• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motor za zetora

itfzoran

Član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
42
Napravio sam generalnu gdje sam u zetora 7011 ugradio motor od 6011-sve novo, ali i onda mi falilo snage a sad pogotovo. Čitam pa se zanimam: jel tko ubacivao drugi taktorski ili kamionski motor veće snage,znači 80-90-100 ks? Što biste mi predložili?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Nema sreće od toga. Pitanje je koliki moment može podnesti getriba.
Prodaj ga i kupi veći traktor.
 

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,211
Getriba je ista i na npr 7745,koji s turbom ima 80ks,a nisu baš poznati po tome da bi im getribe odlazile,tako da može podnijeti taj i još malo jači motor...
Ali opet je to tak-tak,bolje uzeti nešto veće...
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Tam piše 90...100ks. Ne vjerujem da ta getriba može (dugoročno) podnesti moment tak jakog motora.
 

vlč.puknuti

Iskusan lik
Premium
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,641
nijedna getriba nije projektirana na 24/7 odnosno 100%-totno opteečenje ..jer bi izgeldala ko lokomotiva .
a vjerojatno misli tjerati kardan , pa je getribi svejedno
 

itfzoran

Član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
42
Čitam razno razne nadogradnje na forumima prvenstveno na bazi imt-a i zastavinih motora već par mjeseci. Nagledao se slika i naslušao prijedloga za druge. Prodati ga skoro pa ne mogu,većina bi pukla od smijeha da čuje razlog. Ima papire,da dam mašti na volju. Ugl.nemam vremena i htio bih motor koji će s lakoćom raditi što traktor radi. Sad vuče dvije brazde,htio bih da vuče tri,kako sam čitao za to je min.80 ks ,poželjno 90 ks tj. 30 ks po brazdi. Nemam poticaja pa bi bilo dobro da je jednostavan za održavanje i da ne troši više od zetora. Poznati su mi mogući problemi od zvona,spojničke,kartera,koljevke...oni koji najviše znaju prvi su se i javili i od njih očekujem najbolji prijedlog,znači zj- muha- puknuti...hvala.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Gle, bez bez prednjeg pogona i s malim zadnjim kotačima teško budeš vlekel 3 brazde, pa da je i neznam kakva ravnica.
Drugo, najjednostavnije bi bilo ugraditi motor od Zetora Crystala, ili neki kamionski motor od cca 4...5L zapremine. Problem ti bude onda pripasivanje Zetorovog zamašnjaka, jer mnogi motori nemaju ravnu prirubnicu pri zamašnjaku, već je zamašnjak djelomično u zvonu motora.
Većina kamionskih motora ima limeni karter i nenosivi blok, pa trebaš raditi i uzdužnu šasiju.
Slijedeći je problem prednja koljevka, koju treba ili pripasivati motoru ili izraditi novu.

Rekoh ti, ova getriba nemre nositi više od nekih 80-tak ks, odnosno nekih 300...350Nm motora.
Ak ugrađuješ kamionski motor, treba prerađivati i bošpumpu, jer vozila nemaju regulatore brzine vrtnje motora, već samo regulator ler gasa i limit maksimalne brzine.

Sve to te bu koštalo više nego kaj košta još jedan takav traktor, a osim toga, ovoga više nebuš nikome mogel jednog dana prodati.

Za te novce kupi starog Belarusa od cca 80 ks ili starog Zetora Crystala. Nemaju nekakve tržišne vrijednosti, a veliki su radnici i puno teže gradnje od ove serije Zetora koju imaš, pa mogu vleći i nositi teže priključke.
 

itfzoran

Član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
42
Mtz 82 sam vozio tamo 86-90.g.,odličan traktor. Vidio sam neka rješenja glede izrade šasije za drugi motor i koljevku. Razmišljao sam i o prednjoj vuči,ali kako nemam izvod na mjenjaču u tu kombinaciju se ne bih sada upuštao. Planirao sam drugi motor sa zamašnjakom i korpom staviti. Motor iz zastave 80.10 ili nešto slično?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Kamioni nemaju dvostepeni kuplung, a i ripne na lameli ne pašu.
Puno je to posla i puno strojne obradi i izrade dijelova. Mislim da ti se ne isplati raskopati složeni traktor s praktički novim motorom.
Ja bi radije krenul drugim putem: friziranjem postojećeg motora. Za početak dodati turbinu, hladnjak ulja, jači rashladni sustav... Tak moreš najjeftinije dići snagu, a da traktor i ne diraš.

