• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Nadobudno stvorenje trazi mentora

• Temu pokrenuo Bekkkk
  • Datum prvog posta
B

Bekkkk

Guest
Pozdrav ljudovi,

Mlad sam, neiskusan (sto se šumarije tice), uglavnom da skratimo na pricu
dijete sam sa sela (voćnjaci i ratarstvo makar sam dosta toga zaboravio) živim u lijepom nam našem Zg-u već duži niz godine i uglavnom dosta mi je grada priroda je priroda. Kako sam mlad imam neke svoje kombinacije i ideje itd itd i sve želim probati. Nakon imovinske rasprave u nasljedstvo mi je ostalo nekih 40000 m^2 šuma. Palo mi na ideju spojit ugodno (priroda) sa korisnim. Trenutačno sređujem život, čitaj štednja para. Tražio sam nešto što bih mogao raditi da ja budem zadovoljan sa sobom i sad, znam da je muka oko posla, neocekivani troškovi, selo propada, cijene drva ne idu tolko u vis.Ali htio bih se baviti drvnom industrijom. Šume su u okolici Gline. Uglavnom da skratim priču sa time svime negdje od 10 mjeseca sljedeće godine bi tražio mentora.
unajmim neku garsonijeru blizu mjesta rada, ja dodjem i volontiram kod vas 2 mjeseca (jedino gablec ;) a vi mene naučite/priučite poslu).

Zašto 10 mjesec sljedeće godine?

Trebam riješiti vozačke dozvole i vozilo.

Zašto pobogu tako mlad perspektivan očeš u poljoprivredu koja ide u silaznu putanju?

Ponuda i potražnja. Ponuda je sada kakva je. Cijene idu gore pa se ljudi prebacuju na drva više a tu i tamo bit će neko poskupljenje drva kao energenta.
Što se ponude tiće gledajući demografski tim poslom se velikom većinom bavi starija generacija. Kad dode do smjene generacije zapravo nece biti smjena jer ce taj posao ostati raditi samo vasi sinovi (od kojih su neki izabrali fakultete i druge karijere) i ponuda ce pasti cijena ce porasti.

Dakle htio bih nauciti sve od zezanja sa HŠ-om do same sjece preko utovara a i pokoji savjet za nalazenje kupaca i slicno. Ako je potrebno i više od 2 mjeseca mogu ja i duze dzaba radit. :)

Pa ovako okvirno jel ima neko tko oce jeftiniju neuku radnu snagu od indijaca?

P.S. Č i ć i ostali pravopis mi nije jača strana.

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
Pozz

Nego jesi ti obišao te šume da znaš s ćime raspolažeš?

Ako hoćeš vidit kak radit ogrjevno drvo možeš kod mene na praxu, plaća ti je 60min na sat :D i vjerojatno će te proć volja. za bavljenje time.

Uglavnom nema t puno mudrolije što se službenih papira od šuma tiće. Moraš bit vlasnik, odeš u ured Hr šuma, dogovoriš termin s lugarom da obiđete teren i da ti označi što treba i sijeci miško...

Druga stvar ak hoćeš otvorit obrt za bavljenje drvima ( ne preporučam ). Bolje se šlepat u nekakvoj firmici 8h dnevno za minimalac + u slobodno vrijeme radit drva da potpomogneš proračun.

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,757
Najprije kako kolega kaže, obiđi te šume ako nisi da vidiš kakva je to šuma, koje drvo prevladava, na kakvom terenu je, da li ima pristupne puteve, da nije slučajno (posiječena) ako ti nisi nikada bio u njoj. Ovo zanemari ako znaš sa čime raspolažeš. Ako misliš sam raditi i ako nisi nikada radio u šumi. Onda dobro razmišljaš o mentorstvu i praksi. Pa onda najprije obavi taj dio, da se malo upoznaš sa tim poslom (koji je jako težak i opasan). Možda odustaneš prije početka? Dalje da li imaš opremu za taj posao pile, vitlo, traktor, prikolicu. Ili možda misliš nabaviti opremu pa zaposliti ljude za raditi. Nije to baš jednostavno za nekoga ko nikada nije radio u šumi. Nemoj da te to obeshrabri. itd....:(talk):

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
posluša što ti govori kolega zwer "Bolje se šlepat u nekakvoj firmici 8h dnevno za minimalac + u slobodno vrijeme radit drva da potpomogneš proračun. "

