Unatrag 2 godine u razgovoru sa ljudima po selima i lovcima sam čuo da nije problem u većem broju divljači već u tome što su parcele zapuštene. Oko mene ima jako puno parcela koje se više ne kose unatrag 5 godina i to su već sada šikare. Unatrag par godina je divljač počela dolazit i u gradove. Drugi problem je što npr. divlja svinja u noći prođe od 20-30km u jednom smjeru a više se ne boji niti ljudi kako ste napisali. Recimo, po Žumberku više nema ljudi a više se gore ne sadi ni krumpir i svinje svaku večer odu dalje, ulaze ljudima u dvorišta. Priča mi čovjek, nabavio petarde jer je vidio tragove svinja oko kuće, ide ujutro na posao i u svojoj kukuruzi pored ceste vidi svinje, trubi, baci 3 petarde a ove ga ni ne pogledaju. I kaže on, šta da im radim, u prvu i na posao. Najgore je još što su mu djeca išla po danu kod susjeda, popreko iza kuće, ima kakvih 50m do susjeda i naletila na krmaču sa malima. Sad više ni djeci neda van ujutro i predvečer. Prije su svinje došle i prošle po mraku, preko dana su bile na Žumberku gdje imaju mir a po noći su išle okolo, sada se i to promijenilo.