moze mi netko pomoci imam labin special 14ks izbacuje izz brrzina pocesto i iodjednom kad usaltam goni brale koliko hoces sve ok neznam jel do mene ili do njega hvala
Kolega po SS-u, ako ga od 05.2010.g. teraš tako, onda nije strašno to što ispada iz brzina. Ako ispada iz treće (brža spora), onda mora da ispada i iz četvrte (brža brza).
Razlog za ispadanje je mali zahvat dva zupčanika koji se nalaze na kraju pogonskog vratila. To je vratilo koje ide direktno od motora, prolazi kroz kućište diferencijala i ulazi u menjač (inače taj deo zovemo "spojnička osovina"). Na tom delu ima spojna čaura koja povezuje dve polovine vratila. Čaura se sa polovinama učvršćuje pomoću cevastih osigurača.
Prilikom šaltanja dogodi se da udari zub u zub na zupčaničkom paru treće i četvrte brzine, to pogura polovinu spojničke koja opterećuje cevaste osigurače i oni vremenom popucaju. Kako u spojničkoj čauri ima prostora jedno 5-6mm po dužini to se zupčanik malo povuče unazad tako da drugi zupčanik koji prilikom šaltanja uzupčava sa njim nema dovoljan zahvat.
Ovo može da se reši na dva načina. Ja sam to rešio tako što sam kuglični ležaj, koji stoji na vratilu do zupčanika, na pregradi između menjača i difa, učvrstio da ne može da se izvlači iz pregrade (svog ležišta). Sad taj ležaj trpi to aksijalno guranje i ne dozvoljava da se vratilo pomera.
Drugi način je da se sve vrati na original.
Sva ova priča ništa ne vredi ako ti to samo pitaš. Odštampaj ovaj komentar, skini poklopac menjača i zaviruj, posmatraj, analiziraj. Što shvatiš, shvatiš, što ne shvatiš slikaj, obeleži na slici pa pitaj.