• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Navigacija za traktor

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
181
Da, na oba traktora imam autosteer, bez toga se moze postici takva preciznost. Prvu sezonu sam imao printan zupcanik sa motoricem te sam za drugu sezonu ugradion hidraulicni ventil, na drugom traktoru imam "keya" autosteer motor, motor ugradjen u volan, mijenja se volan na traktoru. Isprobao sam sve opcije i sve ima svoje prenosti i mane.

Ja imam svoju RTK baznu stanicu, ali mogu korisiti i signal od CROPOS koji je besplatan (40e jednokratna prijava). Sto se tice stabilnosti do sad nisam imamo nikakvih problema, u sezoni radi po cjeli dan bez problema. Da bi se postigla -+2cm preciznost bazna stanica nesmije biti udaljena vise od 35km, tako da neki drugi signal osim lokalno nece raditi precizno. CROPOS ima puno stanica u hr tako da dobro pokriva cjelu hrvatsku.
Zar je cropos konačno postao dostupan širokim masama? Prije nekog vremena doslovno su gulili potencijalne korisnike po sekundi korištenja..... Na koji način informaciju sa croposa dostaviš u uređaj, preko interneta (mobilnog telefona)?

nik227

Novi član
Tu od
2 Lis 2025
Poruka
4
Ja imam account vec skoro 2 god, neznam od kad je ta opcija besplatna. Imaju vise servisa, neki od njih se i dalje naplacuju, ali za za ovo je besplatno. CROPOS signal je dostupan preko interneta, preko mob sheram internet tabletu i tako je navigacija spojena na internet. Internet isto koristim za remote support, posto vecinu vremene ja nisam u traktoru, pa se povremno spojim na tablet i supportam operatera.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
181
odlično, ovo je najbitnija informacija koju sam dosada dobio na ovom forumu.....

nik227

Novi član
Tu od
2 Lis 2025
Poruka
4
Da bi mogao primati signal sa CROPOS, navigacija mora imati opciju slanja trenutne pozicije Rovera (GGA message) da bi CROPOS odgovorio podacima sa baze koja je najbliza roveru. Vecina drugih servisa to ne zahtjeva. Nemaju sve navigacije tu opciju pa samim time one nemogu raditi sa CROPOS-om.

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
2,558
Cropos je.vec neko vrijeme dostupan za sve besplatno. Prijava na servis se vrsi pomocu username-a koje dobijes putem zahtjeva koji se preuzima sa dgu stranice. Veza se uspostavlja putem interneta
Problemi sa signalom nisu vezani uz stanice koje se nalaze po cijeloj drzavi vec su vezani uz solarnu aktivnost ( ionosfera) koja uvelike ometa satelite. U Hrvatskoj je to najgore od cca 11h do 15h. U ostalo doba dana je ok. I gora je situacija u ljetno doba kada smo blize suncu...

Najnoviji postovi

Na vrh