N
nikolalon
Guest
Neće sigurno,ja sam svoju tovario punu šljukna znaci oko 1300kg je sigurno bilo gore pa joj nije nista bilo ni prikolici ni prosirivacima...
znaci,nece joj nista biti ako su stavljeni prosirivaci na nju i ako je pod teretom ?
dali bi možda bilo bolje da je obruč kotača širi, možda 100-120 mm radi zahvata više zemle i veče vučne sile, a ako nebude valjalo opet sa obruč može brusilicom suzit.eto dao sam mastoru jednom da mi izreze i napravi sve potrebno za zeljezne kotace.
ovo je nacrt neki da predocim kak bi to trebalo izgledat.
Ovaj obruc oko kotaca je 70mm ali lopatice cu staviti 150mm tak da se blato moze samo cistiti s kotaca.
Gledajuci slike po internetu originalni kotaci su veliki kao i gumeni od 8"
zato sam stavio promjer 42cm a to je odprilike kao i 14 colna felga od auta koju ste mi predlagali.
Plocevina od 20mm unutar kotaca ce posluziti ujedno kao uteg. Sta mislite oce li to biti dosta tezine, previse ili pak premalo?!
Zanima me vase misljenje oko ovog projekta. Obruc i plocevina su vec naruceni i bit ce zavareni kad stignu do mene. Jedino ako imate sta za predloziti za lopatice ako ima kakva bolja ideja.
Svaki savjet dobro dosao.:supz:
Sve super. Obruč ti ne treba širi, mogao je i uži. Lopatice postavljaš u fazonu krampona-ripni na gumama. Zavariš na obruč i prepustiš i saviješ jedu levo drugu desno, ukupna širina neka ne pređe 20cm. Visina lopatica je dovoljna i 4cm, a debljina 4-5mm. Težina samo pločevine ti je preko 20kgr, tako da će točak ukupno biti težak 27-28 kgr što je sasvim dovoljno. Širina, razmak između točkova što veća to lakše vuče plug, bolju brazdu daje, stabilniji je, ali je zato teže okretanje na kraju brazde. Ne poznajem mondijal kultivatore, ako nemaju diferencijal, zajebi sve to i kupuj SS. Okrenuti kultivator sa metalnim točkovima sa blokiranom osovinom je toliko zajebano da je lakše prekopati to što bi uzorao sa njim.eto dao sam mastoru jednom da mi izreze i napravi sve potrebno za zeljezne kotace.
Obruc i plocevina su vec naruceni i bit ce zavareni kad stignu do mene. Jedino ako imate sta za predloziti za lopatice ako ima kakva bolja ideja.[/I]
Svaki savjet dobro dosao.:supz:
Sve super. Obruč ti ne treba širi, mogao je i uži. Lopatice postavljaš u fazonu krampona-ripni na gumama. Zavariš na obruč i prepustiš i saviješ jedu levo drugu desno, ukupna širina neka ne pređe 20cm. Visina lopatica je dovoljna i 4cm, a debljina 4-5mm. Težina samo pločevine ti je preko 20kgr, tako da će točak ukupno biti težak 27-28 kgr što je sasvim dovoljno. Širina, razmak između točkova što veća to lakše vuče plug, bolju brazdu daje, stabilniji je, ali je zato teže okretanje na kraju brazde. Ne poznajem mondijal kultivatore, ako nemaju diferencijal, zajebi sve to i kupuj SS. Okrenuti kultivator sa metalnim točkovima sa blokiranom osovinom je toliko zajebano da je lakše prekopati to što bi uzorao sa njim.
da to sam i ja mislio ali se nisam dobro odraziocuj neznam jer prije su mi rekli da ne pretjerujem sa sirinom kotaca.
Rađe stavim na taj obruc od 70 lopatice od 150 tak da zahvat bude veci.
ne mogu kotaci bas presiroko jer mora jedan kotac ic u brazdu.
Mislim da bi 50cm od centra kotaca bila neka optimalna sirina...
Sad kad to slozim videl budem kak ide.
Ak nejde i kotaci i plug idu na bubanj.... pa ko da vise.
kuzim te ja. Al opet nemoze previse. Jer bi ovaj kotac u brazdi gazio po izoranome, a meni davao probleme kod okretanja jer nemam dif
Nisi izgleda orao ručno pa ne kapiraš. Točak ako zahvati izorano završavaš sa oranjem. Točak u brazdi uvek ide uz obalu i čak je i češe jer on uvek ide malo unapred u odnosu na točak van brazde, a od razmaka točkova ti zavisi položaj pluga po širini pa samim tim i širina brazde.
Dečki, pitanje za labinca SS: Da li je normalno da je kuplung tvrdi i to podosta?
Naime, kolega je odustao od Labinca SS i prodao mi po istoj cijeni, tak da sam sad i ja ponosni vlasnik SS-a, stroj je na farbanju i uređivanju... pošaljem slike kad majstor završi...
Nemogu nigdje naći sajle za kočnice s onim gumenim tuljcem i federom u njemu te s onom dugom a uskom fedricom koja ide do pakni... prošal pol Zagorja nema origigi... gdje nabaviti?
Jedva sam našao i sajlu kuplunge, al sad je to sređeno no kuplung je i dalje tvrđi, ali dobro odvaja...
Dečki, pitanje za labinca SS: Da li je normalno da je kuplung tvrdi i to podosta?
Zavisi što je za tebe tvrdo. Ako se jako teško pritisne ričica kuplunga onda bi vjerojatno trebalo pogledati lamelu ili potisni ležaj.