• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
U tom slucaju ce imati vec dosta izgradjenog saca ! Stoga mislim da bi bilo pametno da ti odradi to netko tko se dobro razumije u pcelarstvo . Trebace vjerojatno prebaciti i izgdadjeno sace jelbo ce u njemu biti larvi koje je matica zalegla a pcele nikada ne ostavljaju mladj !

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
821
Imam pitanje, oču staviti matičnu rešetku između plodišta i medišta, a u medištu sam našel par matičnjaka iz kojeih se vjerovatno budu izlegle mlade matice i sad neznam jel ču ja tak moči vrcati med.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Ako imas maticnjake u rojevnom su ti nagonu ili je roj vec izasao..
Ako nije izasao potrgaj maticnjake,ako zelis umnoziti zajednicu,uzmi okvir sa maticnjacima,potrgaj sve osim 2 najveca,uzmi jos okvir meda i peluda i jos jedan okvir legla i prebaci u drugu kosnicu.
Izletnice ce se vratiti u staru kosnicu,mlade pcele ce ostati u novoj kosnici,prihrani svaka 2 dana sa sirupom,pola litre,pa ces imati novo drustvo,trebao bi rojevni nagon ublaziti u staroj kosnici,na mjesto uzetih okvira dodaj satne osnove ili izgradjeno sace i to je to.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Bagrem 0kg,amorfa neka sica,sutra cu pregledati drustva,ako bude 2-3kg po zajednici bit ce ok,nisam selio ali hvataju amorfu.
Selit cu za 2 dana na lipu i nadam se da ce zamediti.
Poslije eventualno livada ako bude sta i od toga.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja isto ne selim kosnice i isto bagrem 0kg meda.
Poceo sam prihranjivat jer nis ne cvate i nema prinosa.
Sad valda lipa nekaj donese????

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Nabavite heljdu za drugu godinu..... ako opet ne bude paše za pčele. Ova što mi se je rasipala uz međe ili što je samoniklo po dvorištu je već preko pola metra visoka i puna je cvjetova...

Neka manja parcela s heljdom rano posijanom uz pčelinjak.... imaju pčele cijelu godinu zabavu :(party):

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
I kod mene, je stanje kaotično, zasada nisam sigurana dali i sebi mogu išta sabrati. I ja takođe neselim nigdje. Neznam šta će biti vidjet ćemo ali za sada je crna slika.:icon_scratch:

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Nabavite heljdu za drugu godinu..... ako opet ne bude paše za pčele. Ova što mi se je rasipala uz međe ili što je samoniklo po dvorištu je već preko pola metra visoka i puna je cvjetova...

Neka manja parcela s heljdom rano posijanom uz pčelinjak.... imaju pčele cijelu godinu zabavu :(party):

neznam sto smatras pod manjom parcelom,al prema nekim informacijama iz literature heljda daje oko 90kg meda po hektaru...i nije neka zabava za cijelu godinu..
i jos sam saznao da medi samo do temperature od 23°C,sve iznad nista..

motohod

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
780
Cvate cijelu godinu.... do mrazeva. Količina meda ovisi od godine do godine... rekao mi pčelar koji je dobio nagradu za heljdin med, kamion s prikolicom obično drži nasred polja heljde... oko 2 hektara u komadu.

Ako je on zadovoljan....:icon_pray:

Ne... nemam heljdu za prodati, da ne bi bilo zabune.:^):

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Da nebi bilo zabune,i sam kemijam nesto u stilu par ha jedne medonosne kulture,pa da nakon toga ide par ha druge medonosne kulture itd..
Samo neznam kolika je investicija u obradu i sjeme heljde i cijene meda sa prinosom..
Koliko kg sjemena treba itd...
Smatram da treba biti alternative jer npr kada dodje ovakva godina,bagrem los,amorfa malo bolja,repica tak tak,sta bude od lipe i kestena bumo vidli,a alternativa je pozeljna u vidu facelije,heljde,metvice,itd...

nothing

Član
Tu od
16 Ruj 2013
Poruka
48
Ja bih želio da se počnem baviti pored voćarstva, pčelarstvom. Koliko se to isplati i koliko košnica mi za početak preporučujete?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
koliko ti se isplati najbolje znas sam,sve ovisi o paši koju imaš za pčele te koje imas voćke,te čime špricaš itd..

za pocetak 3-5 kosnica!

nothing

Član
Tu od
16 Ruj 2013
Poruka
48
Pa nabavio bi ih zbog oprašivanja voćki na proljeće, u mom slučaju borovnice, jer sam slušao reportažu da one povećaju rodnost biljki, jer se bolje opraše, ako je to istina. A ništa ne gubim ako ih nabavim i pokušam....

