• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Multiplikator i njegova primjena na banzeku (za pogon preko traktora)

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
Slaze se pogon preko kardana i traktora.
A odmah bi slozil i da imam i mogucnost da radi i preko elektromotora.
Naravno elektromotor bi bio spojen preko remenica i remena.
A multiplikator -pogledati sliku s pocetka teme pa bude sve jasno.

powershift

Dobro znana faca
Tu od
13 Stu 2007
Poruka
2,912
multipliaktor nije jeftin, tako da se isplatilo pri konstrukciji razmotriti da smjer pogona traktora odgovara za bansek, a prijenose ustimas. Koliko vidom multiplikator prvenstevno koristis zbog promjene smjera,

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
Da zbog promijene smijera a i povecanje brzine,da traktor nemora raditi na full gasu.
Je kosta cca 130 €, al je najjednostavnije rijesenje, sad ici nesto kemijat i izmisljat,dok bi to slozio, garant bi me vise kostalo a trajalo bi 3x dulje da to sklepamo.
Ovako samo sredim osovinu,"nabijem" ga gore,ucvrstim i to je to :)
Po pitanju osovine;jel se bi dala istokariti s takvim zupcima da ide direkt u nutra?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Po pitanju osovine;jel se bi dala istokariti s takvim zupcima da ide direkt u nutra?
tek bi takva varijanta zahtjevala termičku obradu osovine ..naravno da bi se dala , u to ne trbaš sumnjati .

bolje ti je iskoristiti redukciju koju imaš , ne bude pukla osovina , nemaš brige ..samo se nadam da reducir nije konusni ?

Da si emne pitao uzeo bi diferencijal mersedesa , na mjesto kardana montirao kotač banzeka a na mjesto poluosovine pogon kardana .
Dobio bi ubrzanje vrlo blizu četvorke i prijenos pod 90 stupnjeva , banzek bi stajao okrenut tako da bi mogao bacati ispred sebe a ne iza .
Ne treba nikakvih osovina , ležaja , i tak

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Pitanje je samo koliko su jaki lezajevi na difu, koliko ce dugo izdrzati opterecenje koje je potrebno da bi list pile bio dovoljno zategnut,,,
Lezajevi su kuglicni ili valjcasti?

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
tek bi takva varijanta zahtjevala termičku obradu osovine ..naravno da bi se dala , u to ne trbaš sumnjati .

bolje ti je iskoristiti redukciju koju imaš , ne bude pukla osovina , nemaš brige ..samo se nadam da reducir nije konusni ?

Da si emne pitao uzeo bi diferencijal mersedesa , na mjesto kardana montirao kotač banzeka a na mjesto poluosovine pogon kardana .
Dobio bi ubrzanje vrlo blizu četvorke i prijenos pod 90 stupnjeva , banzek bi stajao okrenut tako da bi mogao bacati ispred sebe a ne iza
.
Ne treba nikakvih osovina , ležaja , i tak

Diferencijal od Mercedesa imam na kalaču.... radi već 8 godina. Ubrzava pumpu. Više slika - imate link u mojem potpisu

:(call):

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Ako si ovako ko ja središ dif od BMW kao ja, ti može poslužit za bilokakvi priključak pogonjen remenom pogonjen preko kardana.Ima 4 valjkasta ležaja tako da nema brige da če brzo krepat.
upload image

skladistar

Član
Tu od
26 Kol 2007
Poruka
492
Danas banzek iso u remont :)
Skinuli, motor,remenice, zadnji diferencijal :)

Dakle ovak imam sad ovaj diferencijal s gumama sve skupa, širina je 110 cm. pogodno za neku malu prikolicu za motokultivator :)
Motor (benzinac) bude iste iso na bubanj :)
Dif je 99% od "moskvica" suzen.

IMAG0376.jpg

IMAG0375.jpg

IMAG0374.jpg

stjepan168

Aktivni član
Tu od
6 Ožu 2013
Poruka
973
Pitanje je samo koliko su jaki lezajevi na difu, koliko ce dugo izdrzati opterecenje koje je potrebno da bi list pile bio dovoljno zategnut,,,

Kod mene su lezajevi jednoredni kuglicni fi12xfi32x10,u 10tak godina promjenio sam mozda3-4 kompleta. Kotaci od motora sa spicama i gas...

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Ako si ovako ko ja središ dif od BMW kao ja, ti može poslužit za bilokakvi priključak pogonjen remenom pogonjen preko kardana.Ima 4 valjkasta ležaja tako da nema brige da če brzo krepat.
upload image

Za koji model BMW-a je ovaj diferencijal?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
JA bi im vjerovao , ako rade od njega malčere , i sva ta kina banzek mora izdržati

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Sve se moze kad se hoce,,,,:(wasntme):
malo sam si dao truda i evo,,,

2f0fuqp.jpg

fkqq78.jpg

kupljeno maloprije, nekih 10-tak km od mene, dvijesto novaca, hrvatskih,,,
cini se kako je relativno suh i nema nekog lufta koji bi se dao primjetiti,,,
e sad ovo suh je relativno, jer pitanje je ima li uopce ulja u njemu,,,:s:
vrijeme ce pokazati dal' je preplacen,,,

sad jos samo pitanje za znalce, dif na sebi ima elektronicki mjerac obrtaja (prikljucak), pitanje je bil' se to dalo iskoristiti ikako pa ugraditi na tomicu,,,
kaj fali da bi on to mogao ucitavati?:icon_scratch:
misli se prikazati na nekom obrtaj-metru,,,:s:

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
To je prikljucak kilometar sata. Indukcijski ili hallov. U osnovi je to sve isto. Veci je problem sat. Treba traziti univezalni, a ti su skupi. Elegantnije je uzeti impuls sa alternatora, eventualno mjerac faze sa radilice, al opet treba sat.

abarth

Aktivni član
Tu od
17 Sij 2013
Poruka
2,426
Bobič to si kupio pravu stvar sa tim difom možeš napravit bilokakvi priključak,da ti usporava kardan ili ubrzava.U svakom slučaju ga moraš otvorit i po svoji potrebi prilagodit.Ove zamisli o brojaču sam i ja imo pa sam odustao,taj senzor je od km sata i ne bi se poklapao sa okretajima koje ti očeš da vidiš.:icon_super:

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,479
Kakvo naliješ: motorno, hipenol, transhidraol...

Najnoviji postovi

Na vrh