• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

N

nikolalon

Guest
Neće sigurno,ja sam svoju tovario punu šljukna znaci oko 1300kg je sigurno bilo gore pa joj nije nista bilo ni prikolici ni prosirivacima...

fiftač

Član
Tu od
19 Lis 2010
Poruka
53
znaci,nece joj nista biti ako su stavljeni prosirivaci na nju i ako je pod teretom ?

Prijatelju nemoj se sekirati što se tiće proširivaća jer ju ne možeš toliko opteretiti koliko oni mogu izdržati, a bez njih i onako ne možeš voziti jer je previše nestabilna.

S

staffmen

Guest
tak i tak teret na prikolici je raspoređen odprilike 50:50.
Tak da najvise trpi osovina prikolice ako je truga ravnomjerno natovarena.

nego jesi ti razradio tog svog labinca novog? nemoj ga odma forsirat previse.
Mislim da bi sada tebao promjenit ulje ponovno i u getribi i u motoru nakon par sati rada.
Tak je sa svim novim strojevima.
Makar vjerujem da su ti majstori sve to vec rekli.:supz:

Kak ti kaze Seljacic. napuni rezervar i potrosi ga na laganu voznju. sljedeci rezervar neko lakse opterecenje i tak polako. Bolje se strpi sada i napravi kak spada sve nego kasnije nakon par godina kukat kak to nevalja nista...postedi ga tog tereta na leđima. Ako si mogo do sada da ga ne prevozis izdrzat ce jos koji dan, tjedan ili kolko ti vec treba da razradis motor.

Posljednje uređivanje od moderatora:

seljačić

Aktivni član
Tu od
8 Velj 2009
Poruka
2,154
drug sjedi na labinca,napuni ga gorivom,zakači prikolicu i vozaj djecu po selu,nemoj ga mučiti barem 20ak sati, još bolje da odradi više na prazno,zamjeni ulje nakon toga kako ti kolege kažu i lagano kreni u proljetne posliće.uči se,šaltaj što više,nemoj ga siliti niti gas do daske,

L

Labin progres

Guest
hej hvala vam svima na ovim odgovorima(savjetima) to mi puno znaci i korisno je sto ste rekli :)

S

staffmen

Guest
eto dao sam mastoru jednom da mi izreze i napravi sve potrebno za zeljezne kotace.

ovo je nacrt neki da predocim kak bi to trebalo izgledat.

Ovaj obruc oko kotaca je 70mm ali lopatice cu staviti 150mm tak da se blato moze samo cistiti s kotaca.
Gledajuci slike po internetu originalni kotaci su veliki kao i gumeni od 8"
zato sam stavio promjer 42cm a to je odprilike kao i 14 colna felga od auta koju ste mi predlagali.

Plocevina od 20mm unutar kotaca ce posluziti ujedno kao uteg. Sta mislite oce li to biti dosta tezine, previse ili pak premalo?!
Zanima me vase misljenje oko ovog projekta. Obruc i plocevina su vec naruceni i bit ce zavareni kad stignu do mene. Jedino ako imate sta za predloziti za lopatice ako ima kakva bolja ideja.

Svaki savjet dobro dosao.:supz:

stipe

Član
Tu od
16 Ožu 2009
Poruka
118
Pomoć trebam

Pozdrav
Imam jedan problem , posjedujem labinac 10 ks dizel, danas ga pokušao prvi put upalit , povuko sto puta ništa , nema dima , odmah idem gledat dali baca gorivo na pumpi , nema tj. ne baca gorivo, sad pošrafim ona tri vijka , skinem lajtunge , ali pumpa nejde van ,

šta da radim , i dali je najvjerojatnije problem u pumpi,
Unaprijed zahvaljujem

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
eto dao sam mastoru jednom da mi izreze i napravi sve potrebno za zeljezne kotace.

ovo je nacrt neki da predocim kak bi to trebalo izgledat.

Ovaj obruc oko kotaca je 70mm ali lopatice cu staviti 150mm tak da se blato moze samo cistiti s kotaca.
Gledajuci slike po internetu originalni kotaci su veliki kao i gumeni od 8"
zato sam stavio promjer 42cm a to je odprilike kao i 14 colna felga od auta koju ste mi predlagali.