Naravno, kada bih se malo ispraksao i skontao kako to sve oko pčelarstva funkcioniše, razvio bih taj posao i ne bi im bila namjena samo da mi voćke oprašuju.

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
definitivno onda ovako,
prvo provjeri da li si alergičan na ubod pčele. ako nisi idemo dalje...
sada su pčele dosta jeftine i jos uvijek ih stignes pripremiti za zimu,te samim time i za drugu godinu da oprašuju voćke i donesu med.

odaberi si tip kosnice s kojom zelis pčelariti,pogledaj oglase i nađi si koliko košta..
ako imas prijatelja ili poznanika neka ti pokaze malo kosnice,pčele,leglo,maticu,truta,leglo otvoreno,zatvoreno,jednodnevno itd...
čitaj knjige i forume i drzim fige!

nothing

Član
Tu od
16 Ruj 2013
Poruka
48
definitivno onda ovako,
prvo provjeri da li si alergičan na ubod pčele. ako nisi idemo dalje...
sada su pčele dosta jeftine i jos uvijek ih stignes pripremiti za zimu,te samim time i za drugu godinu da oprašuju voćke i donesu med.

odaberi si tip kosnice s kojom zelis pčelariti,pogledaj oglase i nađi si koliko košta..
ako imas prijatelja ili poznanika neka ti pokaze malo kosnice,pčele,leglo,maticu,truta,leglo otvoreno,zatvoreno,jednodnevno itd...
čitaj knjige i forume i drzim fige!
1. Nisam alergičan.
2. Imam od koga uzeti pčele, a i košnice... Naime, ujak mi se bavi pčelarstvom, ima oko 30ak košnica i ima veoma kvalitetan med... Nakon vrcanja, odmah sutradan pola meda proda, ostalo ostavi sebi ili pokloni nekome ko je bolestan...

Tako da ću imati sa kim za početak oko njih raditi. Jednostavno sam ovdje htio da se malo posavjetujem sa Vama i da mi date neke upute za početak i da se čisto raspitam za Vaše mišljenje. Hvala na podršci, imate pivo u gradu kada vas vidim. :icon_e_smile:

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Prijatelju moj ti je savjet da pocnes s dvije tri kosnice , te da si posao povecavas s vremenom i kako ucis . Imaj na umu da su pcele plemenita stvorenja pa stoga gledaj da cim manje pate zbog tvog pocetnickog neznanja ! Trazi savjete od onih koji dobro znaju i koji su spremni podijeliti dobronamjeran savjet , sve ostalo neka ti bude u drugom planu .

Lijepi pozdrav .

nothing

Član
Tu od
16 Ruj 2013
Poruka
48
Tako sam i mislio, do 4 košnice maksimalno. Koliko im se vremena treba sedmično/mjesečno posvetiti, pošto sam ih planirao držati na selu?

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
4,008
Nema tu nekog pravila,zahvate koje moras odraditi na vrijeme odradis i to je to,sve ti ovisi o pasnim prilikama i vremenu.
Ali mali broj kosnica odradis vrlo brzo,tako da ti nebude oduzelo previse vremena.

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
za sad dok zajdnice ne ojacaju i dok ne treba svako toliko dodavati nastavke i skidati pune te pregledavati , bi ti trebalo tjedno sat ili dva vremena , poslije recimo duplo vise vremena ali to je za sada , kako budes dodavao drustva tako ce se i potrebno vrijeme povecavati. Medjutim vjeruj mi da ce ti se svaka sekunda ulozena u pcele isplatiti !

Najnoviji postovi

Na vrh