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
pa dobro, ko god dođe mlad i perspektivan po savjet "kako krenut", odma prvi post "odi u firmu, a ovo kolko stigneš".. pa hlebemu led, ljudi i danas grade kuće i imaju u džepu keša kolko neki u firmama nisu vidli na hrpi, osim ako taj dan nisu podigli iznos kredita koji će otplaćivat narednih 30-ak godina...
ko će meni drva napravit ako svi odu u firme radit? logično da se u šumi ili poljoprivredi tijelo puno više troši, ali kad malo bolje pogledate, više ljudi umre od debljine nego što ih poklopi drvo ili prevrnu se s traktorom...
uostalom, rekao sam... lova je u šumi i zemlji, hlebo ti firmu ako nije tvoja...

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
Ako zbilja tako razmišljaš otiđi ne neku sjeverniju zemlju ..ovdje ti nitko neće pomoči radi običnog na daleko poznatog hrvatskog jala .. ..

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
To rušaj dolje prve trupce u pilanu, ne očekoj neku cifru radi područja od kuda je drvo, čitaj rat, puno gelera a i drvo više nije nešto na cijeni, ako nemaš papire zaboravi ni jedna pilana ti neče kupi.
Uzmeš dvojicu koji oče radit, nek ruše a ti ljepo kamion i vozi drva na adresu.
S obzirom da si šumu dobio možeš ič i sa nešto nižom cijenom po metru.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
lega, 40 000 kvadrata šume i nije nešto puno...

I ja nešto tako rezonujem , jednostavno ne isplati se počinjati neki ozbiljniji ''biznis'' zarad te količine
E sad , ako misli raditi to na način kao što recimo @hrvoje radi to je druga priča :icon_pray:

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
I ja nešto tako rezonujem , jednostavno ne isplati se počinjati neki ozbiljniji ''biznis'' zarad te količine
E sad , ako misli raditi to na način kao što recimo @hrvoje radi to je druga priča :icon_pray:

ako otvori obrt sa nikakvim iskustvom i mehanizacijom u startu je propo i ja samo preživljavam valjda će doći bolja vrmena

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,134
Čist dokaz da je ilegala isplativija , ili čak polu-ilegala

U svakom slučaju za početak sa svojim minimumom iskustva i znanja njemu je dovoljan neki traktorčić od 30tak konja + kareta za tri metra drva + STIHL26 ili slična
Pa onda polako štancuješ karetu po karetu i razvijaš se do one mjere za koju misliš da ti je dovoljna

cevo

Član
Tu od
20 Tra 2014
Poruka
88
nemoras ic kod nekog na obuku.... mozes nac covjeka koji zna radit u sumi i zaposlit ga da rusa a ti radis ovo drugo... rezat na metrice i slagat na prikolicu... mislim da ti je to pametnije nego kod nekog radit đabe jer neces naucit nis posebno a izvadit ce ti mast.... nemora bit ali takvi su ljudi jbg a dode ti na isto znao ti radit il ne jer ces svejedno morat platit nekog da radi stobom... nemoze jedan sam u sumu a i da moze sto se tice fizikalija, nije pametno jer se sranje moze desit svakom pa i iskusnom majstoru

u sisku je cjena najveca

i jos jedna ideja... da ne nebavljas traktor nego tamiić ili 110 ovisi na kakvom terenu ti je suma

zwer

Dobro znana faca
Premium
Tu od
15 Ožu 2010
Poruka
1,713
pa dobro, ko god dođe mlad i perspektivan po savjet "kako krenut", odma prvi post "odi u firmu, a ovo kolko stigneš".. pa hlebemu led, ljudi i danas grade kuće i imaju u džepu keša kolko neki u firmama nisu vidli na hrpi, osim ako taj dan nisu podigli iznos kredita koji će otplaćivat narednih 30-ak godina...
ko će meni drva napravit ako svi odu u firme radit? logično da se u šumi ili poljoprivredi tijelo puno više troši, ali kad malo bolje pogledate, više ljudi umre od debljine nego što ih poklopi drvo ili prevrnu se s traktorom...
uostalom, rekao sam... lova je u šumi i zemlji, hlebo ti firmu ako nije tvoja...

Govoriš iz iskustva ili nagađaš da imaju pare? Koliko od njih je krenulo iz NULe? Koliko ih ima obrt za to što rade?

Ja imam cca 30 hektara kvalitetnih šuma, imam kompletnu mehanizaciju i opremu pa se ne bavim šumom već samo vikendom il kad mi se hoće napravim kakav metar da popravim proračun ( cca 100m godišnje prodam).

