• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motor se gasi

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
mnoge stvari su u pravu ali Muha tomos skoro nikad od temperature nezakiva. to se desava samo u slucaju kad neobrade stublinu dobro i bude tesna i neurade konus dobro i to sam vidjao. jedino mi jos pada na pamet da gubi kompresiju ako je od dugog stajanja karika zalepila za klip jednom stranom i i kao takav se vise greje u toku rada i ugasi.ali to obicno i netraje dugo .obicno posle bude remonta veceg

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Nisam ja baš tak mali, i ja sam nekad vozil Tomosa, brusil cilindre na tvrdo i na meko, piksiral radilice, doma ih centriral, od petnaestice cilindre ugrađival, dellorto 22 .......

I kad je bil na tvrdo uvek je cvikal, ne u vožnji (mada mi je jednom i to uspjelo), ali ako si ga nakon ludiranja ugasil i za par sekundi probal zakurblati ......

Meni je čudno da ta frezica u radu crkne i nema znaka života dok se opet ne ohladi. Ja nevjerujem da je to zbog pregrijavanja motora. Kao nus posljedica zbog pregrijavanja može biti nedostatak iskre ali sve ostalo nevjerujem.

Probaj kad krepa skinuti svječicu i natočiti benzina direkt u cilindar i onda pod punim gasom upaliti, ako ne pali onda to nema prave iskre da me ......

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Bgude...ja sam to sebi izbacio jer prethodni vlasnik nije dobro odrzavao bas komplet frezicu tako da su one osovinice bile sve nekakve iskrivljene razhebane... ja sam sajlu spojio direktno na osovinu gasa...stisnes gas sajla vuce leptir tj otvara ga i motor tako radi meni sasvim normalno.

Naravno da je najbolje imati stvari rijeseno 100% onako kako je proizvodjas izmislio...ali ako je razlokano sta mu raditi. Ja cak nisam siguran ni da sam dobio uz frezu sve te polugice...znam samo da je to debelo stekalo kada sam ja to prvi put otvorio i pregledao.

Ako neko ima neke detaljne slike kako se to kaci sta gdje ide neka okaci...radi mi i ovako sasvim ok...mada uvijek covjek moze probati napraviti da bude bolje

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Samo nova Babina i svjećica super Bosna 75 i teraj.

Ta klapna nema veze može se i otpojit sa fergazera i Niš joj nebu.
Bitno da cilindar nije pun trave i masnoće i garezi.

I još jedna stvar te dvotaktne i većina drugih ako dode do pregrijavanja se ugase jer toplinska vrijednost svjećice to regulira kao neka vrsta termostata zato uvijek stavljati svjećice koje je proizvodac prepisal i nebu problema a ne prvu koja ti dojde pod ruku.

Posljednje uređivanje:

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,133
Promijeni svijećicu.

Nije dobra toplinska vrijednost pa se svijećica na velikoj tempoeraturi pregrije i ne baca više iskru dok se ne ohladi.

Kupi svijećicu koja mora biti po uputi proizvođača a ne istu kakva je unutra i riješio si problem.

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ovdje se ne mogu sloziti sa vama. Ko mi ne vjeruje predlozicu detaljnu dokumentaciju raznoraznih inzinjera 2t masina i ostalih strucnjaka.

Velika je zabluda u nasem narodu da svjecica hladi motor.

Stvar je sasvim drugacija. Da bi svjecica kao svjecica mogla da sebe samu cisti od naslaga garezi ona mora da postigne odredjenu temperaturu. Zato imamo takozvane toplije i hladnije svjecice zato sto odredjeni motori svjecici daju vise ili manje temperature. Stvar je jako prosta. Ako imate svjecicu prevelike toplotne vrijednosti ona nece postici svoju radnu temperaturu i nece se samocistiti tj naslege garezi ce brzo pojavljivati se. Sa druge strane ako stavite svjecicu male toplotne vriejdnosti moze da se osteti ona sama. Medjutim gornja granica je jako daleko od donje te je kad je tomos u pitanju uvijek bolje imati malo nizu svjecicu...

Svjecica koju nazovamo toplija npr bosna f65 ima jako dugacak porcelanski omot oko elektrode. To prosto znaci da toplota mnogo duze putuje od elektrode do tijela svjecice. Samim tim je elektroda toplija pa bolje sagorjeva naslage. Time sto je vrh elektrode topliji NIPOSTO NE ZNACI DA MOROR RADI HLADNIJE.

Sa druge strane hladna svjecica tipa bosna f80 ima kraci keramicki omot te toplota se brze sa vrha sprovodi na metalno tijelo svjecice. Vrh ostaje hladniji te se brze kupi garez. To opet ne znaci niposto da ako je vrh elektrode hladniji da ce i motor biti hladniji.

