• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pile-STIHL, oliti po naški ŠTILOVKA!!

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Da, mač je od 35 cm gore i mislim da ga neću mjenjati, nekako si mislim da ako sam htio mač od 30 cm uzeo bi MS 170.

Ova kod mene neće ništa teško raditi kad imamo 038 AV i MS 280, znači 2 veče pile.
tim više manji mač ima smisla , manje tereta nosiš , okretniji si bla,bla,bla

naravno da nije isplativo ovoga baciti i kupiti drugog , ali kod zamjene razmisli..velika je to razlika , tu se radi ne samo o pet centimetra nego i o žiroskopskoj masi ..itd kaj se ovdje baš en razumije najbolje :icon_mrgreen:

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Čul sam od jednog šumarskog radnika da je motorka s kraćom vodilicom puno jača.
Meni nema logike da je kod piljenja jednake debljine drveta, preciznije, kod jednake duljine reza, pila s kraćom vodilicom puno snažnija. Postoje gubici zbog povećanog otpora klizanja lanca, ali prije bih rekel da je to bliže zanemarivoj nego značajnoj razlici snage preostale za piljenje.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa nebude nikakav problem uzeti drugi puta kraću vodilicu, samo načekat ću se do tada možda i par godina dok se ova podere, 3-4 godine s obzirom koliko bude ta pila radila.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,621
Moj treći lanac je pri kraju, a vodilica je jo OK. Vjerojatno su zbog strojnog brušenja kod majstora lanci trajali više nego pola kraće od normalnog. Jedanput me zazeblo kod srca kad sam videl kak brusi. Skinul je valjda milimetar zuba. Kod toga "majstora" sam bil tri put najedanput: prvi, jedini i posljednji put.

Kupil sam onaj strojček u Lidlu pa sad sam strojno brusim i skidam minimalno. Imam vremena pa prođem 2 kruga tek toliko da odlete 3-4 iskre na pojedinom zubu. Vjerujem da bu lanac vjerojatno trajal bar duplo.

David79

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
160
Bude i kod mene je taj slucaj. Probaj si samo nac sajbu sa krupnijim kamencicima,bude ga manje palilo.

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
933
A znam daje dobila noge negdje na baušteli i daje oprana a sad koliko vrjedi tome zanima?

David79

Član
Tu od
9 Pro 2016
Poruka
160
Vrijedi onoliko koliko si ju ti spreman platit. Ja se s tim nebi igro, da nebi bila skuplja pita nego tepsija.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ja bi mu dao ponudu od 300eur jer pila je videt ok.Tek sad vidim oglasa više nema.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Imal sem nekad 028 bil je to zvrk od pile sa tankim lancom išla u drvo ko u repu za 280 neznam kakva je .

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Pa imamo mi MS 280, kupio je ujak novu prije 5-6 godina za nekih 4500 kn, za sad nikakve havarije, otišle su neke plastikice u starteru, to smo servisirali i vozi dalje, mi smo zadovoljni, za naše potrebe ok.

Iako u odnosu na staru 038 vidi se pad kvalitete u samoj izradi, da radi puno vjerojatno bi se več raspala, ovak je za naše potrebe sasvim ok, naravno uz jednu jaču i od ove godine jednu slabiju pilu, radimo oko 50-70m drva godišnje.

husqvarna365

Aktivni član
Tu od
24 Sij 2013
Poruka
989
Meni je jedan iz servisa pricao da ms 289 i 270 imaju problem sa elektronikom,,,,da im brzo rikne

A deda hoce sebi da uzme neku polovnu
ima covjek dovozi i inostranstva
gledo je stihl ms 280 290 390 310 i stihl 034.
Od svih 034 u naj boljem stanju....Njemu treba za 15 do naj vise 20m godisnje
srednjjih drva

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Pozdraf kolege.

Imam Stihl 180MS, je*la majku svoju došla je čak iz kineskog pogona.

Dakle od kupnje ima godina i pol a prerezala je možda kakvih 10 metri drva jer sam je uzeo isključivo za čišćenje prosjeka, puteva, tu i tamo srušit nešto i tako.

E sad unazad par mjeseci samo neko sranje s njom, odradi rezervoar, a nakon toga muke isusove.

Membrane čitave, sem što je zapekla dizna i malo zahrđao karburator (majku im hebem štilovsku kinesku) radim s njom normalno i odjednom se krene gušiti, svjećica mokra vazdan mokra, šamara iskru svud naokolo i onda ako upali čim daš gas guši se i krepa. nekad je dobijem da stalno gasiram i onda mogu rezati, dakle dođe do viskoih obrtaja i onda se udavi.

Smjesa odvrnuta za 1.5 krug (imam samo jedan šaraf, nema ono H i L) probao par svjećica drugačijih marki nema pomoći, provjeravao membrane pod jakim svijetlom da nema rupica, ništa... Nabavio original svijećicu i činilo se da sve štima, odradila jedan rezervar kod punca i od tada ništa od nje.

Danas sam je drndao 2 sata i neće da upali ni na čisti benzin, samo napuni auspuh sa gorivom i to je to, svjećica vazdan mokra.

Jedino što mi još pada na pamet da su semerinzi otišli...

A sad sam naknadno čuo da se te 17 i 18 MS baš i nisu pokazale kao dobre, često imaju neka sranja.

Ima netko nekakvo mišljenje?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
ako ti je mokra karb ti preljeva , provjeri na tlak frgazer ..potraži upute na netu da ne pišem kako

Tu od
25 Lip 2014
Poruka
3,432
Ima misljenje. Jeftino meso, supa za plot..

Ehh, krc bi ja nju uzeo da sam odmah našao deklaraciju i pročitao da je Made by Stihl in China, ebla majku svoju.

Prva svjećica mi je skiknula, onda su mi u ovlaštenom dali neku bosch kao to su te, a s njima nije nikako radila pa sam na jedvite jade u zagrebu našao taj NGK CMR6H i kada sam nju stavio radila je cca. tjedan dana, nakon toga opet kuršlus, sutra idem u ovlašteni pokupiti membrane za svaki slučaj pa ako to ne upali, onda možda pokušam u ovlaštenom, kako god okrenem prvo ju pregledaju, zaključe šta je, kažu koliko košta opravak pa ako hoću, ako neću samo plaćam pregled 50 novaca.

A ovaj bajica mi je dao Bosch svjeću sa oznakom 7, dakle fulana toplinska vrijednost zato nije ni šljakalo s njom.

Ugl. sutra prepakujem membrane i isprovjeravam karburator, nema druge nego da on hebe.

Na vrh