• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

B

BAGERISTA

Guest
Jako ljepo,,,,,,,,.....:supz::supz:slike,su stvarno ljepe,,,,i imaš talenta,,,šta jest-jest.
A mi čemo u utorak,,,,u berbu.....definitivno...8)8)

ovčica

Član
Tu od
24 Srp 2011
Poruka
281
Jako ljepo,,,,,,,,.....:supz::supz:slike,su stvarno ljepe,,,,i imaš talenta,,,šta jest-jest.
A mi čemo u utorak,,,,u berbu.....definitivno...8)8)

veselim se da su ti moje fotke lijepe!!!

i ja berem u utorak...
laka noć

B

BAGERISTA

Guest
lijep dekor!!

:partyman:

Aaaaaa sviđa ti se,,,,a,,,,,,,:mrgreen::mrgreen:mislim slika,,,,,i meni isto..:supz:
Evo morat ču joj poslat miks slika,,,pa da mi izmiksa,,,,kad njoj to ide...

B

BAGERISTA

Guest

ajkula

Dobro znana faca
Tu od
1 Lip 2011
Poruka
3,192
vidim ja da se tradicija poštiva i da se ima i drveno suđe za grožđe,dali su to lagvi od slavonskog hrasta ili duda

B

BAGERISTA

Guest
Mene su učili da je drvo(čitaj,,,,,ako je održavano,,,najbolje),,,pa i neke zemlje su opet vratile drvene bačve,,,,,svaka čst kromu,,,,ali drvo je ipak drvo..........:supz:

Ima još bačvi,,,,ali mislim da če za trganje bit dosta,,....
E sad,,,,jedna je hrast,,,,,,,a ove dviije crne su od bijele drače.......:roll:mislim da čleš znat o čemu se radi,,,,,,..
Muka je velika kad as e rasuše ove dvije za ih zadnit,,,,(nabubrit s parom toplom vodom),,,ali su odlične bačve,,,i u njima nikad nisam imao problema,,,dok god imam za stavit vino da je puna držim obavezno u njima,,,,a ostatak u šeprepijenu.....................:partyman:

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
Uploaded with ImageShack.us

jesi upal na glavu u nutra :rolfer:
sotono jedna, nisi poslikal kak se kupaju u bazenu :axe:

ja zagovaram tehnologiju prerade grožđa u vino na naćin:
1.vrenje u inoxu
2.dozrijevanje u drvenoj bačvi
3.čuvanje, skladištenje u inoxu ili butelje

sad samo da kupim hrastovu bačvu, ajme bukea.... :partyman::partyman:

B

BAGERISTA

Guest
jesi upal na glavu u nutra :rolfer:
sotono jedna, nisi poslikal kak se kupaju u bazenu :axe:

ja zagovaram tehnologiju prerade grožđa u vino na naćin:
1.vrenje u inoxu
2.dozrijevanje u drvenoj bačvi
3.čuvanje, skladištenje u inoxu ili butelje

sad samo da kupim hrastovu bačvu, ajme bukea.... :partyman::partyman:

AAaaaaaaaa,zabija san aparat doma,,,dok su bile u bazenu...
kod mene je druga tehnika,,,..

1.kuhanje u drvenoj bačvi
2.spremno vino
3.čuvanje u bačvi,,,krajnje skladištenje u mom stomaku:rolfer::rolfer::partyman:

Da sotona,,,,ide se danas u završne pripreme,,,,8)
Kako je situacija kod vas,,,,je sve spremno za berbu(trgadbu):scratchaaaaima da ovi i :butthead:spuste od znoja.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
znal sam da ćeš zaboravit :)

a tehnika prerade vina je odlična!!
treba skinut kapu svakom ko ima vina poslije Uskrsa :lol:

ja sam pripremio bačve, pripremio led za taloženje i kontrolirano vrenje na cca 18 stupnjeva...
danas moram greštalicu (muljaču) oprat, i ili dokupit kašeta još, ili kante pripremit

a ove godine mi fali i kanti, jer smo ih prošle godine igrom slučaja potrgali i uništili par komada...

sutra berem muškat i rozu plemenku, muškat počeo gnjilit... slador je bio prije 4 dana oko 84 Oe

B

BAGERISTA

Guest
Lipo lipo,,,bit če slik i smoje strane,,,i s tvoje,,..
A evo mi u zadnje pripreme,,,pa onda sutra berba,,,,nešto oblačno,,ali mislim da neče padat kiša..........

Reci mi kako kontroliraš vrenje,,,i na koji način ga mijeriš,,,,toplomijerom,baš zato,ili:shock::?:i svako koliko ga mijeriš,,,da se i ja malo počemem igrat,,,,s tim,,...koliko ga tako držiš,,,i na koji način...

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
gledao sam satelitsku snimku, ovaj oblak bi trebao samo preć, eventualno malo poškropit da se nebu ni poznalo da je padala kiša...

ovak, na drvenu bačvu ne vrijedi stavljat trakice koje mjere temperaturu na inoxu, jer je drvo deblje od inoxa, pa bi morao napravit sljedeću stvar,
ja sam kupio digitalni termometar sa sondom, ima oko metra žice, kroz vrenjaču ga spustim u bačvu, u mošt, i on mi pokazuje temperaturu mošta...

ima za kupit inox bačvi koje imaju sistem za hlađenje, onda ti treba rezervar i kompresor i sistem cijevi... nemam to... skupo...

ja operem hrpu plastičnih boca od sokova, litra i pol te 2 litre, i napunim ih 3/4 sa vodom, stavim ih u škrinju... napravi se led, koji je u boci :D

od prvog dana kuhanja, jedno 5-6 dana mošt je "divlji", ima puno kvasaca, ima puno šečera, stvara se visoka temperatura zbog procesa pretvaranja šečera u alkoho, fermentacija ili vrenje jel, tih prvih 5-6 dana je takozvano burno vrenje, i njega moraš kontrolirat, jer mošt doslovce kipi i pjeni se u bačvi, što veća temperatura, kvasci su aktivniji...

bacam boce leda u bačvu da ga održim ispod 20 stupnjeva, idealno bi bilo 17-18 stupnjeva, tada mošt kvalitetno vrije, i ne "izgori" buke :D

nakon 5-6 dana borbe, ima manje šečera, i kvasci su umorni već, pa popušta borba sa temperaturom, ostatak tihog vrenja prođe skoro bez ikakve intervencije, u tihom vrenju sam drži oko 18 stupnjeva...

a joj moji čevapi ...

