• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

navodnjavanje kap po kap

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Nema dobrog tenziometra bez 75-100 E sve ostalo je džaba bacanje para.

9snamjenom

Član
Tu od
5 Ožu 2012
Poruka
56
Rijetko griješim ;) Ali moguće je, sa 4 litre/m2 zalijevaš cca 6 biljaka. Kad je sunčani dan temp 32 paprika troši 5 litara samo na transpiraciju x 6 biljaka, znači tvoja pumpa treba raditi 7 sati x 2,2 kw x kn ;)

Sada opet Mate i Tika
Ako imamo 15% suhe tvari u paprici. Po stabljici paprike da je prinos 1 kg, znači 1000 grama suhe tvari 150 grama x 600 (količina vode) = 90 litara vode po kilogramu paprike. Za prinos od 30 tona treba 2700 m3. Jedino je problem ukalkulirati peteljku i sjemenu ložu

Preneseno sa http://www.poljoprivredni-forum.com/showthread.php?t=23490&page=2

Ne možeš ti nju Cabage prevariti :) Tvoja pumpa treba raditi za jedno jutro ako hoćeš prinos 270 sati x tvoj broj jutara. He he to je čista matematika i biokemija. A možemo mi tipkat što god hoćemo, za pumpu sam ti odmah rekao da nije za tvoju svrhu!

4 litre po metru dužnom i dobijem tih 10 m3 vode po satu, dva puta po dva sata i hektar dobije 40 m3 vode i uistinu je tako ????????????????? Kakva je to matematika 2500 m folije za hektar? Jel to ona poticajna ili neka greška? ;)
može 1 pitanje-mi smo na površini od 1ha imali oko 5km folije-koliki je razmak između redova

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
može 1 pitanje-mi smo na površini od 1ha imali oko 5km folije-koliki je razmak između redova
E pa ako je ta površina širine 1m onda vam razmak nije bio potreban. Kakvo pitanje takav odgovor :)

PetullaRZ

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
852
i gdje se može kupiti novo ili polovno

Nema polovno, samo se novo kupuje a možeš ga kupiti u tvrtci agra d.o.o. www.agra.hr i košta oko 750kn. Izvrsna stvar, ja bez njega više nebi mogao kvalitetno i pravovremeno zaljevati svoje povrće. Imam ih instalirane u svakom plasteniku, a na vanjskim površinama ih prenosim i kontroliram vlagu. Polovne nije poželjno kupovati jer sa vremenom se čepovi(guma) pohaba pa ih treba mijenjati a i osjetnik zna puknuti.

9snamjenom

Član
Tu od
5 Ožu 2012
Poruka
56
E pa ako je ta površina širine 1m onda vam razmak nije bio potreban. Kakvo pitanje takav odgovor :)
tražila sam odgovor na pitanje,ne bi ti bilo na odmet malo kulture zar tvoj ego ne može podnjet konkurenciju

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
@9snamjenom nisam siguran da sam razumio pitanje niti jel opće pitanje?? :) Može se izračunati ali to sve ovisi o tipu polagača, širini polagane folije, jačini traktora, vrsti prskalice, širini grana prskalice i tako to.
Primjer...
Ako postavlja mali ferac foliju sa Agroservisovim polagačem-gredičarem i da traktorista ne krivuda baš, da je širina gredice pod folijom 80 cm, razmak između folija 70 cm, mislim da je to minimum, pri tom razmaku ostaje tanka crta od gredičara, ako nema gredičara onda može i bliže, to ispadne ok 6600 m folije. Ovisno o prskalici treba praviti prolaze ili ne mora... Zato ja prinos računam po kilometru folije a ne po hektaru. Poz

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
tražila sam odgovor na pitanje,ne bi ti bilo na odmet malo kulture zar tvoj ego ne može podnjet konkurenciju

Nemoj tako, pitanje je bilo potpuno nerazumljivo. Isto kao da ja pitam koliko redova kukuruza mogu staviti na hektar zemlje a ukupna dužina svih redova je 5km. Ajd mi odgovori pa ako ti odgovor bude točan, ja se ispričavam.

PS. sada ispada kao da imam nešto protiv tebe, ali nemoj tako misliti. Znaš onu ...tko se
tuče-taj se voli :)

I

ihorzic

Guest
Nema polovno, samo se novo kupuje a možeš ga kupiti u tvrtci agra d.o.o. www.agra.hr i košta oko 750kn. Izvrsna stvar, ja bez njega više nebi mogao kvalitetno i pravovremeno zaljevati svoje povrće. Imam ih instalirane u svakom plasteniku, a na vanjskim površinama ih prenosim i kontroliram vlagu. Polovne nije poželjno kupovati jer sa vremenom se čepovi(guma) pohaba pa ih treba mijenjati a i osjetnik zna puknuti.

ma ok ali je ovo po meni neka realna cijena a ne onak mala,..

