati bili pozitivni odlucio sam se da napravim pravu ralicu koja ce mi posluziti i za razgrtanje zemlje, pijeska....itd. To najvise na vrtu kad ravnam teren. Prosle godine sam to radio sa drvenom pa se sva rasklimala nakon 1 sata guranja.
Takoder ima dva utega po 10kg za kotace a, u ekstremnim uvjetima moze pomoci mali brat sa 40kg tako da sjedne na rucke i dodatno optereti mtk.
njemu je to uzivancija a meni pomaze dosta.
Razmisljam i o izradnji lanaca.
Daska je sirine 1m i visine 45cm. Debljine 5mm
Nadam se da ce kosina bit dobra.
Ovo je flanđa ili prirubnica, ne znam kak ko to zove.
Ugl za kopcanje na kultivator.
Ovak izgleda kad se pricvrsti na mtk.
neki opis ukratko kak bi to trebalo bit:
na flanđu se zavari okrugla cijev, u tu cijev dolazi jedna manja cijev po cijeloj duzini na kojoj ce biti izbusena jedna dugacka rupa sa svake strane.
na vanjskoj cijevi ce biti obicna rupa tako da prolazi seraf. Seraf ide i kroz unutarnju cijev tako da se dobije mogucnost bocnog nagibanja s ciljem boljeg kopiranja terena.
Na kraj te unutrasnje cijevi se zavari ,ajmo to nazvati zglob na kojem seregulira kut ralice.
i to je to. Federe za slucaj da u nesto udari ne budem stavljao jer nema potrebe. Ako zapne pocet ce proklizavati makar kod mene je ravno i poznam teren tak da nema straha.
Jos ima tu neka vjerojatnost da unutar te cijevi stavim mali generator kojeg bi kopcao na prikljucno vratilo mtk-a tako da bi imao i radna svijetla.
No taj plan jos moram razmotrit jer je najveci problem broj okretaja kardana koji iznosi samo 790 O/min na ful gasu, a posto sa ralicom nema potrebe radit na velikim okretajima kardan bi se okretao vjerojatno koji 350 o/min kaj je premalo za dobivanje nekog napona.
najveci napon dobijem oko 3,5V a to je premalo. Kad to poteretim sa 2 zaruljice jedva da svijetle.
jedina solucija je pogon remenom ali onda bi generator bio izvan cijevi a omjer bi trebao bit barem 5:1. -zajebancija nepotrebna.