Ratar_u_pokušaju
Član
- Tu od
- 5 Lip 2020
- Poruka
- 101
Šta reče?
Baš mi je drago da su i ove rasprave došle na dnevni red jer trenutno i ja gledam razvesti sustav cijevi na natapanje travnjaka i zalijevanje vrta pa se mislim je li bolje razvući šire cijevi ili uže.
Ono što sam primijetio dosad u svom dosadašnjem sustavu navodanjavanja je da mnogo zglobova, redukcija, prijelaza, ventila itd umanjuje i tlak i protok.
Imam petostepenu električnu pumpu koja bi trebala lijepo izbacivati vodu na nekih 50-ak metara udaljenosti (visina nije problem svega 3 metra visinske razlike). Međutim zbog naknadnog produljenja sustava, različitih račvanja, prijelaza, sužavanja, kutnih zglobova... na kraju nema snage za skočne prskalice.
Stoga razmišljam da sve nanovo razvedem i napravim kako Bog zapovijeda. Provukao bih glavne cijevi sa potrebnim presjekom pa onda sužavao gdje treba. Međutim nisam siguran kako bi se sustav ponašao kada bih od petostepene pumpe krenuo sa 1" PEHD cijevima i tako nastavio do kraja, ili kada bih krenio sa 2" PEHD cijevima pa onda sužavao na 1" itd...
Ima li itko iskustva da je radio navodnjavanje travnjaka sa petostepenom pumpom?
Koji presjek cijevi je najbolji? Koliko preskalica se može odjenom opskrbiti?