• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Obrok na osnovu postojeće hrane

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Ok. od sad slikam deklaraciju....

Što se tiče ove lucerne sedmakinje koliko je ide na hektar??? Kod nas u prodavnici kažu da je ide 5-6 kila na dunum što znači 50-60 kila na hektar???

M

MOCO

Guest
Ok. od sad slikam deklaraciju....

Što se tiče ove lucerne sedmakinje koliko je ide na hektar??? Kod nas u prodavnici kažu da je ide 5-6 kila na dunum što znači 50-60 kila na hektar???

nemoj ti slušat te u prodavnici, nego čitaj deklaracije i uputstva, a na njima piše koliko ide po Ha

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
obrok na osnovu postojeće hrane

pozdrav od ajkule ,moco dobro kaže svi ti trgovci tako kažu samo da se proda roba, moje iskustvo na mojoj zemlji je bilo oko 15kg na ral ili od22do28 kg na hektar ,ovisi sa kakvom sijaćicom siješ i kakva bude priprema zemlje jer lucerna voli da se zemlja malo slegne:axe:

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Sta sad uraditi s ovom parcelom...zobi jos ima na vrhu a neka je ponovo počela nicati, da li sad to tanjirati ili samo izdrljati...i jesam li zakasnio uopšte s tim....to je njiva na kojoj sam posijao i DTS ali joj ni traga...

Uploaded with ImageShack.us

Evo je kako izgleda...jedan hektar slikano danas ....

Uploaded with ImageShack.us

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192

malo surovo izgleda moj savjet dobro potanjurati i posijati talijanski ljulj do zime sigurno jedan otkos na prolječe još dva i onda udri kukuruz

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
Suncokret sadrzi :

Protein min 33 %
Vlaga max 12 %
Sirova vlakna max 18 %
Pepeo 8%

E sad pitanje da li je to sadrzaj na kilu ovog suncokreta ili na kompletnu vreću od 30 kg ???

@ MOCO

Onaj ink sto si postavio na kojem bi se trebalo procitati o postotcima proteina je ili ne aktivan ili ga kod mene ne otvara iz nekog razloga

@ Ajkula

Sutra idem u poljoapoteku da im reklamiram sjeme, jer jednostavno ga nema....pa ako mognem izvući ljulj ok. ako ne onda cu vidjeti jer sam već odvojio novac za pola hektara lucerke, sad za ljulj vidjecemo hocu li nategnuti nekih zaliha....

Onako mi se čini da bi bilo dovoljno tu zob zadrljati i da ona bude nikla...pa da se pokosi bar jos jednom u zelen, a ima jos lijepog vremena do mrazeva jos 2 debela mjeseca...???

M

MOCO

Guest
sojina sačma je dobra, suncokret taj tvoj na slici nije pogača nego sačma a to krave teže iskorištavaju, pa ti onda preporučujuem da od te dve vreče uzmeš sojinu sačmu! bit će ti 1/2kg po kravi dosta, pa ako pojačaju mlijeko ti još malo dodaji a ako ne reagiraju onda su to "mal jače genetike"!

onaj link je pdf format, možda ti treba adobe-instaliraj ako nemaš, uglavnom piše ti da proteina okvirno u kukuruzu ima oko 8%,tririkale 12%,ječam 11%, pšenica 12%, možda 1%+- ali otprilike tako možeš računati

ja bi na tu tvoju parcelu posijao lucernu, pa šta bude jesi se ti malo raspitao za klimatske uvjete kod tebe za lucernu

pročitaj ovo: http://www.komora.hr/?page=savjeti,13,109
i ovo: http://www.komora.hr/?page=savjeti,13,207

Posljednje uređivanje od moderatora:

Emy

Član
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
640
sojina sačma je dobra, suncokret taj tvoj na slici nije pogača nego sačma a to krave teže iskorištavaju, pa ti onda preporučujuem da od te dve vreče uzmeš sojinu sačmu! bit će ti 1/2kg po kravi dosta, pa ako pojačaju mlijeko ti još malo dodaji a ako ne reagiraju onda su to "mal jače genetike"!

onaj link je pdf format, možda ti treba adobe-instaliraj ako nemaš, uglavnom piše ti da proteina okvirno u kukuruzu ima oko 8%,tririkale 12%,ječam 11%, pšenica 12%, možda 1%+- ali otprilike tako možeš računati

O.k. sutra kupujemo sojinu sačmu....suncokret izbacivam iz opcije....