I jedna i druga svjecica na istom motoru dace istu temperaturu samog motora pod istim uslovima.

Ja sam prije i sam mislio da toplotna vrijednost stvjecice regulise temperaturu motora medjutim ona samo regulise temperaturu vrha elektrode i samim tim efikasnost sagorjevanja cadji sa istog.

Na tomosove masine na koje ne npr fabricki deklarisana bosna f90 slobodno mozete staviti bosno f65 niti jedan stepen celzijusov masina nece biti toplija samo vrh svjecice ce vam uvijek biti cist.

Sa druge strane stavite bosnu f100 na masinu koja je deklarisana za f80 i stalno ce vam se prljati svjecica.

Kada je tomos u pitanju za svaku standardnu masinu najbolje su se pokazale svjecice topltone vrijednosti(po bosna super dijagramu) f65 i f70. Sve preko toga je previse.

Na jako jako frizirane motore ide f80 f90 max. Sve preko toga je previse.

Ono sto je kljucno za temperaturu dobru dvotaktnog motora je sledece:

Udio ulja u gorivu mora biti(kad je tomos u pitanju) 4% ili vise

Smjesa goriva i vazduha mora biti takva da nije siromasna(mala dizna ili preprotocan filter) to vam je smrt za svaku 2t masinu. Idealna smjesa za sve 2t motore je blago bogata smjesa. Ili tako zvani 4stroking sound kako to englezi kazu...mozete naci o tome na internetu

Masina ne smije nigdje vuci fals zrak(prirubnica karba,semerinzi)

Predpaljenje mora biti postelano po fabrickim uputstvima ili na kasnije. Prerano paljenje u 2t masinama izaziva detonacije i pregrijavanje.

I to vam je to. Kao sto rekoh svjecica ne igra nikakvu ulogu u temperaturi samog motora vec temperatura vrha elektrode...temperatura mora biti dovoljno topla da se ona samocisti. A opet dovoljno niska da se ne osteti keramika i elektroda. Sto je nemoguce postici ni na jednom tomosu i sa f65 svjecicom.

Kao sto rekoh nemorate mi vjerovati, imate internet pa trazite, a za sve one koji su voljni normalno raspravljati i razgovarati mogu da prilozim tonu dokumentacije od ljudi koji su svojevremeno bukvalno stvarali i razvijali 2t problematiku.

Pozdrav

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,797
Napokon :icon_pray:

Svječica nijedna nema u sebi ugrađen termo prekidač koji zna kad je njoj vruče pa da prekine provod struje.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
TOPLINSKA VRIJEDNOST SVJEĆICA

Svjećice se dijele po svojoj toplinskoj vrijednosti. Što znaći po sposobnosti odvođenja topline s vrha glavne elektrode na glavu motora i odatle na sistem za hlađenje.
Visoku toplinsku vrijednost ima svjećica s kratkom nogom izolatora. U tom slučaju je površina koja prima toplinu mala i svjećica brzo odvodi primljenu toplinu. Takva svjećica je primjerena za motore dobrih radnih karakteristika.

Svjećica s dugom nogom izolatora ima nisku toplinsku vrijednost; površina izolatora, koja prima toplinu je velika a predavanje topline sporo. Takva svjećica je prikladna za motore s manjim toplinskim opterećenjima, jer bi se u motorima s velikim toplinskim opterećenjima pregrijala i uzrokovala samozapaljenje smjese.

ROADRUNNER

Iskusan lik
Tu od
17 Stu 2013
Poruka
1,133
Ja nisam ni riječ rekao o pregrijavanju motora zbog svijećice niti i o regulaciji temperature motora pomoću svijećice. Također nisam spomenu nikakav "termoprekidač u svijećici". Tvrditi tako nešto bio bi potpuni nonsens.

U prijevodu, ako nije odgovarajuća toplinska vrijednost svijećice, motor se ugasi kad se ugrije na radnu temperaturu.

Zašto ili kako, ovdje nije bitno. Čovjek samo želi da mu freza radi.

Ja sam imao slučaj da je čovjek naopako okrenuo filter zraka i da mu je svako malo motor potegnuo smeće iz filtera te se to zavarilo na elektrodu svijećice i nije bilo iskre. Međutim, to se vidi kad skineš svijećicu.... komad smeća između elektroda...