9snamjenom

Član
Tu od
5 Ožu 2012
Poruka
56
Nemoj tako, pitanje je bilo potpuno nerazumljivo. Isto kao da ja pitam koliko redova kukuruza mogu staviti na hektar zemlje a ukupna dužina svih redova je 5km. Ajd mi odgovori pa ako ti odgovor bude točan, ja se ispričavam.

PS. sada ispada kao da imam nešto protiv tebe, ali nemoj tako misliti. Znaš onu ...tko se
tuče-taj se voli :)
ne znam da li sam već prije odgovorila na ono pitanje pa sad pišem ili ponavljam
1ha=10 000m2
ako je razmak između redova 75 cm
5000x0.75=3750
10 000/3750=2.6666666666

sarago

Novi član
Tu od
12 Ožu 2012
Poruka
27
zamolio bih nekog da mi objasni, kako napraviti i proračunati venturijevu cijev za prihranu vodotopivim gnojivom. Znači, ako imam 400 metara T-tape cijevi, razmak rupa 20 cm, tlak na ulazu od 0.7 bara, što je još potrebno za proračun? Na koji način i u kojem omjeru otopiti vodotopivo gnojivo u koju količinu vode, doziranje u sustav?? :scratch

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
zamolio bih nekog da mi objasni, kako napraviti i proračunati venturijevu cijev za prihranu vodotopivim gnojivom. Znači, ako imam 400 metara T-tape cijevi, razmak rupa 20 cm, tlak na ulazu od 0.7 bara, što je još potrebno za proračun? Na koji način i u kojem omjeru otopiti vodotopivo gnojivo u koju količinu vode, doziranje u sustav?? :scratch

Pročitaj tu: http://www.poljoprivredni-forum.com/showpost.php?p=751711&postcount=1 . Ima korisnih informacija.

Što se tiče samog projektiranja, svaki venturi sustav (ma nije to sustav, već cijev) ima svoje radne karakteristike; a ima ih na stotine različitih modela. Znači, ovisi o onome koje nabaviš.
Prije svega za rad venturi sustava treba ti veći tlak, 0,7 bara je premalo. Druga, važna činjenica je da venturi sustav "ubija tlak"; ako je ulazni tlak 2,5 bara, maksimalni izlazni može biti do 2,0 (teško više od toga). Zatim ti je tu i radni promjer venturija.
Treba ti također i dva manometra (ha, ha, tko to još kupuje :finga:), jedan prije venturija, jedan poslije. Zašto?
Jer na osnovi ova dva manometra znaš radne karakteristike sustava.
Ako je ulazni tlak 2,5 bara, izlazni 1,5 bara, a radni promjer venturija 1'', onda ti kroz sustav prolazi 81 lit./min. (nazovimo je čista voda) a usisava iz spremnika gnojiva 480 lit./sat. Što znači da je kroz cijeli sustav prošlo 5,3 m3 vode/sat.
Spomenuo si da imaš T-tape od 400 m (sa 2.000 kapaljki). Ako je kapacitet kapaljke 2 lit./sat znači da za 1 sat kroz sustav natapanja prođe 4 m3 vode.
E sada kako je gornji proračun dao 5,3 m3 vode na sat, a treba ti 4 m3, onda treba smanjiti ulazni tlak (možda na 1,5 bara) i doći na nekih 3,9 m3 vode na sat. A tlak na ulazu se regulira regulacijskim ventilom (kaj sada još nešto uz manometar ;)).
I na kraju gnojivo. Za 4.000 lit vode ide 4.000 grama (1 gram/1 litru) gnojiva.
Tih 4.000 grama češ otopiti u onom tanku od 500 lit. gdje ćeš umetnuti donju cijev venturija.
I to je to.

Možda malo prekomplicirano. Je.
Ali, možda sutra dobiješ na Lotu, pa se ne moraš više baviti poljoprivredom.

A do tada, papir, kalkulator i olovku u ruke, i malo računanja.

Ma raditi će venturi i bez takvog proračuna. Svakako.
I moj auto juri 180 km/sat, ali samo na nizbrdici od 45%. :rolfer::rolfer:

8)

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Evo i nekoliko slikica montaže venturi sustava:

1. Venturi u liniji (najjednostavniji)

2. Venturi u liniji sa ventilom za kontrolu protoka (specifičan sustav, dosta rijetko u praksi, uglavnom za podimenzionirane sustave (loš proračun ili kada postoji neki stari venturi, kojeg se želi iskoristiti)