Plocevina od 20mm unutar kotaca ce posluziti ujedno kao uteg. Sta mislite oce li to biti dosta tezine, previse ili pak premalo?!
Zanima me vase misljenje oko ovog projekta. Obruc i plocevina su vec naruceni i bit ce zavareni kad stignu do mene. Jedino ako imate sta za predloziti za lopatice ako ima kakva bolja ideja.

dali bi možda bilo bolje da je obruč kotača širi, možda 100-120 mm radi zahvata više zemle i veče vučne sile, a ako nebude valjalo opet sa obruč može brusilicom suzit.

S

staffmen

Guest
cuj neznam jer prije su mi rekli da ne pretjerujem sa sirinom kotaca.
Rađe stavim na taj obruc od 70 lopatice od 150 tak da zahvat bude veci.

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
Obruc i plocevina su vec naruceni i bit ce zavareni kad stignu do mene. Jedino ako imate sta za predloziti za lopatice ako ima kakva bolja ideja.[/I]
Sve super. Obruč ti ne treba širi, mogao je i uži. Lopatice postavljaš u fazonu krampona-ripni na gumama. Zavariš na obruč i prepustiš i saviješ jedu levo drugu desno, ukupna širina neka ne pređe 20cm. Visina lopatica je dovoljna i 4cm, a debljina 4-5mm. Težina samo pločevine ti je preko 20kgr, tako da će točak ukupno biti težak 27-28 kgr što je sasvim dovoljno. Širina, razmak između točkova što veća to lakše vuče plug, bolju brazdu daje, stabilniji je, ali je zato teže okretanje na kraju brazde. Ne poznajem mondijal kultivatore, ako nemaju diferencijal, zajebi sve to i kupuj SS. Okrenuti kultivator sa metalnim točkovima sa blokiranom osovinom je toliko zajebano da je lakše prekopati to što bi uzorao sa njim.

S

staffmen

Guest
Sve super. Obruč ti ne treba širi, mogao je i uži. Lopatice postavljaš u fazonu krampona-ripni na gumama. Zavariš na obruč i prepustiš i saviješ jedu levo drugu desno, ukupna širina neka ne pređe 20cm. Visina lopatica je dovoljna i 4cm, a debljina 4-5mm. Težina samo pločevine ti je preko 20kgr, tako da će točak ukupno biti težak 27-28 kgr što je sasvim dovoljno. Širina, razmak između točkova što veća to lakše vuče plug, bolju brazdu daje, stabilniji je, ali je zato teže okretanje na kraju brazde. Ne poznajem mondijal kultivatore, ako nemaju diferencijal, zajebi sve to i kupuj SS. Okrenuti kultivator sa metalnim točkovima sa blokiranom osovinom je toliko zajebano da je lakše prekopati to što bi uzorao sa njim.

ne mogu kotaci bas presiroko jer mora jedan kotac ic u brazdu.
Mislim da bi 50cm od centra kotaca bila neka optimalna sirina...
Sad kad to slozim videl budem kak ide.
Ak nejde i kotaci i plug idu na bubanj.... pa ko da vise.

drazenhonda

Iskusan lik
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
2,732
cuj neznam jer prije su mi rekli da ne pretjerujem sa sirinom kotaca.
Rađe stavim na taj obruc od 70 lopatice od 150 tak da zahvat bude veci.
da to sam i ja mislio ali se nisam dobro odrazio

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
ne mogu kotaci bas presiroko jer mora jedan kotac ic u brazdu.
Mislim da bi 50cm od centra kotaca bila neka optimalna sirina...
Sad kad to slozim videl budem kak ide.
Ak nejde i kotaci i plug idu na bubanj.... pa ko da vise.

Ne razumem te kako misliš da ne mogu točkovi preširoko jer ide jedan u brazdu.
Pravio sam sve ovo za SS i dok nisam razmakao točkove na oko 1,3m od spolljnih ivica točkova nisam mogao da dobijem povoljnu širinu brazde. Može on da ore sa bilo kojim razmakom točkova, ali koji će mi đavo brazda široka 10-15cm.
U sredini tvoje pločevine imaš cev koju navlačiš na "osovinu" koja viri iz kultivatora i tu ćeš valjda ostaviti mogućnost da biraš širinu gaza. Za frezu će ti trabati mala širina, a za oranje što veća.
Ovo ti pričam iz iskustva a ne što tako mislim.
Postiže se širina brazde oko četvrtine, petine, razmaka točkova. Sve što je veći nagib terena manja je širina brazde za isti razmak točkova. Dalje, kultivator dok vuče plug u brazdi ne ide upravno (poprečno na brazdu) već se malo ukosi zato što gornji točak koji nije u brazdi ima na sebi manju težinu i samim tim manju trakciju i više proklizava, pa točak u brazdi počne malo da napreduje. Čim se ukosio odmah je manja efektivna širina pa se smanjuje i brazda. To se može korigovati podešavanjem pluga na njegovoj korpi-kopči.