Da se hoću ozbiljno bavit šumom te svoje šume ja riješim u godini dana, i što onda?

Velim najjača stvar je radit u nekoj firmi 8h, onda par vikenda u godini počevši u proljeće s rušenjem organizirat akciju s par ljudi ( 3-4 frenda platiš) i nabubat nekih 150m za prodaju..

Ako otvoriš obrt davanja te ubiju...

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
govorim iz iskustva, ne vlastitiog, nego od ljudi koje poznajem dok sam još pelenu nosio, a povremeno i radio s njima ..

šumom su odhranili i odškolovali ne mali broj djece, sagradili kuće, imanja... strojevi se redovno mjenjaju kako stare.. i to nisu neki strojevi, najjači traktor ikada je bio 560.. sve rade mali 539...
uglavnom.. da se od šume lijepo živjeti... mislim da je tu samo jedini problem tržište, ali s kojim poslom danas to nije problem?...

hrvoje01

Aktivni član
Tu od
7 Pro 2010
Poruka
1,362
to je bilo davno kad se od šume živjelo i kuće pravilo
u ovoj našoj državi samo za davanja mjesečno ima da te kičma boli a gdje drugo

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
nije to bilo davno.. nemam ja 50 godina.. :p..
dajte molim vas.. ne moramo više o tome.. oni koji rade nešto (bilo šuma, bilo stočarstvo, ratarstvo...) će uvijek govoriti da je to neisplativo i jadno, i ta rasprava može trajati danima...

naravno, rijetki će uspijet napravit carstvo na tom poslu, ali da će preživljavat.. hoće... isto kao netko u "firmi" sa 3 tisuće kuna...

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
Kao što rekoh prve i dio drugih trupaca prodaš u pilanu po cca 400-500€ po kubiku
naravno ovisi koje drvo, na 40000m2 šume ljepa cifra se skupi, ostalo u drva,
mali ferac 539, karete/čeza 3m, 0.38 motorka i jedan kamiončič da možeš odvest 5-6m. kad narušaš trupaca nađi nekog da ih izvuče da može kamion tovarit.
Jednog meštra si nađi daj čovjeku plaču i radi.
Jel za dva mjeseca ti nečeš naučit kako se ruši, kroji itd.
Eto ti i par pilana koje bi ti mogle odkupit trupce
Pilana Pukanić iz Kuča gazda ti je Zlatko Pukanić samo sa njime možeš o tom pričat,
DRVO-prom Rakitovec, gazda Saša Stipanićev, ali rađe razgovaraj sa gospođom Dragicom ona vodi posao i poslovođa Goran

Pilana Galeković Mraclin e tu neznam sa kim bi mogao razgovarat,

I da Žužić je ponovo pokrenuo pilanu u kušancu pa možeš i sa njim vidjet,

I da jednostavno nema utovara bez para, da se poslje ne natežeš, mada ova prva trojica su ozbiljni nema zafrkancije kad se dogovore.
P.S,
Ne drži me za riječ o cijeni neznam kak su sad cijene, furnira, tehnike i po vrsti drveta.

Posljednje uređivanje:

Dongfeng

Dobro znana faca
Tu od
9 Tra 2013
Poruka
1,389
Moze se od sume i svega toga zaraditi. Kupis za pocetak manju brentu (cikular za rezanje) i iskoristis tehnicko drvo i prorezes na dasku i imas duplo vise novca nego da ga prodas kao ogrijevno drvo. Naravno registrujes firmu kao "d.o.o" da mozes da dilas rezanu gradju i ogrijevno drvo. U zavisnosti koliko zaradis,nakon odredjenog vremena investiras u peletaru majeg kapaciteta jer je jeftinija i sav otpad koji imas u sumi i piljevinu sa brente iskoristis i zaokruzis sve u jednu cijelinu.
Doci i samo isjeci i prodati u ogrijevno drvo za mene je suluda ideja.
Govorim iz licnog iskustva i vec 11 godina firma uspjesno posluje.

karabaja

Aktivni član
Tu od
23 Velj 2011
Poruka
1,316
sve je to ljepo i jednostavno rečeno i napisano ali u stvarnosti je malo teže, koliko si ukupno u tih 11 godina uložio kapitalno i računaj da je u RH sve podosta i skuplje i kompliciranije

Najnoviji postovi

Na vrh