Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena.
Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga.
Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️
Čupanje direktno jakim traktorima ,,se vrlo lako obije o glavu,,,od pucanja traktora napola,,,,, manji traktor i vitlo,,čuda rade,,i netreba se svako malo premještat traktor...
Jednu dugo godina zapuštenu zemlju smo malčirali, bagerom na dva puta vadili veće korjenje, jednom u ljeti uspjeli izorati 90% parcele, branama smo pokupili svo korjenje kaj je izašlo.
Uglavnom, ima još manjeg korjenja u zemlji i sa svojim malim IMT-om ne možemo orati, da li bi se što napravilo s velikim podrivačem i jakim traktorom?
I odma da pitam, ima netko da se javlja za taj zadatak, i kolko bi to moglo koštati otprilike? područje VARAŽDINA, 5600 kvadrata handshake):
Nije zapušteno zemljište, ali mislim da je tema vezana:
Imam maslinik cca. 1 hektar i teren je relativno neravan.... tu je prije bila šuma koja je iskrčena i posađene masline, ali je greška što nije teren prije poravnat....
Nije mi problem što će teren malo visiti na jednu stranu, ali su mi problem grbe, udubine i ostale razne neravnine koje mi smetaju kod košnje, vožnje po terenu i sl. Želio bi postići da imam plohu pod nekim padom (to će biti zanemarivo malo) i da kad idem malčerom ne zapinje nigdje za ništa.
Kako to najbolje postići? Orati pa drljati ili kako? Od priključaka imam samo malčer i dvobrazni plug tako da moram posuđivati u svakom slučaju, a opcija je i nekome platiti ko bi to sredio s velikim traktorom - samo bi htio čuti vaše mišljenje što je najbolje napraviti.
E TH 87, ovo je priča kao kod nas prije 2000 godine, kad počeo ja ravnati teren. Stari ljudi jesu sadili vočke, gdje je bijo prostor, a jer su rukoma mrv osakupljali, bolijo jih k.., gdje. Sad si imao mogučnost zezati se oko dreva i koliko moguče izravnati među njima, ili počupati sve i posaditi na novo. JA izabrao prvo opciju heh. Žao nakon nešto vrijemena neka vočka če se zasušiti, jer ji korijena počupaš nešto.
JA ti svetujem bager, i na prolječe , kad premrzne, daskom za snijeg zaokrenuto i tegove nanju i proljetiš preko. Gledajuč na to ,da sam nemaš nekve mehanizacije.
Znači bager (pretpostavljam da mislite na kombinirku pa da prođe s prednjim utovarivačem malo napred-natrag) i onda na proljeće freza ili daska.
Koliko fino to može bager napraviti? Imao sam nekako dojam da će nakon bagera ostati prilično kaos u smislu velikih grumena zemlje i da ću opet ja morati to dovesti do kraja.
Kad bi išao frezom nekoliko puta to ne bi bilo dobro/isplativo?
Ti na već posađen voćnjak nemožeš raditi velika pomijeranja zemlje jer ti nasad ne dozvoljava tako da bager po meni nema šta da traži , odnosno nepotrebna ivesticija.
Frezanje (da bi napravio ajde da kažem pokretnu masu) i onda RD dva puta ili više ali kada zemlja bude potpuno suha i dobićeš one ''obline'' o kojima pričaš.
Ja imam sličan problem gdje mi klizište često puta lomi voćnjak i ovako ga rješavam , uspješno.
Jer i meni je bitno da mogu da kosim sa MTK , samo da nije ručno.
Može uraditi sve što misli i to bolje odmah. Ako treba maslinu izvadiš i opet posadiš. Gdje su te masline? Ja sam sebi to odrađivao bagerom a kašikom na traktoru pregurao.
Bez bagera tu ne bude ništa, moj savjet ti je bager, da zatrpa udubine i skine valove. Bager će vjerojatno razrovat cijeli voćnjak, pogotovo ako bude mokro, ali to se riješava na proljeće sa teškom drljačom.
Tu govorimo ako ti grbe i udubine nisu vezane, a ako imaš grbu pa u nastavku udubinu to bi u par puta vožnjom naprijed sa teškom drljačom izravnao ali ako nije vezano grba pa udubina trebat će ti bager.
Samo da se nadovežem na kolegu iz SLO, kod njega ne bude zemlja premrzla ali ju bude kiša malo otusila.
PA sada zovi bager na jesen ,al poravnaj sa daskom malo na prolječe .Veliki dijelovi zemlje ,sami razpast čejo skroz zimo. A bager može napraviti ti u nulo, ako je pravo vreme, da ni previše mokro, a i da je vozač pravi na njime.
PA on samo ti vrhove -brežuljeke ogloda dole, i s zadnjom rukom baci u rupo. Fino ti na prolječe daskom mirne duše napraviš.
Nije problem kaj je zatupiš, nego je velika vjerojatnost da pukne. Ako imaš samo kupinje onda se može pažljivo (na malim površinama). Za ostalo malčer ili eventualno flakserica s nožem.