veći malčer od 2 m za 560? nedaj bože. u 30 ha bi ga pojeo. nego, ne želim bit zloban, ali mislim da ti je u tom slučaju najbolje pozdravit se s operacijom oranja. ne mislim da odustaneš, nego fino, nađi nekog s poštenim traktorom (560 je dobar traktor, ali to mu je velik zalogaj) i nek ti taj netko to izore. a ti, ako već hoćeš, tanjuraj i sij. mada, bilo bi dobro i barem jedan prolaz teškom tanjuračom da ti neko napravi. e sad, ako se uzme cijena oranja od 300 kn/kj, a ti imaš 52 jutra, to dođe jako puno novaca. i nek je jedan prolaz tanjuračom 100 kn i to je jako puno novaca. to ti je odprilike novaca za koliko bi mogo kupit još jedan 560, barem starog tipa. a di je još sjeme. ako misliš sijat pšenicu, to ti je minimum 9 t sjemena, a koliko će koštat ove godine, strah me je i pomislit. to su velika ulaganja za početak, a uvijek je pitanje koliko će se uloženog vratit. i hoće li uopće. mislim da ti je pšenica najjednostavnija, ako si početnik, a ne bi bio loš ni ječam. pod uvjetom da ga imaš kome prodat. ako imaš s čime to obavit, radi.
kad je to već tolika površina i nije rađena 3 godine, ne bi bilo loše da probaš s ekološkom proizvodnjom. rotacija soja-pšenica, a kasnije nešto od alternativnih kultura. ako se smije znati, kako si došao do tolike parcele?