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Motor kad se ugasi od pregrijavanja, razlog je što se faše dištemperaju (od pregrijavanja karike gube na svojoj elastičnosti) kompresija je puno manja i to je razlog gašenja (odnosno neće upaliti dok se ne ohladi). Kad se malo ohladi opet će upaliti. I ako tako radite motor ne može duže raditi pravilno. Gorivo za umo 06 je mješavina od 2,5 % običan dvotaktol (mineralni dvotaktol). Svjećica baca iskru kad je hladna i kad je topla. Bitno da baca kvalitetnu iskru. Što se tiče toplotne vrijednosti, ako motor radi pod većem opterećenjem onda veća toplotna vrijednost (npr. bosna 80 ili ngk 7), ako radi sa manjem opterećenjem onda manja toplinska vrijednost. Ostale litanije o svijećicama bezpotrebne (zamaranje suhoparnim naklapanjima).:icon_axe:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ja za sve tomosove masine preporucujem minimalno 4% ulja u mjesavini.

Razlog su sami materijali i kontrukcija tih motora koja se prakticno nimalo nije mijenjala od sezdesetih pa na dalje.

Ekoloski propisi i norme su godijnama uslovili i postotak ulja...pa tako na primjer u jednom te istom manualu za jedan te isti tomos moped...pise manji postotak ulja u mopedu koji je pravljen 20 godina nakon onog prethodnog.

Mnogobrojna istrazivanja su potvrdila da u masine takvog tipa necete pretjerati cak ako idete i do 10% ulja u mjesavini. Cijeli sklop motora od klipa karika cilindra lezaja gornje i donje pesnice te lezajeva radilice...sve to duze traje ako se vise ulja sipa.

Opet kazem sve ovo mogu dokumentovano potvrditi, a iz mog licnog iskustva sve ispod 3% ulja u mjesavini je premalo.

E sad ce naravno neko reci pa gdje nadje tih 10% to je previse....a sad evo jedan praktican primjer. Nadaleko poznati po dugotrajnosti vanbrodski motori seagul sve starije tipe su po uputstvima isle na 10% mjesavine. I trajale su ne godinama nego decenijama.

Za tomosa 3.5% je skoro pa taman, 4% taman...preko toga ako imate ulja i ne stedite novce na tome slobodno naspite...nece mu nista zgoreg biti ni od 5%

Jedina losa stvar kod vise ulja je to sto se mora malo cesce cistiti auspuh i izduvni kanal.

E sad....ovo sve je bila prica o mineralnim motornim uljima. Sa sintetickim modernim uljima stvar je nesto drugacija, medjutim vjerujte mi za motor kao sto je tomos koji je trehnoloski gledano jako stara stvar....mnogo je bolje sipati 4% mineralnog nego2% tamo neke fensi sintetike.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
kad bude kvalitetnih delova za tomosa onda ce biti i dugotrajnosti. sad iz kine dobijaju delove tako da mozes sipati ulja koliko hoces nepomaze. ima ovde par starih tomosa koji jos nisu pipani a rade a ove novije mozes svake godine raditi generalku .

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
To si potpuno i apsolutno u pravu.

Elkov stari ili motinsov klip je mogao brat bratu 20 godina da izdrzi bez problema(uz jednu ili nijednu zamjenu karika) ako se samo malo pazi na masinu...

Danas je to sve smijurija. Ja vam i ne mogu opisati kakvih tu budalastina ima kad je u pitanju tomos i mala privreda ili mejd in cajna dijelovi.

Klipovi koji trebaju biti izradjeni precizno u jednu stotu, fulaju u 2 desete, dihtunzi koji se ne poklapaju sa blokovima, prekratke sajle, neizbalansirane radilice, dijelovi koji su presiroki ili preuski pa ih uopste nemozes ugraditi, dizne koje se ne mogu uvrnuti u karburator...mogao bih o tome do zore pricati...ta roba gotovo da i ne prolazi nikakve testove nakon proizvodnje...a pritom sam kvalitet svih tih dijelova je toliko los da je to smijesno. Tomose mopede ce biti nemoguce voziti vise za par godina...zalihe dobrih originalnih dijelova koje ljudi skrivaju po garazama ce se istrositi, a ovo mp i caina vise nista ne valja.

cak i kada kupite originalni tomosov nadomesti del sto bi rekli slovenci...dole ispod malim slovima na njemu pise mejd in cajna

Medjutim da stvar bude gora nije to tako samo sa tomosom nego je to uzelo maha nasiroko u svim ostalim stvarima.

Ja radio proslo ljeto generalku na labinu koji je kod nas od 85te godine i izdrzo sve te godine bez ijednog kvara. Prilikom generalke kada sam nosio dijelove na obradu i kupovao nove...lik mi daje klip ja gledam made in india. pitam jel imate originalni kaze nemamo to ti je sto ti je.