Kamionski motori nemaju baš momenta, već je njihova snaga u brzini vrtnje, a to ti nebu baš od velike koristi (na kardanu).
 

itfzoran

Član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
42
Zato sam i tražio kamionske motore s nižim brojem obrtaja u maksimalnoj snazi,i okretnim momentom oko 350nm. Na friziranje ne bih išao,prije bih tražio motor od kristala ili drugi traktor...gledam,oni tamo na 533 stavili motor od 560. Ne želim tako biti zločest,ali 80-90 ks mi treba. Cijenim sve rečeno i uvažavam jer odluka nije pala. Koliko pratim forum,nitko takovu egzibiciju na zetoru nije radio.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
533 i 560 je gotovo pa isti motor, s jednim cilindrom više.
Ak i zamijeniš motor, opet nebuš imal dovoljno vučne sile za veći plug.

Rođak im Steyra 970. Kvrga od 4 tone, s 16,9-34 zadnjim gumama, pa nemre vleći trobrazdni plug, jer mu fali prednji pogon.

Još jednom ti velim, no odluka je tvoja: ja nebi prepravljal gotovi, ispravni traktor. Da je motor za hititi (puknut blok ili sl.), onda možda. Iako su za Zetora toliko jeftini dijelovi,da se ne isplati mijenjati motor.
Nekaj slično tvojoj želji su radili Poljaci po YT, ali sa starim Zetorom Super 50, koji je napravljen puno masivnije.

No, nek reku i iskusniji svoje mišljenje.
 

itfzoran

Član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
42
I taj dio što si naveo- težina,tj.neimanje prednje vuče su mi poznati. Ne podcjenjujem ih,radi prednjeg utovarivača bi mi također trebala....puno dobrog si mi rekao za još razmišljanja. Možda nađem nešto za zamjenu..nekog jd ili samea.
 

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,955
Kaj je sa motorom 7011 ? Kad si kupil drugi motor 60xx se da prepraviti na 70xx treba provrtati blok sa 100 na 102 i promjeniti sklopove i podesiti pvp . Radilica , klipnjače i glave su iste. ZJ 533/555 539/560 razlika 3 i 4 cilindra.
 

itfzoran

Član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
42
Željko,sve sam to naučio....pa da skratim,blok mi pukao jer sam imao vodu u rashladnom sustavu. Iz sunca,naglo palo u minus i popucalo. Nakon raspitivanja što i kako,čak u to vrijeme bio u Češkoj i tražio blok,nađem blok za 7011. Kupim nove tri glave,obradim radilicu,naravno novi ležajevi,novi klipovi i stubline. Još kad sam uzimao dijelove otvorim sve kutije da se uvjerim da mi prodavač dao sva četiri sklopa ista...i nađem da se kid jednog zajeba. Isti mi zamijeni,i veseo odem majstoru. Nakon nekig vremena,isti me zove da neš ne valja i ja dođem i uvjerim se da stublina neće u otvor. Tad upredimo staru i novu,naravno nisu iste,zovem lika što mi prodao blok i on mi otkrije da je to blok od 6011. Predloži mi da otokarim stubline jer se to radi,moj tokar kaže da ne bi,a ni njegov poznanik tokar. Odem i zamijenim sklopove za 6011, i to je to. Niti jedan tere nije težak ako ga podijeliš,ali kako sam rekao kratak sam sa vremenom jer sam hobi poljoprivrednik za sada,a ksko je rekao zj ozbikjno sam razmišljao da ugradim prednju vuču i to bi sigurno zadovoljilo mije potrbe. Ali,prednja vuča jedina koju sam našao je pola mog traktora skoro. Kemija sa otvaranjem mjenjača i postavljanjem zupčanika za sad mi malo puno. Rekoh,oni imt- ovci su to radili,ovi što imaju zetore nekako su mi konzervativni...ko amiši.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Nisu konzervativni, nego je Zetorov motor puno jednostavniji za popraviti (izvlečeš pikse, a da ne skineš niti haubu...) dok to na IMT-u nije moguće.

Probaj s turbinom i preštelavanjem pumpe. To te na početku najmanje košta.

No, tri brazde moreš vleči i s 25ks, samo polakoooo.
Tebi prije treba prednji pogon neg jači motor.

