• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

OLT GAMA 14

S

spic87

Guest
ljudi ja imam ovu sijacicu olt sa 14 reda molim vas ako ko moze dami pomogne

S

spic87

Guest
ljudi dajte mi pomozite oko ove sijacice olt 14 reda ja je imam ali nisam radio sa njom koliko puta moram da okrenem tockove posto nemam onih brojevabrojeva na skali izbrisali se MOLIM VAS POMOZITE MI

vikicab4

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
276
kojom brzinom je preporučljivo sijat npr.zetor 5245 i da li je jednako sijat žitarice i lucerna mislim isto brzinom

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
Prema tehničkim podacima Radna brzina je 6-12 km/h. Ja osobno ideo oko 9-10 km/h.

Turopolec

Član
Tu od
31 Svi 2012
Poruka
413
ljudi dajte mi pomozite oko ove sijacice olt 14 reda ja je imam ali nisam radio sa njom koliko puta moram da okrenem tockove posto nemam onih brojevabrojeva na skali izbrisali se MOLIM VAS POMOZITE MI
Ako je pogonski kotač 3,5x10" treba ga okrenuti 43 puta. Količina sjemena koja je izašla kroz ulagače odgovara količini za 1 ar. Da bi se dobila veličina kg/ ha potrebno je dobivenu težinu pomnožiti sa 100.

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Evo danas sam i ja probao moju GAMU , uradio sam tačno ovako kako je opisano da se provjeri količina sijanja i sijala je 100% tačno , što bi se reklo ''u bocu''

Bilo je prilično vlažno i nisam zadovoljan time što tanjiri nemogu da polože sjeme kuda je traktorska guma pogazila , znači jednostavno nemogu u zemlju i ostavljaju sjeme na površini
Nemam one zagrtače pozadi i moglo bi se reći da nedostaju u loše pripremljenom zemljištu kao što je ovo bilo

Takodje planirao bi da je cijelu remontujem , bar ležajeve da izmijenjam i one gumene štucne koje ne valjaju
U principu radi ali ipak bi je trebalo malo uljuditi da i liči na nešto
Vladimirac je nosi bez imalo problema , i malo mi čudno da joj je tako mali rezervoar za sjeme , danas sam sipao u nju 50kg sjemena i rekao bih da više od 100 nebi stalo , malo je to ali imajući u vidi moje parcele koje radim može da posluži

did ivo

Dobro znana faca
Tu od
30 Pro 2010
Poruka
1,746
To što ti ostane sjemena iza guma neka te previše ne brine. Nikne ono kao i ovo u zemlji. Ja sa istom takvom to sjeme zagazim malo kotačem i nema problema. Kod zamjene ležajeva pojavi ti se problem što nakon što staviš nove i zakuješ ih tanjur više nije centriran kao original pa treba brusiti nosače da ne zapinje. Ja sam imao problem sa traženjem zakovica jer to ne drži svaka trgovina, pa ne nađeš originalnu mjeru.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
Savo ,imaš tamo na onoj nosivoj gredi one opruge i one osiguraće,na ta 2 diska sa svake strane gdje ide kotač pomakneš te osiguraće prema dolje i ti diskovi idu odmah dublje,ako ti se slučajno polomi pogonski zubčanik ,to ti ide od olt psk 15 zubi,jer original su bili od neke slitine i to je golo gov*o,ovi novi su od tvrde plastike,a ako su lageri još dobri ,ugradi mazalicu i teraj,moja je pokojna posijala hrpu više loše zemlje nego dobre,samo pazi sa nečistim sjemenom,one savitljive cijevi ako možeš zamjeni sa glatkima jer i ona rebra zadržavaju smeće

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Upravo sam malo prije sijao i razmišljao o tome da te krajnje tanjire još ''opteretim'' pomijertanjem onih osiguračića nebi li prodirali kroz ugaženi sloj , meni lično ne smeta ali kada ideš nekome uslužno odmah zaviruje u to
Reduktor je dobar , remenje ok , znači što se tiče pogona sjetvene ploče nema problema ali su svi ležajevi u tanjirima za zamijeniti , danas na vašaru u Rumi pitao , ležajevi koštaju 0,5e po komadu normalno kineski
Zakovice valjda nađem negdje , znam jednu radnju koja bi morala da ih ima

Za nečisto sjeme sam već upozoren
A na koje glatke cijevi misliš ?

jd4755

Dobro znana faca
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
1,430
Savo ,namučiti ćeš se s nitanjem glavčina a ti kineski ležaji su gotovi dok jednom pokisnu.Nisu ni kvalitetniji ležaji preskupi s obzirom na obim posla i trajnost.

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
One cijevi koje izlaze iz spremnika za sjeme pa se na njih nastavljaju ove cijevi koje idu na diskove

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,758
Mislim da bi možda trebalo probati umjesto tih crnih zakovica staviti pocinčanu pop nitnu 4.2 mm x 20 mm i zatuči ju samo. Mi smo u firmi prije radili armaturu s tim crnim zakovicama, ali smo ih izbacili iz upotrebe jel je ovo brže i jednostavnije riješenje,a pokazalo se jednako dobro.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Sutra idem po OLT GAMA 18....kupnja od kolege ,povoljno i garantira da sve funkcionira....
Sad si malo mislim ako ona ima 480 kg i još plus sijeme hoće moj 542 to moć nosit :icon_scratch:
Uf,uf, ma valjda hoće kad nosi rolo bale sjenaže:(think):

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
Sa 539 ide bez greške, tako da sa 542 može ići samo bolje.

radul

Član
Tu od
28 Svi 2013
Poruka
788
Danas dovezao sijačicu,,čovijek mi sve objasnio di,šta,kako....bila spirala za sitno sijeme pa smo ju skidali i stavljali ovu s većim otvorom,uglavnom sve funkcionira,ništa nije tolko komplicirano oko nje,sve u svemu zadovoljan,a nadam se da ću bit i sutra kad krenem sa sjetvom...:icon_smile:
E sad:icon_scratch: malo me zbunjuje što on kaže da pšenicu sije na 30 do 35 otvoru ovisno kakvo je sijeme ,uvijeti sjetve,rokovi....,a po onoj orijentacionoj tabeli bi trebalo bit 20 do 25???
Na kolko vi sijete i na kom broju bi trebalo bit da sije 200 kg/kj original sijemena?

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Meni nije teško odbrojati 43 kruga i izvagati sjeme tako da sam 10% siguran , bar sada na početku dok se ne uhodam sa njom

U moju stane tačno 100kg pšenice , vladimirac je ni ne osjeti stvarno je lagana

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,146
Evo i jedna slika sa sijanja od prije neki dan , ispred sijačice je mali ursuz i radi sanjom lagano
Jedina zamjerka na sijačicu je to što se na ovratinama moraš okretati da dodješ u poziciju 'gaz do gaza' , znači moja primjedba je na širinu sijačice , što se mene tiče 18 redova je bolja opcija ali i ova služi svrsi jer nemam ja mnogo sijanja

Prilozi

• IMG10146.jpg
    IMG10146.jpg
    45.4 KB · Pregleda: 227

Najnoviji postovi

Na vrh