Originalni je trajao 28 godina, ovaj zamjenski ako izdrzi i cetvrtinu tog vremena ja cu biti presrecan.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
Preporučuješ veći postotak ulja, veći nego je proizvođač propisao. Pišeš litanije, kako današnji dijelovi ne vrijede, (takvi su kakvi su). Ja ni ti to ne možemo promijeniti. Znači po tvome veći postotak ulja može pridonijeti pravilnijem radu motora ako mu skidaš dijelove koje je proizvođač montirao. Napisao si u jednom postu kako si klapnu (regulator gasa bacio) i samim tim napravio što ??:icon_winkle:

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ja tebe stvarno ne razumijem. Sta imas protiv mene pa svaki moj post ismijavas i pravis me budalom. Za sve stvari koje tvrdim sam spreman odgovoriti citatima i slikama iz raznih inzinjerskih spisa, kad je 2t problematika u pitanju imam ih tone. A ti sve sto ovdje izgleda radis je iz nekog meni nepoznatog razloga kakis po svemu sto ja kazem bez da iznosis konkretne cinjenice. Ako stvarno imas nesto protiv mene kazi mi to na pp, neda mi se vise sa tobom raspravljati.

Vec sam sve sto puta napisao a ti opet po markovim konacima.

Ulje treba staviti vise od 2.5 posto kao sto je preporuceno iz prostog razloka. Odgovorno tvrdim da se vijek motora produzava, mogu staviti svu potrebnu dokumentaciju da to dokazem, ti ako laprdanjem mislis pobiti tim strucnjaka koji je godinama istrazivao jednu stvar, samo naprijed. Tomos automatik manual iz 70 i neke kaze 4% ulja. Tomos manual iz 90 i neke za isti automatik kaze kaze 2%
A masina ista znaci u milimetar. Isti broj obrtaja ista snaga isti dijelovi sve isto. Seagul koji ima gotovo istu konstrukciju motora kaze 10% U cemu je stvar? Kao sto rekoh, ekoloske norme, marketinski trikovi itd.

Dijelovi ne valjaju, da to si u pravu nemozemo to promijeniti.

Veci postotak ulja ne doprinosi pravilnijem radu motora nego duzem vijeku svih kompomenti koje sam vec pobrojao, ne zelim se ponavljati.

Klapnu koju je proizvodjac stavio a ja sa svoje freze skinuo sam uradio iz razloga sto je mehanizam bio nepotpun i pohaban. Sto sam takodje napisao.

Sta sad tu tebi nije jasno? Meni samo nije jasno zasto ne zelis pricati argumentovano i normalno i zasto pokusavas ismijati svaki moj post na ovom forumu

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja sam kupio motorku Homelite i flaksericu Dolmar prije ikakvih slaganja tih strojeva sam malo procito i prolisto upustvo proizvodada i pisalo je 2% mijesavina tak je i napravljena s orginal uljem za mijesavinu i strojevi odradili kak je proizvodac reko rezervar na prazno da bi mi obadva stroja u garntnom roku riknula i veli serviser da nisam radio dobru mijesavinu pa uz prepirku motorka je uredena al flakserica nije koju sam onda sam kasnije uredio i od onda 4%+ ide samo u moje strojeve mijesavina i nikakvih problema!!

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
U priručniku motorne pile stihl038 Pise da je do 2.5% mješavine sa original stihl uljem nominalno za normalan i dugotrajan rad,

E SAD još Pise u nastavku teksta svaka njihova motorkai bilo koji drugi proizvod 2,taktni ima tvornički postelan fergazer na bogatiju smjesu goriva prva tri rezervoara nakon toga je potrebno vratiti na tvorničke postavke jedino ako se radi u većim nadmorskim visinama onda ide nešto malo siromašnije stela je dok ovi uz more na nešto bogatiju smjesu.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ajde da bacimo malo papra u raspravu pa bih molio da se prokomentira ovaj filmić. Posebno dio o omjeru ulja
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=AH9QBCfp4DM[/YT]

apokaptus

Član
Tu od
10 Svi 2010
Poruka
861
Ne prica covjek gluposti....veci udio ulja trazi i drugacije dizne tj drugacije stelovanje karba. Nije tu stvar da on kaze da vise ulja steti motoru nego ako je karb podesen na 2% i ti stavis 5% ...usled vise ulja gorivo sporije protice kroz diznu te se mijenja ukupni odnos vazduha i goriva. Smjesa postaje siromasnija.

Jako prosta stvar. Ako mijenjate odnos ulja u gorivu morate i prestelovati karburator da bi dobili odgovarajuci odnos goriva(ulje+benzin) i vazduha.

Jako jednostavno. 2t masine su vam takve...treba ih znati i postelati :)

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Ok, ako se da štelati, a ako ne....???
U ostalom tko je to dosad od vas imao napameti, a koliko vidim svašta se filozofira o uljima...

Najnoviji postovi

Na vrh