• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pile-STIHL, oliti po naški ŠTILOVKA!!

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,247
Kako se mijenja filter goriva na 038? Da li se mora rasklapati rezervoar ili nekako iznutra?
Na koleginoj pili se moze izvuci filter van kroz otvor rezervoara, ali na mojoj ne moze jer je crijevo na kojem je filter prekratko..

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Ako je crijevo prekratko vjerovatno je prije skraćivano pri promjeni filtera. Mada možeš probati sa špicastim kliještima, ja sam sa njima mijenjao.

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Kako se mijenja filter goriva na 038? Da li se mora rasklapati rezervoar ili nekako iznutra?
Na koleginoj pili se moze izvuci filter van kroz otvor rezervoara, ali na mojoj ne moze jer je crijevo na kojem je filter prekratko..
promjeni i crijevo , ne bu ti žal

E

el pibe

Guest
Ne treba uopće stavljati šlauf za gorivo puno manje bu motorka trošila:icon_thumright:Neki put nije ni dobro ak je crijevo predugo onda se zna ufrknuti kak mu volja dojde.Obično hoće pobjeći u gornju zonu onda imaš pola rezervara goriva a (korpa) je iznad nivoa i dojde na isto ko da i nemaš goriva.To se meni par puta dogodilo onda sam je izgural i potopio u donju zonu.

novcky

Član
Tu od
27 Srp 2012
Poruka
292
ak sam te dobro razmel ti to svoje crijevo najprije guraš u gornju zonu, pa ak dobro ne vuče onda gurneš u donju zonu. A čovek te pita kaj da dela s kratkim crijevom

E

el pibe

Guest
Htio sam napomenuti kako i predugo crijevo usisa može praviti probleme isto kao i prekratko.Treba naći neku optimalnu duljinu sad kad će mijenjati crijevo i filter.Koliko sam shvatio najvjerojatnije je već netko kratio crijevo i sad je prekratko.To opet nije dobro rješenje jer prilikom obične zamjene filtera čovjek ima nevolje i svakako bi bilo dobro da promjeni crijevo.Samo opet kod dužeg crijeva može se intervenirati lakše.Uvijek se može žicom privezati neki uteg na filter poput malo veće matice i gravitacija radi svoje kako god okrenuli pilu filter će uvijek biti potopljen.Uz uvjet da ima goriva:D:

mrga

Dobro znana faca
Tu od
8 Pro 2010
Poruka
1,754
Mislim da ti ne treba uteg, jer spužvica filtera je dovoljan uteg u polupraznom rezervaru kako god okreneš motorku spužvica inercijom na tu stranu... to sam i ja promatral jer me isto predugo crijevo zezalo, a stvar je bilo da je crijevo s filterom zaglavilo zbog dužine... skratil na optimalnu dužinu i sad ok.

Ja imam jen drugi problem na 038. nakon dužeg stajanja treba potegnuti barem 30 put da kresne. inaće pili ko luda... ak sam prvi dan pilil drugi dan kresne uredno itd. ako ne pilim tjedan dana, vučem ko lud do paljenja. kaj bi to moglo biti??

Inaće pili ko metak, inak brza je u odnosu na ms290, i snage ima vjerujem duplo... taj ms290 mi nije nekaj

Posljednje uređivanje od moderatora:
E

el pibe

Guest
Zavisi kakve filtere koristiš.Ja u svim Stihlovim mašinama imam one plastične filtere.i takve viđam petnaestak godina.Možda su neki stariji modeli imali metalne sa spužvom.Ove plastične mijenjam jednom godišnje u svakoj mašini.Čisto sumnjam da se u tim plastičnim nalazi spužva.Nisam ih raskapal nikad da vidim kaj je unutra.Kad ih skinem žurno idu u smeće da se nebi slučajno "pomogao" netko s njima.

Philby

Član
Tu od
21 Tra 2014
Poruka
530
Ja sam kupovao neke sa tegom u obliku cilindra unutra, a okolo je materijal kao neka jako tvrda spužva (pri pokušaju deformacije puca, tako sam i saznao šta je unutra :) ).

9484b1ca85fff70c1c4d74d2631b0da8.jpg

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,767
# mrga karburator ti ostane bez goriva, zato joj treba više povlačenja dok membrana povuče gorivo, a ona ne može povući gorivo ako ostane bez goriva u njezinom prostoru.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
Mrga, prije paljenja koja kap goriva na filter i pali na drugi-treci potez. Ista stvar je kod mene na 038 ako duze vremena stoji.