3. Venturi sa bay-pass sustavom (najčešće u praksi)

4. Venturi sa dodatnom pumpom (radi povećanja ulaznog, radnog pritiska; dosta često u primjeni. Pumpa je označeno crvenom - ulaz)

sarago

Novi član
Tu od
12 Ožu 2012
Poruka
27
Puno hvala na iscrpnim informacija...mada baš i ne kužim ove proračune. Evo ovako, sa čime ja raspolažem:
dovod cijevi(od vodovodne istalacije od kuće pa do vrta) je alakten od 20mm, izlazni tlak je oko 2.5 bara. Ovu cijev sigurno neću mijenjat, tlak je moguće podesit. E sad tu dolazi tajmer, pa reducir ventil od 0.7 bara, pa alkaten od 40mm(savjetovali su mi ovoliko širok da se komotno ubaci pipa sa ventilom za T-tape, i da bolje brtvi-veći promjer). Znači, venturijevu cijev mogu svakako ubaciti prije ili poslje tajmera, svakako prije reducir ventila od 0.7. Za vodotopivo gnojivo mi je na raspolaganju tank on 120 i 200 litara, ionako neću stalno prihranjivat(valjda nije potrebno). Navodnjavam dinje, paradajze, jagode i tikve.
Mislim da ću radit ovu verziju pod brojem 3. veturijeve cijevi. Složit ću je od plastičnih komada za spajanje alakten cijevi. Znači....ona glavna grana od 20 mm ili eventualno stavit 25mm(ali tlak će ostat isti valjda:confused:) a bypass grana od 16mm (ili možda 20mm), manometre neću uzimat. Što mora bit zadovoljeno da sustav uzima vodu+gnojivo iz tanka, a ne da ubacuje vodu u tank?:confused:

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
....manometre neću uzimat.
:scratch
Cijena jednoga je ispod 30-tak kuna; http://www.tvim-tonkovic.hr/?vrsta=4&kat=57.
Znači investicija od max. 100-tinjak kuna za precizniji rad sustava ;)

p.s. Teško češ pravilno dozirati gnojivo, ako ne znač protok venturija; a to bez ulaznog i izlaznog manometra nemožeš odokativno odrediti.

p.s.s. Prije daljnje rasprave vidi kakvi se venturi uopće mogu naći na tržištu

p.s.s.s. I ne zaboravi navojne (ne kuglaste) ventile prije i nakon venturija (služe za regulaciju tlaka, odnosno protoka venturija). Kuglasti su tu pregrubi za regualciju. A i to je oko 100-tinjak kuna (http://www.tvim-tonkovic.hr/?vrsta=4&kat=49&id=1100).

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Evo i nekoliko slikica montaže venturi sustava:

4. Venturi sa dodatnom pumpom (radi povećanja ulaznog, radnog pritiska; dosta često u primjeni. Pumpa je označeno crvenom - ulaz)

E, ja sam našao po meni bolje rješenje od venturi sistema. Na pumpi sam kod usisa ugradio jedan ventil. Napunim bačvicu od 60 lit. sa gnojivom, pustim da se otopi i spojim na usisni prije spomenuti ventil sa 12mm cjevčicom i kad pumpa vuče vodu odmah sa strane vuče i iz bačve onoliko koliko sam odredio ventilom. Doduše mana je da treba imati na brizi kad se bačva sa otopinom isprazni jer onda pumpa povuće zrak, ali to je najmanji problem. Sutra idem da malo pognojim jagode pa ću sliknuti ako ne zaboravim.

Miladin

Dobro znana faca
Tu od
7 Sij 2011
Poruka
1,264
Plevak takav je i moj sistem samo sam ja u bure ugradio jedan plovak koji gasi motor prije nego što povuče zrak tako da uopšte nemoram dežurati kod motora, a koliko vremena će zaljevati odredim na tom ventilu na usisu.

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
E, ja sam našao po meni bolje rješenje od venturi sistema. Na pumpi sam kod usisa ugradio jedan ventil. Napunim bačvicu od 60 lit. sa gnojivom, pustim da se otopi i spojim na usisni prije spomenuti ventil sa 12mm cjevčicom i kad pumpa vuče vodu odmah sa strane vuče i iz bačve onoliko koliko sam odredio ventilom. Doduše mana je da treba imati na brizi kad se bačva sa otopinom isprazni jer onda pumpa povuće zrak, ali to je najmanji problem. Sutra idem da malo pognojim jagode pa ću sliknuti ako ne zaboravim.

To ti je Plevak isto venturi sustav (rad na principu podtlaka), samo u nekoj osnovnoj varijanti. ;)

plevak

Član
Tu od
14 Velj 2010
Poruka
698
Plevak takav je i moj sistem samo sam ja u bure ugradio jedan plovak koji gasi motor prije nego što povuče zrak tako da uopšte nemoram dežurati kod motora, a koliko vremena će zaljevati odredim na tom ventilu na usisu.

Evo slike kad sam već rekao.
Inače kažem da je meni ovo bolje rješenje iz razloga što ne treba kupovati venturijevu cijev koja je dosta skupa, a i regulacija usisa je jednostavnija.

Prilozi

• P1000003.jpg
    P1000003.jpg
    48.2 KB · Pregleda: 9,005

Najnoviji postovi

Na vrh