Ajmo staviti sve u kontekst slojeva...
1. sloj je vlasništvo katastarske čestice
2. sloj je ugovor o korištenju čestice tj privola vlasnika da je daju u najam na korištenje nekom OPGu (ARKOD parcela)
3. sloj je prava na poticaj koja proizlaze i nacionalne rezevre i dodjeljuju se samo u referentnim godinama , i vlasnik prava je OPG tj ARKOD parcela, bez obzira na vlasnika kat čestice.
Izvan referentnih godina u kojima se za sve parcele dodjeljuju prava na ARKOD parcele, može se dogoditi da ARKOD parcela dobije prava prema vrsti korištenja ukoliko se u toj godini vraćaju nečija prava u omotnicu tj ona pravako koja je neki vlasnik imao 2 godine ne koristena i koja su nisu bila vezana na nikakvu ARKOD parcelu. Takva prava se u trećoj godini vraćaju u omotnicu tj dodjeljuju novoj ARKOD parceli tj novom vlasniku.
Posto je kolicina prava koja se vraćaju u omotnicu manja od novo nastalih ARKOD parcela na godišnjoj razini dolazimo do toga da manjina ARKOD parcela , novonastalih, odmah dobije i prava. Takve ARKOD parcele čekaju referentnu godinu, a odluku oko ref godine donosi Agencija.
Referentne godine su svakih 2 godine, tj imali smo slučaj da ni sama agencija nije znala kad je referentna godina, pa osobno nisam dobio prava, nego sam čekao duže.
Cekao sam 2 godine dodjelu prava za novo osnovane ARKOD parcele za zakupljenu zemlju, poceo ih raditi 2021 a dobio prvi poticaj za istu 2023. iako sam podnosio sve u zahtjev i 2021 i 2022 i 2023 , itd