• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motokultivator LABINPROGRES

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Ako si probavao orati i kako pričaš kotači samo šlajfuju i plug ide na dubinu od 3 cm, onda zaboravi oranje na toj parceli. Znači da pogon na kotače ide sasvim dobro, samim tim može se eliminirati kvačilo (kao element) koji bi mogao biti uzrok da ti ne radi freza. Pošto si radio mjenjač, može se zaključiti da nešto ne štima sa zupčanicima pogona freze ili utvrđivačima vilica - poluga za uključivanje freze.

Napominješ da je nešto izglodano (ali nisi naveo) što je izglodano?:rolleyes:

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Al freza radi vece opterecenje od kotaca koji slajfaju, iskreno ako tako tesko ti ide oranje ni utezi ti nece pomoc tako da rade odustani nego da se bacas u dodatni trosak, ja frezu sam stavim na mjesto, freza stoji na podu i nabijem mtk na nju, frezu stavis da je prikljucak na gore mtk privuces sebi i naciljas cca rupa kardan i spustas na ruckama mtk dok ne ulegne i privuces sebi...meni je to 2 min posla, teze mi sarafe dotegnut nego frezu namontirat

draza

Aktivni član
Tu od
23 Stu 2013
Poruka
346
Toma49ka,
što se tiče prikapčanja mtk na frezu, nađi staru auto-gumu i na njega stavi frezu na bude malko na visini (stara auto-guma inače i služi da odvoji frezu od vlažne zemlje kad se ne koristi ista duže vreme) i sa ugašenim mtk samo ga guraš i vučeš nekoliko puta radi centriranja kardana na frezu i zašrafi sa dva debela kriva šrafa. Tako ja sam radim bez ikakvih problema godinama.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181
Imaš mnogo načina kako da si olakšaš,ali freza je lagana pa to nebi trebao biti velik problem
U susjednom selu je živio invalid,bio je bez jedne noge,a i druga je bila defektna(kao dečku 17 g mu je slična freza(18 ks)posjekla noge),ali čovjek je bio radišan i sam je prekopčavao frezu goldoni(sličan tomi)znači odvojio bi prednji kraj sa volanom od zadnjeg dijela i prikopčavao sanduk sa pogonom i zadnji dio sa hidraulikom za plug ili frezu i napravio si je interesantan dodatak
Ispod motora bi montirao gumeni kotač(od kante za smeće) i tako podložio da se ne prevrne naprijed i onda prekopčao šta mu treba
Tako si i ti možeš podložiti sa kotačem motor ispred,a frezu postaviš na auto gumu kako je kolega prije rekao,ugasiš motor,a uključiš pogon motika i ispred gdje namotaš špagu sa rukama okreneš motor dok ti ne uzubi kardan...
Rijetko skidam frezu jer nemam potrebe orat,ali kad je vraćam primimo je ja i tata svaki sa jedne strane i nabodemo je u roku odmag,veći je posao zašarafit šarafe,nego nabost frezu...

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Hvala. Nemam utege, probat cu sa lancima, nemam sta izgubit. Kako mislite ugasit?
Traži lance za gume 13",takve ja imam
Po meni ce bit kvacilo i to cak ne mora bit lamela nego zubci na njoj...ja moju mogu ugasit kad nabijem frezu u zemlju, da je bilo sta drugo vjerujem da bi bili neki prateci zvukovi ili vibarcije, al cudi me da oranje ide tako lose ja sam zbilja zadvoljan sa mojim i @mtd001 je blizu tebe ako se ne varam i soldini ore...jedino ako baš livadu ideš orat za to mtk nije..0 bodova
I ja sam imao takav problem sa kardanom,izglodala se kuglica i utor na osovini od vilice kaj ukapča kardan,kuglica stavljena nova a osovina zakrenuta
Toma,od kuda si?

Toma49ka,
što se tiče prikapčanja mtk na frezu, nađi staru auto-gumu i na njega stavi frezu na bude malko na visini (stara auto-guma inače i služi da odvoji frezu od vlažne zemlje kad se ne koristi ista duže vreme) i sa ugašenim mtk samo ga guraš i vučeš nekoliko puta radi centriranja kardana na frezu i zašrafi sa dva debela kriva šrafa. Tako ja sam radim bez ikakvih problema godinama.
Ja je imam na paleti s kotačima,samo ju pripeljam kad je trebam

