• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
101
Šta reče?

Baš mi je drago da su i ove rasprave došle na dnevni red jer trenutno i ja gledam razvesti sustav cijevi na natapanje travnjaka i zalijevanje vrta pa se mislim je li bolje razvući šire cijevi ili uže.

Ono što sam primijetio dosad u svom dosadašnjem sustavu navodanjavanja je da mnogo zglobova, redukcija, prijelaza, ventila itd umanjuje i tlak i protok.
Imam petostepenu električnu pumpu koja bi trebala lijepo izbacivati vodu na nekih 50-ak metara udaljenosti (visina nije problem svega 3 metra visinske razlike). Međutim zbog naknadnog produljenja sustava, različitih račvanja, prijelaza, sužavanja, kutnih zglobova... na kraju nema snage za skočne prskalice.

Stoga razmišljam da sve nanovo razvedem i napravim kako Bog zapovijeda. Provukao bih glavne cijevi sa potrebnim presjekom pa onda sužavao gdje treba. Međutim nisam siguran kako bi se sustav ponašao kada bih od petostepene pumpe krenuo sa 1" PEHD cijevima i tako nastavio do kraja, ili kada bih krenio sa 2" PEHD cijevima pa onda sužavao na 1" itd...

Ima li itko iskustva da je radio navodnjavanje travnjaka sa petostepenom pumpom?
Koji presjek cijevi je najbolji? Koliko preskalica se može odjenom opskrbiti?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,077
važna stavka ti je uskladiti i isticanje (količine) vode koje na kraju cijevi izlaze, ali svakako je potrebno ići i s većih profila cijevi prema manjima.
npr, ako ti prskalice, kapaljaljke ili nešto treće troši 5 kubika na uru, a ti daješ u sistem 4.5, neće funkcionirati ...

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
101
važna stavka ti je uskladiti i isticanje (količine) vode koje na kraju cijevi izlaze, ali svakako je potrebno ići i s većih profila cijevi prema manjima.
npr, ako ti prskalice, kapaljaljke ili nešto treće troši 5 kubika na uru, a ti daješ u sistem 4.5, neće funkcionirati ...

E pa zato me zanima je li itko od vas radio sustav za natapanje sa petostepenom pumpom? Imaju na pumpi podaci koli protok pravi i koliki tlak nabija, to je sve poznato. Međutim ne ponaša se isto sa svakim promjerom cijevi.

Već sam pisao kako je dosadašnji sustav nadograđivan pa je zbog toga jako loš. Na kraju sustava tlak i protok su tako maleni da se ne može sa time ništa.

Ima li koji znalac na forumu koji je radio već dimenzioniranje sustava za zalijevanje/natapanje? :ppozdrav:

Najnoviji postovi

Na vrh