S

staffmen

Guest
kuzim te ja. Al opet nemoze previse. Jer bi ovaj kotac u brazdi gazio po izoranome, a meni davao probleme kod okretanja jer nemam dif

nvladeta

Član
Tu od
30 Stu 2011
Poruka
59
kuzim te ja. Al opet nemoze previse. Jer bi ovaj kotac u brazdi gazio po izoranome, a meni davao probleme kod okretanja jer nemam dif

Nisi izgleda orao ručno pa ne kapiraš. Točak ako zahvati izorano završavaš sa oranjem. Točak u brazdi uvek ide uz obalu i čak je i češe jer on uvek ide malo unapred u odnosu na točak van brazde, a od razmaka točkova ti zavisi položaj pluga po širini pa samim tim i širina brazde.

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Nisi izgleda orao ručno pa ne kapiraš. Točak ako zahvati izorano završavaš sa oranjem. Točak u brazdi uvek ide uz obalu i čak je i češe jer on uvek ide malo unapred u odnosu na točak van brazde, a od razmaka točkova ti zavisi položaj pluga po širini pa samim tim i širina brazde.

Dečki, pitanje za labinca SS: Da li je normalno da je kuplung tvrdi i to podosta?

Naime, kolega je odustao od Labinca SS i prodao mi po istoj cijeni, tak da sam sad i ja ponosni vlasnik SS-a, stroj je na farbanju i uređivanju... pošaljem slike kad majstor završi...

Nemogu nigdje naći sajle za kočnice s onim gumenim tuljcem i federom u njemu te s onom dugom a uskom fedricom koja ide do pakni... prošal pol Zagorja nema origigi... gdje nabaviti?

Jedva sam našao i sajlu kuplunge, al sad je to sređeno no kuplung je i dalje tvrđi, ali dobro odvaja...

fiftač

Član
Tu od
19 Lis 2010
Poruka
53
Dečki, pitanje za labinca SS: Da li je normalno da je kuplung tvrdi i to podosta?

Naime, kolega je odustao od Labinca SS i prodao mi po istoj cijeni, tak da sam sad i ja ponosni vlasnik SS-a, stroj je na farbanju i uređivanju... pošaljem slike kad majstor završi...

Nemogu nigdje naći sajle za kočnice s onim gumenim tuljcem i federom u njemu te s onom dugom a uskom fedricom koja ide do pakni... prošal pol Zagorja nema origigi... gdje nabaviti?

Jedva sam našao i sajlu kuplunge, al sad je to sređeno no kuplung je i dalje tvrđi, ali dobro odvaja...

Pokušaj u Masivi u Bjelovaru, imaju sve za SS i pošalju ti sa poštom dio tako da već sljedeći dan dobiješ na kućnu adresu, a poštarina je oko 30 kn.

Zavisi što je za tebe tvrdo. Ako se jako teško pritisne ričica kuplunga onda bi vjerojatno trebalo pogledati lamelu ili potisni ležaj.

jeffy

Aktivni član
Tu od
7 Ruj 2010
Poruka
1,433
Preduga, i prljava sajla može također stvarat probleme....rastaviti, oprati, osušiti. Ja koristim mljeveni grafit za podmazivanje. Mislim da ti je od toga najlakše krenuti.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
mrga,pokušaj properiti sajlu da ti je što ravnija,tako je bilo i meni,ja sam je zakačio za poluge mjenjača sa plastičnim vezicama...prejako mi se lomila pa je teško išla..
a i probaj skinut motor(drže ga 4 šerafa) i pogledaj u kakvom ti je stanju korpa i lamela,možda da očistiš spojničku osovinu ako ima nečistoće..

S

staffmen

Guest
e decki....
Danas bio kum kod mene on mi nabavlja materijal za kotace.
U firmi di radi nemaju plocevine od 20mm nego od 18mm i 30mm

Jel bi 30mm debela plocevina u kotacu bila ipak malo preteska???

Makar ak ce bit pretesko lako se izrezu rupe pa se kotac olaksa...

Po mojoj racunici m(masa)=V(volumen) x ro (gustoca)
= r2 x pi x debljina x 7874 (gustoca zeljeza - kg/m3)
=0,003768 x 7874
= 29,7 kg.
ovo je tezina samo plocevine racunam da ostatak kotaca iznosi barem jos dodatnih 5kg.

Na vrh