• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,564
Ja te potpuno razmem. Tak je i meni negda bilo. Gda sem osjetil miris odmah sem bil kaj nori, gorši nego moj Švrćo, ali ve me je popustilo ili sam možda imal koronu pa mi je nestal osjet mirisa? Uglavnom reakcija nula bodova.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,179
Još dok sam ja išao u školu, naš se susjed bavio proizvodnjom "Varaždinskog zelja". Imao je zemlju, veliku oranicu nasuprot svoje kuće, iza naših dvorišta. Na toj zemlji je zabio dvije cijevi za vrtnu pumpu. Mnoge je noći tu spajao Tomos pumpu i s vatrogasnim cijevima i mlaznicom špricao u zrak i na taj način zalijevao zelje. Vozio je zelje vagonom, željeznicom, svake godine, godinama u Rijeku, te tamo prodavao. Stekao je na taj način puno novaca... Nemam pojma kada su novi vlasnici i da li su povadili te cijevi, ali to njegovo domišljato zalijevanje je trajalo godinama. Nama klincima su to bile atrakcije prije spavanja. Tomosica je svoj zadatak odrađivala vrhunski.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,994
Nije baš bila dostupna kao Tomos.
I imala je sistem "povlačenja" vode u pumpu usmjeravanjem dimnih plinova.

sime01

Novi član
Tu od
16 Srp 2025
Poruka
5
Trenao bih jednu pumpu za navodnjavanje mladih maslina. Vodu bi vukla iz jezera. Zemlja je duga 150m a visinska razlika je 20m. Samo je jedan red maslina. Protok mi nije toliko bitan koliko pritisak da uspije dogurati vodu do vrha zemlje. Isla bi okiten cijev col ili dva koja je vec bolja i kod svakog stabla bi probusio rupicu da kapa. I zbog toga bi isto nesto pao pritisak na vrhu. Koju pumpu bi preporucili?
Probao sam kineza sa super goldyja i digne vodu do trecine zemlje i dalje ne ide.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,689
Potraži pumpu koja daje pritisak 5-6 bara. Pritisak u vodu možeš povećati na način da na početku voda koristiš deblju cijev i onda kod maslina napraviš redukciju na manji fi.

sime01

Novi član
Tu od
16 Srp 2025
Poruka
5

Ovoj pise da dize 50m. Ta bi trebala biti ok. Znaci mogu do prve masline ici s 2 cola i onda redukciju za dalje na 1 col. Cak je i okiten od 1 coll dosta jeftiniji

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
3,005
AKo imate tamo struju moj prijedlog potopna pumpa.
zavisi koliko ste spremni odvojiti za to zadovoljstvo

sime01

Novi član
Tu od
16 Srp 2025
Poruka
5
Nazalost nema struju tako da je motorna jedina opcija.
Za crijeva sam mislio okiten provesti. Cini mi se najjeftini a solidno.

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,994
Na tlak pumpe stavi manji promjer cijevi jer se računa težina vode. Manji promjer i visina nije isto kao i veći promjer i ista visina

sime01

Novi član
Tu od
16 Srp 2025
Poruka
5
Isto je. Tlak je 1bar na svakih 10m visine. Samo sto veci protok normalno da trazi jacu pumpu. Sad ako odma na izlazu stavin redukciju sa 2 na 1 col ne znam oce li to gusiti pumpu.

Jeli postoji prijelaz sa fleksibilnog crijeva tipa vatrogasno na okiten?

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,994
Nije isto!
Izračunaj težinu vode, iste visine, a različitog promjera cijevi na pumpi!

Posljednje uređivanje od moderatora:

sime01

Novi član
Tu od
16 Srp 2025
Poruka
5
Na svakih 7m crijeva ce biti rupica od 2-3mm kod stabla da tu curi lagano voda. Bojim se da tako dok dode do zadnjeg 20og stabla ne izgubi pritisak i ne dode uopce voda. Znaci za ovu situaciju je bolje manji presjek cijevi?

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,689
To se ne rješava sa rupicama. Stavi samokompenzirajuće kapaljke ili minirasprskivače. Rupice služe za druge poslove.

Najnoviji postovi

Na vrh