to je kod nas problem sa svim starim vočem jer svi veliki kupci samo hoče neke nove sorte a ne znaju kakav okus ima staro voče,ja u blizini imam oko 10 raznih krušaka sve stare oko 50 godina i još uvijek rode,na jednoj za novu godinu još vise kruške,bila je i jedna mušmula ali se od nebrige osušila,dali ove što se prodaju po rasadnicima neke nove sorte ili su kalemili nešto staro?
Ja imam amaterski obiteljski voćnjak iza nove kuće pa ne trošim puno na gorivo. Mušmula će s obzirom na vrijeme jako brzo zrelit, treba paziti da se ne pobere prekasno pa da plodovi ne počnu prerano propadati. Čudi me kak je kod vas niska cijena. Kod mene se nikad nisu prodavale ispod 10kn i to one najsitnije koje ne bi ni svinjama dao da se zajebavaju s tim. Više ima koštice nego mesa. Nego ljudi, jel zna neko koja je najbolja podloga za mušmulu, divlja mušmula, trešnja, šljiva, kruška??
U jbt, di bum to našo.... Kod mene je glog izumrla vrsta, a za bolesti i nametnike se ne brini, u 25 godina ju nikad nije ništa napalo pa neće i dalje.
...ja sam nekad imao sortu kojoj je na etiketi pisalo "holandska krupna". No, nije mi se pokazala zadovoljavajućom. plodovi su bili ekstremno krupni, nekoliko puta krupniji od ovih uobičajenih domaćih ekotipova mušmule, ali nikako nisu mogli u potpunosti omekšati već samo djelomično, tako da je veći dio ploda bio potpuno neupotrebljiv. stablo sam zbog toga izvadio.Posadio sam danas jednu mušmulu, sorta Plovdivska, kalemljena, podloga MA (dunja). Nisam nikad prije imao cijepljenu mušmulu nisam ni znao da ima raznih sorti toga voća. Da li zna kakve sve sorte još postoje?
Ako ideš prema zagrebu javi mi se i ja ti dam sadnice,vozi kolko možeš, provjereno daju iste plodove ko i stablo koje ja imam. Treba joj dosta dugo da dođe u rod,ali kad jednom krene ne staje, rijetko koja bolest ju napada. Moja je stara oko 25g i nikad nije ništa došlo na nju
Iz žila, ima i iz sjemena ali iz žila su puno bolje. Ako se požuriš dobiješ i mušmule za probu,ne možemo pojest kolko ih je bilo, sigurno oko 80-90kg na jednom stablu