• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,851
Jebote o_O

Ovde samo dojdeš i nagrabiš si kolko ti treba, tak nekak izgleda kad vri :LOL:
Šalim se malo.

Nisu naši stari bili bedaki kaj su gorice imali na bregima (neobradiva, ili teško obradiva zemlja), a danas to više nije tak.

Šteta bi bila da je u toj ravnici bilo kaj raslo ali iz nekih razloga tu je neko napravil prometnicu koju je lukavo izdigel iznad jer je valjda razmišljal o mogučnosti da cesta bude poplavljena, a promet u sezoni nema da stane.
Sve ostalo je manje bitno.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,564
Ma nije prometnica problem, tu je takvo prirodno ulegnuće nema kamo toliko vode odjednom
170 litara u 2 sata

Posljednje uređivanje:

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,851
Meni je izgledalo ko da ta cesta razdvaja dvije parcele pošto je viša.
Kak god bilo sa takvom količinom kiše u kratkom vremenu i rijeka ima posla a gde kakav mali propust ili potočić.

Kak ljudi misle riješti problem sa berbom? Ne po pitanju vode koja je najvjerojatnije več otišla, nego po pitanju zmazanoče koju je ostavila za sobom na grožđu?

I kaj je ono izviralo, oni mjehuriči kad je snimatelj rekel fuj, predpostavljam da je riječ o kanalizaciji?

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,564
To sam si baš i ja razmišljao, nije to moje, ali baš sam si razmišljao o tome, ali još ima vode,
Tu je jedna trećina vinograda pod vodom jer visi teren
Cesta je uzdignuta, da bi bila ranija, inače bi bila velika nizbrdicia pa uzbrdo, a možda malo i radi vode

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
6,317
Nemojte me krivo shvatiti.
Jučer je naš deda, moj otac, ima 87 god, komentirao ovu problematiku, ali samo s naglaskom na veliku količinu mulja.
Ljudi se sada tamo pate.
Meni i dalje nisu jasni ti nekakvi ravničarski vinogradi??? Ja si mislim da gorice moraju biti na brijegu, na nagibu, na cca 300 m nadmorske visine, ali opet taj vražji ali, tko sam ja da tim ljudima sudim...

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,564
Nitko te neće krivo shvatit, znam kakve gorice vi imate, i kod vas je to ok, kod nas na takvim nagibima raste samo šuma, ostalo je nemoguće imati, zbog obrade,zaštite, berbe
Na veći problem kod nas na takvim nagibima je erozija tla, klizište, kod vas je struktura tla drugačija, sorte su drugačije, vlaga....

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,816
Ča je to snimljeno poli Karigador , kod Červar porat (Vodopijka) ili kade med Brtoniglom i Buja?
Istra je u tom segmentu (što se tiče vinograda ) jako specifična i jako različita po terenima na kojim a su vinogradi. Konkrektno u mojoj blizini su vinogradi sve na kosinama brda i to dosta strmom terenu. Zašto ? Zato jer su same brgude (brda) a ravnih terena ima jako malo i to što je u ravnici su njive. Njive su se orale onda malo strmije od ravnice su sjenokoše i tek onda dolaze vinogradi i šume. I to pretežito južne dispozicije za vinograde dok sjeverne dispozicije šume.

Ali tih vinograda više nema (koliko ih je bilo ) prije nekih pedesetak godina a sad ostalo jedino na pozicijama koje se mogu strojno (barem) donekle obrađivati. Vinograd koji smo mi imali bio je dijelom na ravnom dok je većina bila u strmini. Ti vinogradi koji su bili na stmini bili su podijeljeni i (griblje) i to 5 - 6 - 7 redova i onda (razgor) kanal bočno po strmini za odvodnju kišnice jer da nije bilo kanala voda bi ispirala zemlju.....

Da često se spominje da je za vinograde najbolja nadmorska visina 300 - 400 - 450 netara nadmorske i to je sasvim u redu. Ali kakva je situacija u Istri ? Vrlo raznolika. Pazinska kotlina koja seže i proteže se počevši od drage (spod Tinjana) to je jedan cijeli kanal koji završava u Limu između Vrsara i Rovinja. I ono što je zanimljiva da nema nekog većeg vodnog toka. Znači da Pazinska kotlina koja se proteže prema Cerovlju pa do Borura ima obilježja kontinetetalne klima . Tako da na to području vrijedi ono o navedenoj nadmorskoj visini za vinograde.

Dalje sve od Novigrada (ušća rijeke Mirne) pa uzvodno prema Livadama (koje su smiještene) sa lijeve strane Mirne a Motovunski vinogradi sa desne strane Mirne. Većina Motovunskih vinograda je sjevernoj dispozicij ali su ti terni dosta blagi a nadmorska je negdje cca 100 metara. Sve te vinograde obilazi mediteranska klima i to ne samo Motovunske nego i sve uzvodno prema Jezeru Butoniga , Vrha i Sovinjaka pa cijeli onaj kanal prema Draguću. Dok recimo da Buzet i njegova bliža okolica opet ima obilježja kontinentalne klima. Slična je situacija da od Plomina pa sve do Vranja i Paza isto dolazi mediteranski zrak.

Dok recimo vinogradi na Poreštini, Novigradu i Umagu su blizu mora i na maloj nadmorskoj kao i vinogradi na Puljštini , Vodnjanu isto tako. Tako da je Bujština , Grožnjan, Momjan ipak neka druga priča iz više razloga i to je nadmorska visina i na navedenim područjem pretežito je bijela zemlja a vino iz bijele zemlje je najbolje.....................:ppozdrav:

Vinograd koji je na najvišoj nadmorskoj visini nalazi se blizu mjesta Baredine (blizu Buja), možda nije na najvišoj u Istri ali na Bujštini je , vinograd je na južnoj dispoziciji i naravno malvazije je , ako je još živ..............

Posljednje uređivanje:

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,564
To je snimljenoj iz Novigrada prema Zidinama
Sve što si napisao je točno, ali unutrašnjosti sade vinograde okomito na bijeg, a kod nas vodoravnom po bijegu i terasama
Kod nas je kamen(tasel) ispod i zbog toga su klizište, a gore u unutrašnjosti je ispod glina...

Na vrh