Mene je prednji pogon za štorea koštal oko 4000 DM pred 20 let...pa ak ga kupiš za 2000€, smatraj to uspjehom.
 

itfzoran

Član
Tu od
23 Ožu 2011
Poruka
42
Upravo tako zj, prednja vuča je bila 15000 kn. I što s njom? Koliko znam 7011 nema izvoda na mjenjaču za prednju vuču. Kada bih znao kako, možda bih i krenuo u realizaciju. Mislim, vidio sam kako su to napravili na IMT koji također nije imao izvoda za prednju vuču, ali je to radio čovo koji daleko više od mene zna o mehanici. Gotovo sve se može, ali treba znati i imati šoldi. Pošto nemam dostatnog znanja , moglo bi mi trebati mi puno nonaca,i tu se vraćamo na tvoj prvi prijedlog. Ipak, vi koji znate ćete reći na osnovu iskustva sve moguće kombinacije vjerojatno iznijeti pa će tema biti sigurno i drugima poučna.
Snagom bi kako si rekao i bio zadovoljan, ali kako postaviti prednju vuču?
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Zorane, raskupusati getribu i ugraditi potrebne zupčanike za izvod prednjeg pogona je puno manji posel, s puno izvjesnijim ishodom, od ugradne drugačijeg motora.
Ja sam to napravi na Štoreu, a nikad nisam prije tak temeljito rastavljal ni jednu getribu. Trebalo je "raskomadati traktor na tri dijela, izvaditi sve iz getribe van, uključivo i diferencijal, pa sam to uspješno napravil i traktor je išel skoro 20 let, do prije 2...3 godine, kad smo napravili generalku motora i getribe.

Ne poznam Zetora dovoljno, no nije to problem najti po katalozima, kaj sve treba.
Najvažniju pretpostavku imaš: rupa s poklopcem ispod getribe, kam se montira pogonska kutija.
To na, recimo, Universalu nije moguće, jer odljevak nema odlijane rupe ni obrađenog dosjeda.

Kad kupuješ, trebaš cijeli set: prednji most (s koljevkom, ak je Carraro, bez koljevke ak je češki most), pogonsku kutiju (izvod prednjeg pogona), zupčanike za getribu i kardan.

Dado, naravno da se bude više grijal. Zato sam i prije napisal da treba tome prilagoditi hlađenje, recimo kao na 77 (63) seriji ili čak 77 turbo(73) seriji No, to je puno lakše nego ugraditi novi motor.
 

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
27,762
Zorane, raskupusati getribu i ugraditi potrebne zupčanike za izvod prednjeg pogona je puno manji posel, s puno izvjesnijim ishodom, od ugradne drugačijeg motora.
Ja sam to napravi na Štoreu, a nikad nisam prije tak temeljito rastavljal ni jednu getribu. Trebalo je "raskomadati traktor na tri dijela, izvaditi sve iz getribe van, uključivo i diferencijal, pa sam to uspješno napravil i traktor je išel skoro 20 let, do prije 2...3 godine, kad smo napravili generalku motora i getribe.

Ne poznam Zetora dovoljno, no nije to problem najti po katalozima, kaj sve treba.
Najvažniju pretpostavku imaš: rupa s poklopcem ispod getribe, kam se montira pogonska kutija.
To na, recimo, Universalu nije moguće, jer odljevak nema odlijane rupe ni obrađenog dosjeda.

Kad kupuješ, trebaš cijeli set: prednji most (s koljevkom, ak je Carraro, bez koljevke ak je češki most), pogonsku kutiju (izvod prednjeg pogona), zupčanike za getribu i kardan.

Dado, naravno da se bude više grijal. Zato sam i prije napisal da treba tome prilagoditi hlađenje, recimo kao na 77 (63) seriji ili čak 77 turbo(73) seriji. No, to je puno lakše nego ugraditi novi motor.
Nisam siguran, no možda su čak i rashladni sustavi na 4-cilindrašima isti, pa onda nebi trebalo biti problema s hlađenjem.

Osim toga, dodavanjem samo turbine, čak i bez preštelavanja pumpe, dobi se par ks, i puno bolja krivulja momenta, odnosno elastičniji motor, koji odaje dojam puno veće snage nego kaj zbilja ima (usporedivo sa standardnim motorom).
 
Posljednje uređivanje:

Najnoviji postovi

Na vrh