• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

OLT plugovi

Frenki F3

Iskusan lik
Premium
Tu od
7 Velj 2024
Poruka
249
Ja imam 12" Olta, nedavno sam lemeše promijenil. Nikad mi nije bilo jasno kak je pokojni otac oral sa njima na 539tki. Ja kad sam pokušaval, tužni pogledi od moje majke su mi sve govorili. Ali za zetora 52mi izgledaju najtaman ,čist OK. Barem ja ( povremeni traktorista ) tak mislim 😁 .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,506
@bane1978
Daš izrezati ovakva dva komada:
1732526565277.png
i štukneš lukove s gornje strane, te izbušiš 4 nove rupe.

Scukaf

Dobro znana faca
Tu od
31 Sij 2022
Poruka
136
Moj djed je orao s OLT 2×12" plugom s McCormickom D-326 (26KS). I danas mi nije jasno kak je s tim traktorom to uspio. U međuvremenu sam prodao taj traktor i uzeo 539 koji se je mučio s njim pa sam ga na kraju trampao za Batuje 2×10". Možda je samo stvar bila u "arhitekturi" traktora pa je McCormick imao bolje posloženu getribu - ne znam 🤔

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
3,938
Stvar je u zbijenosti zemlje, tabanu pluga, količini humusa...

Sva tla su nam degradirana. Ako ne od obrade, onda od kiselih kiša

llmb0611

Iskusan lik
Tu od
11 Ožu 2013
Poruka
1,776
Nadam.se da bus zadovoljan. Ja nisam. Prva brazda jos nekak zgleda ali drugu onda samo nasloni gore. Kad bus imal veliku masu, nznm kak bude islo..
Ja sam zato presel na 1x16...

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,506
Moj djed je orao s OLT 2×12" plugom s McCormickom D-326 (26KS). I danas mi nije jasno kak je s tim traktorom to uspio. U međuvremenu sam prodao taj traktor i uzeo 539 koji se je mučio s njim pa sam ga na kraju trampao za Batuje 2×10". Možda je samo stvar bila u "arhitekturi" traktora pa je McCormick imao bolje posloženu getribu - ne znam 🤔
Nije imal posloženu getribu, već je bil teži od 539 i imel je 32" kotače.
Z takvim sam traktorom i sam jednom oral z mojim plugima, dok su još bili 2x10". Nije imel snage za brzinu (kaj ovim plugima treba), ali je imal čudo vučne sile i nije see sklizal; čak u ni špera nije trebala.
Jedino je imal hidrauliku spusti-digni (obični dvoradni razvodnik), pa mu je trebal kotač (ali ga nije bilo na plugu).

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,506
Štukneš = produžiš.

Ovakvim ulošcima produžiš lukove koji nose plužna tijela iznad gornje rupe zavarivanjem i izbušiš par novih rupa, tak podigneš ramu od plužnih tijela za nekih 80…100mm, zavisno koliko dugačke uloške daš izrezati.
Mogu ti poslikati moj bivši plug, podignut i proširen na 13”.

Jel bi se dao prednji nosac brazde prebacit desno, a zadnji lijevo s tim da se ubaci ista plocevina na mjesto di je nosac prije bio i tako poveca zahvat?
Obično se to radi na jednom mjestu (treba manje novih šarafa), mogu ti postaviti slike sutra, ali ostaje problem malog uzdužnog razmaka brazdi.
Bolje je produžiti kosu cijev i zamijeniti lijevu uzdužnu štangu (tak sam ja napravil).

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Previse posla, imam imt ramu 12" i dvije brazde od olt slavonca s dvodjelnim daskama. Pa bi zasarafio tako kako sam opisao. Na takav nacin bi imao i sigurnosne vijke u funkciji.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,506
Aha, ti bi postavil lukove izvan nosača, da stoje samo na šarafima? Mislim da se bude prednja brazda frkala jer ima prekratki plaz.
Oni njegvi M20 ili M22 su malo prejaki da budu sigurnosni.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Da. Probat cu pa cu vidit. Donje sarafe uzmem u 5.6 kvaliteti. Imam nekih plazeva od fenixa pa zamjenim one njegove kratke

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,506
Evo kak je susjed raširil ovo gov*o od 755NK:
20241126_144406.jpg
20241126_144411.jpg

Ti bi ovakva 2 uloška (samo kraća) postavil umjesto lukova, po jednog naprijed i otraga, a lukove izbacil van?

Inače, takav Batuje plug ima osigurače, ali su 16mm, tak da se bojim da bi ovi bili predebeli.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,185
Ne trebaju njima nikakvi osigurači, jer se ionako prije mortaju na glavama nego na nosačima
Evo kak je susjed raširil ovo gov*o od 755NK:
View attachment 77473
View attachment 77474

Ti bi ovakva 2 uloška (samo kraća) postavil umjesto lukova, po jednog naprijed i otraga, a lukove izbacil van?

Inače, takav Batuje plug ima osigurače, ali su 16mm, tak da se bojim da bi ovi bili predebeli.
Ne trebaju njima nikakvi osigurači jer se ionako pr motaju na glavama nego na nosačima

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,506
S tim sam g***om danas izoral par brazdi vrta, jer sam dobil pol prikolice gnoja. Oranje (ne) izgleda ovak:
20241126_143155.jpg
20241126_143205.jpg
Više gnoja i trave vani neg je zaorano.
Onaj bratićev prastari Eberhardt bi to okrenul da bi bilo ravno ko stol...

Najnoviji postovi

Na vrh