Naravno da nije, no u temu se krenulo s takvom pretpostavkom, jer ako i nije bit će pitanje je tek trenutka.
Zato što je ta pretpostavka u više od 80 - 85% slucajeva tocna. Pastusi jednostavno nisu za neiskusne, to ce ti reci svaki iskusni konjar. Opcenito ždrebad nije za neiskusne jer da bi odgojio ždrebe trebaš imati iskustva.
Naši ljudi su uglavnom nedokazani i uglavnom kupe ždrebe za prvog konja, u prvom redu jer najcešce ispadne jeftinije nego odrasli konj, a drugi razlog je jer misli da ce ga odgojiti po svom i da ce zato biti bolje. I onda još uzmu muško jer pastusi su veci, lijepši, jaci i mocniji od kobila...
Ono što je najgore kad se od ždrebeta(zbog neiskustva i neznanja) odgoji divljak koji grize, udara, propinje se i slicno, onda opet u 90% slucajeva konj to plati glavom jer završava u klaonici. A naravno događa se da nastradaju i ljudi od ugriza, udaraca, bacanja itd.
I ajmo demistificirati ovo 'vlasnik ne zna šta radi'. Krenimo od nekud, šta je to šta vlasnik radi ili ne radi dobro, primjeri i način da se radi bolje.
Da bi dobro odgojio konja moraš znati kako funkcionira psiha biljojeda. Prvo stvar je da pastuha NE MAZIŠ. Ne u smislu da ga ne pocešeš ili da ga nikad ne pomaziš, nego da ne radiš mazu od njega, da mu ne dozvoliš da postane razmaženo derište. Druga stvar je to da moraš znati kako kobila odgaja ždrebca/pastuha. Za pastuha treba cvrsta ruka i u svakom trenu mora znati ko je gazda i poštovati te. Velika zabluda je kad ljudi misle da ih konj voli, konj te NE VOLI, to nije pas. On voli samo hranu koju mu daješ odnosno ono cime ga na neki nacin podmicuješ, sve ostalo je cista dominacija i ovisnost. Isto tako treba potpuno izbjegavati da se konja uce gluposti, kao što su propinjanje i slicne gluposti koje ljudi znaju raditi, a kasnije netko nastrada.
Molim bih da nam odogovoriš na pitanja o hijerarhiji i pravilima unutar krda.
Ljudi ceto misle da je u krdu glavni pastuh. To je potpuno pogrešno. U krdu je glavna alfa kobila, ona najsrcanija, najžešca, najagresivnija. Ona određuje gdje je kome mjesto, pa nakon nje ostale kobile kako su vec postavile hijerarhiju. Pastuh je tu da brani krdo i da ga cuva. Kobile su tu da ogdajaju mlade konje(muške li ženske), omad, pastuhe, kastrate. I tu dolazimo do onog bitnog. Kako kobila postavlja svakoga tamo di mu je mjesto? Ugrizima i udarcima. Kad kobila pokaže pastuhu di mu je mjesto više ga niti ne mora udariti ili ugristi, dovoljno je da mu zaprijeti i on se mice.. E taj dio je najbitniji. Ti pastuhu moraš na neki nacin biti kao ta alfa kobila. Kad ti zaprijetiš on mora znati gdje mu je mjesto. Ono što je najveci problem nitko ti ne može reci kako ceš ti pastuhu postati "alfa kobila", to moraš osjetiti sam, jednostavno moraš znati kad je to to.
I ono što je jako važno, pastuh te se NE SMIJE BOJATI, NEGO TE MORA POŠTOVATI...
Ako ga dobro ne izdominiraš on ce tebi biti gazda, a ako ga uz to još i razmaziš imaš dobitnu kombinaciju za generalno sranje i ono kaj sam par komentara iznad stavio link.
Zato ce ti svatko dobronamjeran reci da za neiskusnog nije pastuh. Ja sam za prvog konja kupio starog kastrata. Taj je meni bio ucitelj, a nakon njega odraslu, mirnu kobilu. A poželjno bi bilo da imaš nekoga tko zna s konjima da te malo uputi i da ti pomogne. Ovako preko društvenih mreža možeš dobiti samo neke teorije koje teško možeš provesti u djelo ako ne znaš kako.
Ako sam dobro zapamtio u prvom komentaru si napisao da hoce gricnuti. Taj problem se rješava u jednom danu. Ja sam se svojem namjerno namjestio da me gricne, nakon toga su mu malo išle zvjezdice oko glave i nikad više nikoga nije probao gricnuti.