Znači ako sam te dobro razumio pola kile sojine sačme po kravi plus sve ono sto im i dalje dajem...a ako ne povećaju mlijeko onda je to do genetike a ne do hrane...Znači sojina sačma "BI MORALA" povećati mlijeko samo ako nije do genetike.

Reci mi za koliko bih morao računati da će povećati mlijeko da li 7 dana ili 14 ili 21 ...i za koju količinu bi trebala povećati da li za 1/2 litre ili više (

Adobe imam instaliran, ali probaću ponovo ...

Znači na kilu kukuruza 8 % je proteina, na kilu tritikala 12 % ....dakle kilogram je mjera ???

Sto se tiče lucerne bio sam budala sto je nisam odmah posijao, ali me zeznuli u trgovini...kao posij ti to ti je izvrsna kombinacija te sam dao za hektar sjemena 160 eura, a dobio klinac...lucerna bi me izišla jeftinije bar za 20-tak eura jer je količinski ne ide 50 KILA na hektar (koliko sam posijao DTS-a) ...a lucerna ovdje sigurno uspjeva zato sto sam je gledavao na nekoliko livada...sad mi se ne daje sjeme lucerne ta tu istu njivu...

Nego na drugoj strani imam hektar i pol bila pšenica i tritikal i na to ću posijati 0,5 hektara lucerne i dati joj sve moguće đubrivo....

Danas mi jedan čovjek reče da je i njemu prije par godina izgorjela DTS koju je posijao isto kao i ja i da nije dirao do sljedeće godine ništa, te daje sljedeće godine izišla...kao "skrila se od suše" ...nešto u tom smislu...:D ..ko zna mozda tu i ima nečeg...

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192

trebalo bi se povečanj vidjeti kroz tjedan dana ako povečaju mljeko onda bi trebalo kravicama složiti ljepu smjesu od onog šta imaš tu se dade iskombinirati sa svime po malo ali obavezno uzmi u obzir i dobar vitaminski dodatak,samo nemoj uzeti neki skupi i navikani jer ima i manje poznatih firmi sa dobrim sastavom ,oni postoci su ti na 100kg možda imaš kakvog poljosavjetodavca ili nešto slično oni imaju raznih primjera za sastavljanje obroka ,ovisno dali je ljetna ishrana zimska ili suhostaj:axe:

M

MOCO

Guest
ako krava pojede 10 kg kukuruza dobila je 800g proteina, a od 1 kg sojine sačme dobila je 460g proteina! e sad koliko uspije apsorbirati u crijevima, ovisi o puno toga i to ti je metabolizam preživača o čemu nema smisla ovdje početi raspravu. Uglavnom, ako kravi pogrešnom hranidbom sjebeš metabolizam imaš problem! zato joj nemožež dati 3kg soje pa si namirio proteine i gotovo.
Računa se da se kravama svaka nova hrana uvodi jako polako i kroz barem 3 tjedna, dok se u buragu ne stvore potrebne bakterije za fermentaciju baš te hrane-kad hraniš kravu uvijek misli na male bakterijice u buragu jer one hrane kravu-znači bez buragovih bakterija krava ugiba bez obzira kakva je hrana pred njom!!

tine

Dobro znana faca
Premium
Tu od
10 Pro 2006
Poruka
859
Znači na kilu kukuruza 8 % je proteina, na kilu tritikala 12 % ....dakle kilogram je mjera ???

8% proteina je i u kili i u toni, samo što je to u kili 80 g, a u toni 80 kila.

M.M.

Član
Tu od
3 Stu 2008
Poruka
442
Otvaram stariju temu jer mislim da je prikladna za moje pitanje, a to je da li netko mozda ima neki program za izracun obroka?

dane

Član
Tu od
29 Lip 2008
Poruka
342
Otvaram stariju temu jer mislim da je prikladna za moje pitanje, a to je da li netko mozda ima neki program za izracun obroka?
Cromix 2.0
nekad je bio dostupan na stranicama HSC-a ali više nije, ako ga nemožeš nabaviti negdje tu oko sebe pošalji mi adresu pa ti pošaljem na CD-u

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Ovo je dosta dobra stranica i lako je za razumjeti.

[PDF]
DOBRA HRANIDBENA PRAKSA U ISHRANI MUZNIH KRAVA

Najnoviji postovi

Na vrh