To je sve ok, najbole je uzeti mladog konja i od pocetka ga uciti sve. Problem nastaje ako ne znaš kaj i kako ga uciti. Ljudi cesto odgajaju konje kao pse a to je pogrešno jer konj nije pas i psiha mu je drugacija i totalno drugacije funkcionira. Nemojte se zavaravati, da je odgajanje i ujahivanje konja nešto jednostavno, lagano i da to može svatko.
Ja ne ocekujem da meni tu sad netko nešto vjeruje preko foruma ali raspitajte se kod ljudi koji rade s konjima.
Veliki je problem i to što ludi imaju krivu percepciju kaj je to ujahan a kaj najahan konj i kaj uopce znaci ujahati konja. Vjerujte da je to postupak koji traje. Sve pripreme za ujahivanje se odrade do tri godina starosti a kad ga s tri godine pocneš ujahivati taj postupak dok konj nije skroz ujahan traje minimalno 4 mjeseca pa na više i to uz svakodnevni rad.
Problem nastaje kad ljudi misle da znaju kaj rade pa rade krivo. Vjerujte vidio sam konja i konja, pa i sam imam konje i to je sve jako lijepo i divno ali pogrešnim odgojem možete stvoriti ubojicu. Imajte u vidu da je to životinja koja je višestruko jaca i teža od covjeka i da je samo jedan udarac dovoljan da vas spremi u invalidska kolica ili cak ubije.
Eto, ne bih da sad neko misli da držim propovjedi ili nešto takvo samo hocu da ljudi razumiju da se ne radi o igri i da to sve treba svatiti ozbiljno.
Evo pogledajte ovaj kratki video da bi me bolje razumjeli o cemu se radi. Od pocetka videa konj pokazuje znakove kako bi se sve moglo završiti kako se na kraju i završilo. Ovaj konj radi bez opreme, znaci bez oglavine ili lonže a vlasnica radi s njim kao da je par što je pogrešno. Konja nagrađuje nagradama u vidu hrane što je apsolutno pogrešno i još ne cita govor njegovog tijela. Pogledajte Video:
https://www.youtube.com/watch?v=6-BBKdj8WZU