Toma49ka

Član
Tu od
28 Ožu 2020
Poruka
81
Prosle sam godine mjenjao ulje i pala mi ona sipkica za mjerit ulje u getribi. Jbg plasticni cep. Skinuo sam poklopac da nedem sipkicu, da se zupcanici ne potrgaju. Tada sam na ruku probao te sve polugice mrdat i to. Islo je tesko, i vidilo se malo ostecenje, vise onak izglodano, mislio sam da je to normalno i da teze ide jer nema ulja. Sve sam sklopio sa jednim majstrom jer nisam mogao sve uglavit. Onaj ko je radio to, nije to bas lagano, pogotovo meni koji sam se prvi put susreo s tim.
Da probao sam na dasku stavit motike ide bolje. Probat cu sa gumom. Nemam dosta prakse, pa mi ide teze. Jos se ucim.... Inace sam iz Karlovca. Moze bit da su one kuglice, citao sam tu negdje. Ima dosta postova... Probat cu koji dan sa utezima. Mozda ce lakse ic. Ako ne, probat nabavit lance. Hvala svima. Nadam se da vidite odgovore, da svakom ne odgovaram posebno.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ako su ti lošije gume zaboravi oranje bez lanaca. Budem ti došao pokazat kako se ore 😉😂

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181

Toma49ka

Pošto pretpostavljam da si novi sa mototkultivatorom,pretpostavljam da nemaš baš nekog iskustva u oranju,zaboravili smo ti reći da plug trebaš dobro naštelati inače zaboravi oranje
Znači moraš dobro podesiti bočni i vertkalni nagib,i zahvat pluga...
Ako neznaš kako poguglaj si malo na webu...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Prvo i osnovno što moraš znati, a to je da sam ocijeniš da li je (njiva, vrt, ledina, vinograd ili što god). Kad to vidiš odmah moraš znati, (da li Labin SS) tu može orati ili ne.
Ako to ne znaš ili ne možeš zaključiti, uzalud ti štelanje pluga, uzalud ti komentari (kako netko ore). To ne znači da ako netko ore sa SS, da ćeš i ti moći orati. Zavisi o mnogo čemu (da ne nabrajam).

Ono što treba znati nećeš naći na guglu.
Zaboravi na oranje dok ne dođeš da spoznaja, koje sam naveo! 😁

Krumpironja

Iskusan lik
Tu od
7 Svi 2010
Poruka
4,085
Pusti ti sta Brgud kaze, u njegovo vrijeme se puno filozofiralo a malo radilo...kod sljedeceg pokusaja oranja slikaj polje slikaj mtk i plug i polozaj pluga u odnosu na zemlju i sve ce se rijesit ako je do toga.

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Prvo i osnovno što moraš znati, a to je da sam ocijeniš da li je (njiva, vrt, ledina, vinograd ili što god). Kad to vidiš odmah moraš znati, (da li Labin SS) tu može orati ili ne.
Ledinu može odmah zaboravit da će orati,isprobano,pretvrdo je.

pepado

Novi član
Tu od
27 Velj 2021
Poruka
2
pozdrav svima na forumu.Imam problem sa vožnjom kardanske prikolice sa labincem 14 ks.Teško ga vračam iz "ajnšlaga" dok vozim u sinhroniziranom modu, odnosno dok kultivator pokreče kardan prikolice, dok bez pogona vračam kultivator bez problema. Zahvaljujem na svim savjetima.

Toma49ka

Član
Tu od
28 Ožu 2020
Poruka
81
Mozda kotači nisu orginal kaj se tiče dimenzija...

Pošto pretpostavljam da si novi sa mototkultivatorom...
Eto nasao tu na stranici o stelanju... Budem poslikao, kad uhvatim vremena. Hvala

Posljednje uređivanje od moderatora:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
pozdrav svima na forumu.Imam problem sa vožnjom kardanske prikolice sa labincem 14 ks.Teško ga vračam iz "ajnšlaga" dok vozim u sinhroniziranom modu
Naravno da ga teško za vratiti kad ti prikolica napinje prijenos 😉
Ako si primjetio da i kad voziš na 4x4 pogon da ti je ajnšlag manji

Toma49ka

Član
Tu od
28 Ožu 2020
Poruka
81
Znaci kod frezanja, mi izbacuje motike... Ne izbacuje mi dok drzim polugu... S necim osigurat😂😂😂

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,906
Ono kaj sam ti pisao,kuglica poderala kanal i izbacuje kod opterećenja,tako i meni bilo

pepado

Novi član
Tu od
27 Velj 2021
Poruka
2
Naravno da ga teško za vratiti kad ti prikolica napinje prijenos 😉
Ako si primjetio da i kad voziš na 4x4 pogon da ti je ajnšlag manji
pozdrav, hvala na odgovoru, no kaj je to normalno, jer jedva ga izravnam na asfaltu ak ga malo više natovarim, a kad isključim pogon kardana vrtim ga skoro malim prstom.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,181

Toma49ka

Ma nije neka filozofija naštelat plug,ali kao i za svku stvar iskustvo radi svoje
A šta se izbacivanja motika tiče za prvu ruku možeš nešto improvizirat,ali dugoročno gledano morat ćeš zamjeniti vilicu u mjenjaču kao što je kolega mtd0001napisao

Najnoviji postovi

Na vrh