E

el pibe

Guest
To kaj ste naveli su simptomi neispravne i raštimane pile.Govorim za Stihl more i stajati godinu dana prebaciš je na čok potegneš max. tri puta.Taman skoro da zapali prebaciš je na topli start i mora zapaliti opet max.od drugog poteza.Ak ne primi ili kod majstora ili u zid s njom.Nikakva nacukavanja i potezanja dvadeset ili trideset puta ne pomažeju.Ili ak netko na pogrešan način pali pilu ili ne zna,onda je sve moguće.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Pibač ja staru 050-tku ako stoji (ne palim) blizu godinu dana pustim par kapi benzina u karburator i upali od prve tak ju palim zadnjih dvadesetak godina . Noviji modeli kak veliš sa čokom od treči put daju znak vratim čok i zamrče ,

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
To kaj ste naveli su simptomi neispravne i raštimane pile.Govorim za Stihl more i stajati godinu dana prebaciš je na čok potegneš max. tri puta.Taman skoro da zapali prebaciš je na topli start i mora zapaliti opet max.od drugog poteza.Ak ne primi ili kod majstora ili u zid s njom.Nikakva nacukavanja i potezanja dvadeset ili trideset puta ne pomažeju.Ili ak netko na pogrešan način pali pilu ili ne zna,onda je sve moguće.
ja bi htel da mi to pokažeš , ja još ispred sebe svoju razbijem u komada , samo posudiš čekič

E

el pibe

Guest
Slobodno dojdeš puknuti bez brige imam ja doma macoli par komada a i držalo ti morem pred tobom nasaditi kak ti paše na ruku.Samo mislim da buš moral samo svoju zdrobiti kad vidiš kak treba ispravan stroj delati.Meni pila tak pali od prvog dana i tak bude palila dok je god pri meni.Jedanput je bila na servisu jer se fergazer raštimal.Došao sam po nju i nije ju dobro narihtal.Rekao sam mu nek to sredi kak spada a ja budem došao kad bude meni pasalo a ne onda kad bude ju on zagrijal.Nemam ja kaj lagati tu po forumu niti se kome dokazivati.Očigledno nisi nikad imal ispravnu pilu pa ti neke stvari nisu jasne i nemreš shvatiti.Zato malo pročitaj kaj sam napisal u prijašnjem postu ak mi pila ne zapali kak ju stalno palim ta je v zidu sam tak.Ja kupujem kvalitetan i novi alat a isto ga tak i održavam i servisiram kod pouzdanog servisera.Za neispravan alat na mojem dvorištu nema mjesta.Tak da meni ni jasno kak bi danas pilu zapalil na dva poteza a drugi dan ju moram nacukavati pol vure?Znači dva su moguća problema ili ne znam paliti pilu ili ne valja.A ja fala Bogu znam paliti svoju ispravnu pilu i nemam nikakvih problema.A ak i dojde do problema imam čovjeka kaj mi to sredi kak spada.

zeljko kz

Dobro znana faca
Tu od
10 Kol 2012
Poruka
6,953
Pibač slažem se sa tobom oko novih (novijih) pila ali moja starica je iz 70-tih a još ima svoj karburator klip celinder radilicu paljenje . mijenjano samo lanac i vodilice i svječice i još se neda mlađim sestrama ali i pije kaj Ruska Lada .

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
je , sve je to istina kaj kažeš , zato bi ja htio dobrar razlog da svoju zdrobim ,
Ti samo meni pošalji kontakt na PP da dogovorimo pojedinosti

E

el pibe

Guest
Imam i ja staru Husqvarnu i još je pouzdana i svaki put je zapalim na isti način.Možda baš zbog toga kad vidim da nekaj ne štima interveniram:eek::

Puknuti ne trebaš drobiti možda se da popraviti.

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Mene je isto 038 zezala kod prvog paljenja i malo pregledavanja i stundiranja skuzio da mi plastika na kojoj dajes cok i medu gas puko knjofic od medugasa i nije htijela palit kak treba isto ju je trebalo puno puta potezat promijenio tu plastiku i sad par potezanja i radi bez obzira kolko stajala!!

Najnoviji postovi

Na vrh