• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Motorne pumpe za navodnjavanje

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
105
Šta reče?

Baš mi je drago da su i ove rasprave došle na dnevni red jer trenutno i ja gledam razvesti sustav cijevi na natapanje travnjaka i zalijevanje vrta pa se mislim je li bolje razvući šire cijevi ili uže.

Ono što sam primijetio dosad u svom dosadašnjem sustavu navodanjavanja je da mnogo zglobova, redukcija, prijelaza, ventila itd umanjuje i tlak i protok.
Imam petostepenu električnu pumpu koja bi trebala lijepo izbacivati vodu na nekih 50-ak metara udaljenosti (visina nije problem svega 3 metra visinske razlike). Međutim zbog naknadnog produljenja sustava, različitih račvanja, prijelaza, sužavanja, kutnih zglobova... na kraju nema snage za skočne prskalice.

Stoga razmišljam da sve nanovo razvedem i napravim kako Bog zapovijeda. Provukao bih glavne cijevi sa potrebnim presjekom pa onda sužavao gdje treba. Međutim nisam siguran kako bi se sustav ponašao kada bih od petostepene pumpe krenuo sa 1" PEHD cijevima i tako nastavio do kraja, ili kada bih krenio sa 2" PEHD cijevima pa onda sužavao na 1" itd...

Ima li itko iskustva da je radio navodnjavanje travnjaka sa petostepenom pumpom?
Koji presjek cijevi je najbolji? Koliko preskalica se može odjenom opskrbiti?

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
7,079
važna stavka ti je uskladiti i isticanje (količine) vode koje na kraju cijevi izlaze, ali svakako je potrebno ići i s većih profila cijevi prema manjima.
npr, ako ti prskalice, kapaljaljke ili nešto treće troši 5 kubika na uru, a ti daješ u sistem 4.5, neće funkcionirati ...

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
105
E pa zato me zanima je li itko od vas radio sustav za natapanje sa petostepenom pumpom? Imaju na pumpi podaci koli protok pravi i koliki tlak nabija, to je sve poznato. Međutim ne ponaša se isto sa svakim promjerom cijevi.

Već sam pisao kako je dosadašnji sustav nadograđivan pa je zbog toga jako loš. Na kraju sustava tlak i protok su tako maleni da se ne može sa time ništa.

Ima li koji znalac na forumu koji je radio već dimenzioniranje sustava za zalijevanje/natapanje? :ppozdrav:

Posljednje uređivanje od moderatora:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,247
Baš mi je drago da su i ove rasprave došle na dnevni red jer trenutno i ja gledam razvesti sustav cijevi na natapanje travnjaka i zalijevanje vrta pa se mislim je li bolje razvući šire cijevi ili uže.

Ono što sam primijetio dosad u svom dosadašnjem sustavu navodanjavanja je da mnogo zglobova, redukcija, prijelaza, ventila itd umanjuje i tlak i protok.
Imam petostepenu električnu pumpu koja bi trebala lijepo izbacivati vodu na nekih 50-ak metara udaljenosti (visina nije problem svega 3 metra visinske razlike). Međutim zbog naknadnog produljenja sustava, različitih račvanja, prijelaza, sužavanja, kutnih zglobova... na kraju nema snage za skočne prskalice.

Stoga razmišljam da sve nanovo razvedem i napravim kako Bog zapovijeda. Provukao bih glavne cijevi sa potrebnim presjekom pa onda sužavao gdje treba. Međutim nisam siguran kako bi se sustav ponašao kada bih od petostepene pumpe krenuo sa 1" PEHD cijevima i tako nastavio do kraja, ili kada bih krenio sa 2" PEHD cijevima pa onda sužavao na 1" itd...

Ima li itko iskustva da je radio navodnjavanje travnjaka sa petostepenom pumpom?
Koji presjek cijevi je najbolji? Koliko preskalica se može odjenom opskrbiti?
Ako od mene očekuješ odgovor dali sam i šta radio u praksi odgovor je da crijeva tj vodovi nikada ne mogu biti preveliki. Možda mogu biti nepotrebno veliki ali nikad preveliki.

A ovo sam postavio pitanje jer nisam najbolje razumio čovjeka obzirom da mi zakon spojenih posuda govori drugačije ali pošto sam ga nekada davno u osnovnoj školi čitao moguće je da sam ga i zaboravio ili se nismo ni razumjeli.

Tu od
5 Lip 2020
Poruka
105
Ako od mene očekuješ odgovor dali sam i šta radio u praksi odgovor je da crijeva tj vodovi nikada ne mogu biti preveliki. Možda mogu biti nepotrebno veliki ali nikad preveliki....

