• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Općenito

Talijan

Novi član
Tu od
18 Ruj 2014
Poruka
22
Danas lijep , sunčan dan pčele unijele sirup , jedna briga manje ,pošto javljaju zahladjenje sleduje pauza par dana i onda dolazi glavni posao , treba pčele pripremit za bagremovu pašu , valjda neče biti kao prošla .
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Sa sirupom si možeš samo pogoršat stvar jer kad ga osjete matica počne reprodukciju a nočne temperature su još dosta niske,pa bi moglo doč do slabijeg legla.
Pogaču si sada trebao dati mada ni ona nije baš bajka.
Čim moraš sa dohranom sada znači da pčelama nisi ostavio dovoljno meda.
 

Talijan

Novi član
Tu od
18 Ruj 2014
Poruka
22
ostavio sam dovoljno meda , ali zbog velike količine legla u 9 mjesecu pčele su potrošile dosta meda i onda sam bio u dilemi , opteretit ih tad ili čekati 2 mjesec pa ih onda prehraniti ,odlučo sam za ovo drugo i mislim da nisam pogrešio ali konačnu ocjenu značemo za otprilike 2 mjeseca kad prođe bagrem.
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Za zazimljavanje je potrebno ostaviti u košnici od 9-12kg,ivisno o jačini društva,ja ostavljam 14-15kg zbog nepredvidivog vremena i zima zna nekad trajat dugo.
 

IMT555

Član
Tu od
11 Srp 2013
Poruka
825
Imam ove antivarozne podnice, sad sam ih pofarbal, ali me zanima kaj nebude pčelama hladno, zato jer kao zaštitu imaju ovu vrstu plastiku, jel ima ko kakvih iskustva sa njima?

IMG_20150402_191914_zpsyxfqyxrg.jpg

IMG_20150402_191919_zps3uolyr2b.jpg
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,929
neki pcelari ti cijelu zimu imaju otvorene podnice antivarozne,neki ih zatvaraju ukljucujuci i mene,ali vlagu onda nemogu izbjeci..sa otvorenom podnicom nema navodno vlage i neki prakticiraju to preko zime...pcele su u klupku i nije im hladno.
neznam za ekstremne temperature kako bi prezivjeli,ali ako bude i -20 a vlaga je u kosnici,mislim da je to veci problem nego suha i otvorena kosnica..ali eto,strah me probati!
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja imam slične podnice i daju se otvarat po potrebi.
Da vlaga je največi neprijatelj meda i pčela...
Njima nebu hladno bitno da imaju ventilaciju košnice,a one če se ugrijavat same.
 

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Nemaš brige svi koji koriste AV podnice imaju takve plastike ili limove meni se čak više sviđaju za radit te plastične nego lim.
 

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Lijepi pozdrav decki , danas sam malo pregledavao svoje pcelice i primjetio sm jednu stvar s kojom se nikad nisam susreo , naime nekoliko pcela u jednoj kosnici imaju potpuno bijele oci sjajne kao bijeli biser ,dali netko zna sta je to i dali se nekad netko sretao s tim ?
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Ja sam otvaral neki dan i nisam to primjetil.

Zadovoljan sam kakko se društvo pojačalo i napravile su puno meda od zadnjeg otvaranja,stavio sam nove medne osnove i dao im prostora za rad i širenje...
 

pimorje40

Član
Tu od
23 Tra 2013
Poruka
154
Da, najvjerovatnije pelud takve budu i kod nas kad idu na kadulju. Bilo bi lakše rec da imas sliku.
 

Dydy

Član
Tu od
6 Tra 2009
Poruka
306
Hvala decki , pokusavao sam ja i uslikati ali mi je sunce tako bljestalo da nisam nikako vidio sta slikam pa su slike ispale katastrofa . Otvoricu ja ovih dana opet tu kosnicu pa cu vidjeti ako primjetim istu stvar onda cu se potruditi da poslikam da vidite .
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Pozdrav ljubitelji pčelara, evo malo da tema živi, danas vrcano. Ima toga još nestalo tegli. Nije nešto najbolje što sam očekivao, ali opet super zadovoljan.:cool2:
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
U svaka čast majstore,i ja sam ove godine izvrcao jednom 20kg u dvije košnice,treča podbacila pa nisam imal kaj izvuč.

Jako je taman med koja je to biljka,prevladava?

p.s. imaš istu vrcalicu kao i ja,kak si zadovoljan?
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
Ma vidi prijatelju, što se tiče biljaka i unosa, nebi ti znao reć točno što preovladava, kod mene su pčele stacionarne, predio je brdsko-livadsko-šumski, nadmorske visine oko 500 metara, znači ima svega. Što nađu to donesu ja izvadim i to je to. Samo mogu reći da je uredan čist bez ikakovih primjesa, prioriteno proizveden za svoje potrebe, a nešto se i proda pokriju troškovi i to je to. Što se tiče vrcaljke i ja sam do ove godine pozajmljivao od susjeda pčelara, neki dan ovu kupio. Pa ja sam zadovoljan opet za svoje potrebe, vidjet ćemo nadalje koliko je to dugovječno, a nije ni nešto puno novaca 140 e, pa toliko vrijedi, nemam nekih zamjerki. Oko mene pčelari većinom koriste ovakve i nežale se. pozz.:icon_pidu:
 

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
I ja sam dal oko 150€ I radi dobro i dosta je čvrsa,al me brine jer ju posuđujem susjedima,da mi reduktor ne prdne na rosu..:^):
 

tomotraktor

Aktivni član
Tu od
16 Pro 2012
Poruka
412
I ja sam odmah otvorio da pogledam reduktor, i zapazio sam da nije neka obećavajuća kvaliteta za neki veliki rad. Joj znam o čemu pričaš i ja sam ti slab na to pozajmljivanje, ja sam jednom od susjeda posudiio, i to je bilo to. Nije da mi nebi dao više, mi se super pomažemo ali jednostavno ja nisam taj tip, ako se kontam tim baviti pa makar i za svoje potrebe nemožeš ti od čovjeka to svake godine posuđivati. A isto tako neznam kako ću i ja to pozajmljivati, a već imam koiji to planiraju. Pa valjda ima nešto dobro i u tome druge pomoći, pa neka ide.
 

Najnoviji postovi

Na vrh