B

BAGERISTA

Guest
E ovo,,,,nisam ni mislija da ču čut od nekog,,,,ali za sljedeču sezonu,m,,,pripremam,,,na ovaj način,:p,,pa da jednu bačvu probam,,,na taj način,,,,sad je več kasno,,,jer sve dok se spremi,,,nije to više to,,kasno je............:confused:
Ali čini mi se da bi moglo upalit,,,jer bitno je držat ga na odrđenoj teperaturi,,pa makar i tako s bocama...:p:p

Čekaj boce ispereš izvana,,,i opet stavljaš ledit,,,kako bi mi bilo logički,,nači vrtiš krug da u škrinji imaš uvijek rezervu,,,....koliko puta na dan proviejaravaš,,temperaturu,:?:,,i direkto u mošt bacaš boce,,,kako sam razumija........:?:

dalje,,dalje......................:lol::lol:

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
Vidiš i moj kum je to radio dok je imao vinograd i vino, samo što je on imao drugi sistem.
U bačvi je imao spiralu od cijevi, koja je bila spojena sa pumpom i dugačkim crijevom a unutra voda. Tu hrpu crijeva je bacio u bunar(a voda u bunaru je hlaaadna) i cirkulacijom vode kroz crijeva je hladio mošt. Još je imao termostat sa sklopkom koja je gasila i palila pumpu.

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
to sa bocama je najjeftiniji i najjednostavniji naćin, nije 10%% kontrola, ali meni mošt ne pređe preko 20 stupnjeva, i vino je svake godine približno iste kvalitete, ko ona bomba što sam ti donesao na degustaciju...

flaše kad mjenjaš, ove malo pobrišeš u moštu jer se kristalizira vinski kamen, pa se bojim da ne zarobi šečer, nesmi cukra falit :lol:

rezerva čeka u škrinji, donesem 3 do 5 boca (ovisi o veličini bačve), otopljene izvadim van, svježi led u bačvu... prvih dana češće mjenjam, žilavi su kvasci, a šečera u izobilju... ćim padne koncentracija šečera, nakon 4 do 6 dana, gumi na snazi, pa treba rijeđe mjenjat led...

prvih dana znam svakih 4 do 6 sata mjenjat, nakon 10 dana, eventualno jednom na dan, ili jednom u dva dana....

škrinja mora za jednu bačvu imat bar 20 do 30 boca, i to stalno šaltaš...

Vidiš i moj kum je to radio dok je imao vinograd i vino, samo što je on imao drugi sistem.
U bačvi je imao spiralu od cijevi, koja je bila spojena sa pumpom i dugačkim crijevom a unutra voda. Tu hrpu crijeva je bacio u bunar(a voda u bunaru je hlaaadna) i cirkulacijom vode kroz crijeva je hladio mošt. Još je imao termostat sa sklopkom koja je gasila i palila pumpu.

to ja planiram jednoga dana kad mi novi podrum bude gotov... idealna stvar i najjača

BAGERISTA, bum ti pokazal ovo sa spiralom, kolko si opićen, sigurno buš to složil prije mene :butthead::butthead:

:partyman::partyman:

Posljednje uređivanje od moderatora:

čiko

Član
Tu od
19 Lip 2011
Poruka
264
BAGERISTA, bum ti pokazal ovo sa spiralom, kolko si opićen, sigurno buš to složil prije mene

Kaj bude složil, ma već je u garaži i uzima mjere:rolleyess: :rolfer:

B

BAGERISTA

Guest

Jako dobro zamišljeno,,,i čak i lako izvedivo,,,(lako,,,nije niš),,,ali samo volje sve se učini......:prayer::prayer:

Kaj bude složil, ma već je u garaži i uzima mjere:rolleyess: :rolfer:

:lol::lol:,,,a skoro,,,,kvarcam se elektrodama......još uvijek..:weedman::lol::rolfer::rolfer:

Posljednje uređivanje od moderatora:
B

BAGERISTA

Guest
trgadba..........

E došle zadnje pripreme prije današnjeg trganja grojza.....:supz:
Sve se još jedno oprlo,,,i počistilo,,,i parkiralo,,,kad dojde radna snaga,da se starta..
Dna su bila pod vodom,,,..

mašinka spremna,,,,,ah zabija san reč(kizna dali če moč potezat prikolicu,,,jer nema 100ks)

Iš ga spreman za berbu,,,,,,a sladak.........mmmm

josix

Aktivni član
Tu od
8 Stu 2010
Poruka
1,167
evo jučer bio u provjeri u vinogradu, zaboravio ponijet refraktometar, jer sam išao ravno sa posla, al nema ni smisla mjerit slador, jer moram brat muškat, ovo ostalo će pričekat

Muškat:
dsc03855n.jpg

Traminac:
dsc03856c.jpg

Sivi pinot:
dsc03857h.jpg

Traminac i Sivi još mogu čekat...

Najnoviji postovi

Na vrh