Sada mi na pamet palo jos jedno pitanje koje me jos više muči kod dimenzioniranja čitavog sustava za natapanje travnjaka, a to je... Pored potrebnog protoka vode za prskalice, koliki je potreban tlak i za koliko prskalica? To jest, može li se sa dovoljnim tlakom za 3 prskalice otvoriti npr 6 prskalica ako pretpostavimo da imamo dovoljan protok.

lijeskakc

Iskusan lik
Tu od
12 Stu 2019
Poruka
4,720
Nekako mi se čini da na ovaj način nećeš doći do očekivanog prijedloga za rješenje tvojeg problema jer si dao malo ili skoro ništa od podataka.
Sve ti je u životu matematika. Tako ti je i sa uspostavom sustava za navodnjavanje.
Treba početi od izvora vode. Sa koje dubine će se voda vaditi i da li ima dovoljno vode da opskrbljuje sustav. Onda treba utvrditi što se želi navodnjavati. Odrediti vrstu i broj kapaljki. Ti ih valjda nazivaš prskalicama, pretpostavljam da se ne radi o vodenim topovima. Onda treba odrediti kakva pumpa bi to trebala tjerati. Velik protok ne znači da će biti i dovoljan pritisak koji kapaljke iziskuju. Sustav se može složiti i po sekcijama ako pumpa ne može odjednom opskrbljivati sve kapaljke.
Po meni trebalo bi na početku to sve staviti na papir i onda krenuti sa proračunom. Ja sam svoj sustav radio na pamet i funkcionira. Sreća je što sam u ravnici pa visinska razlika nije velika, ali moram navodnjavati po sekcijama jer se gubi tlak ako je sve odjedanput otvoreno i kapaljke koje su pri kraju sustava ne dobivaju dovoljno vode. Ovu godinu si izgleda propustio za navodnjavanje, ali možeš sve pripremiti i odraditi za iduću. Sretno.
Zaboravio sam spomenuti i kvalitetu vode. Npr. ako u vodi ima puno pijeska onda će ti štopati filter kojeg moraš obavezno postaviti da ti ne začepi cijevi i kapaljke. Ako će se filter često puniti pijeskom onda će se izgubiti dodatno tlak i sustav neće funkcionirati.

Posljednje uređivanje:
Tu od
5 Lip 2020
Poruka
105
Hvala na korisnim sugestijama. Vidiš o pijesku u vodi nisam bio razmisljao (y)

Situacija je poprilično jednostavna. Vode ima u obližnjem vodonatapnom kanalu dovoljno, crpim ju preko električne petostepene pumpe, a visinska razlika je možda 3 metra ne više. E sad, fora je da bih ja tu vodu i tu pumpu iskoristio da navodnjavam i povrtne kulture i travnjak oko kuće. Dakle napravio bih sebi par "glavnih" vodova sa ventilima da mogu preusmjeravati kada mi treba da zalijevam travnjak a kada da zalijevam vrt. U vrtu ide kap-po-kap , ana travnjak sam planirao skočne (pop-up) prskalice.

Ja znam da se to sve može izvesti, ali nisam siguran kako optimalno dimenzionirati cijevi da bi protok i tlak vode bili idealni. Da mi se ne dogodi kao sada da pumpa radi luđački i izbacuje vodu brutalno, a na kraju vrta jedva da piša iako sve preusmjerim tamo...

Zato sam spominjao da mi izgleda kao da se mnogim "lomljenjima" cijevi, redukcijama, mijenjanjima profila itd, gubi i tlak i protok... Nepotrebno se stvaraju turbulencije i otpori.

Iz tog razloga bih volio načisto razvući nove PEHD cijevi ali ne mogu proračunati koje mi cijevi trebaju jer nisam siguran koliko pop-up prskalice imaju zahtjeve.
Lako mi je za količinu vode, toga imam dovoljno. Ali nisam siguran za tlak. Koliko preskalica odjednom može raditi?
Ako ne kože više od npr 3 prskalice da onda podijelim sve na više zona?

Posljednje uređivanje od moderatora:
Tu od
5 Lip 2020
Poruka
105
Ventil ispod svake prskalice, pa otvaraš po jednu...tj. metoda pokušaja i pogrešaka, je malo skuplja u startu, ali sigurno će raditi

Što više čitam sve više mi se čini da je ovo znanost za sebe... Ispocetka izgleda jednostavno dok se ne počneš unositi u materiju pa vidiš da treba voditi računa i o pumpi, visinskoj razlici, duljini vodova zbog pada tlaka, protoku. o različitim presijecima cijevi, različitim vrstama dizni, itd...

Ima li neka tema na ovom forumu koja se bavi navodnjavanjem travnjaka, da ne bih sada spamao ovu temu sa vrstama i karakteristikama prskalica i zonama zalijevanja, kada je tema o motornim pumpama? :censored:

Najnoviji postovi

Na vrh