Jutros provjeravao ove nove informacije sa kolegama u Ministarstvu poljoprivrede i dobio sam sljedeću informaciju: navodno je krajem prošle godine krenuo dopis iz Ministarstva poljoprivrede prema Ministarstvu financija sa prijedlogom reguliranja uvjeta ulaska poljoprivrednih gospodarstava u RPO. Prema tom prijedlogu, informacija koju je dobio
@bing je točna, odnosno ukoliko poljoprivrednik prerađevine proizvodi isključivo od vlastitih proizvoda onda je jedini uvjet ulaska u RPO primitci iznad 80.500,00 kn. Navodno se ovo odnosi na sve prerađevine. Znaći ako proizvodi marmeladu od šljiva iz svog šljivika, to je OK ali ako u marmeladu doda jabuke od drugog OPG-a onda mora prijavit dopunsku djelatnost i u RPO.
Moje osobno iskustvo kao proizvođača maslinovog ulja je da sam iz poslovnog plana za mjeru 6.3.1. trebao izbaciti prihode od prodaje ulja jer bi me to prema tumačenju APPRRR stavilo u RPO, tako da ja sada kao SOPG ne prodajem više maslinovo ulje niti smijem tražiti poticaj za proizvodno vezana plaćanja (10 kn po litri prodanog maslinovog ulja). Ja najsretniji ako se ova informacija pokaže točna i u tome se slažem sa ostalim forumašima da bi i bila logična.
Nadalje, kolega iz ministarstva kaže da je i dalje nejasno što se smatra dopunskom djelatnošću, naime proizvodnja trošarinskih proizvoda (vino, rakija, likeri) koja traži upis u registar trošarinskih proizvoda i registraciju objekta sa minimalnim tehničkim uvjetima je po ovom novom prijedlogu potpuno nejasna. Slično je i sa OPG-ima koji proizvode prerađevine kao hranu za prodaju krajnjim potrošačima. Po sadašnjim zakonima i pravilnicima svaka dopunska djelatnost traži ulazak u RPO.
Šećer na kraju:
Službene potvrde da je ovaj prijedlog prihvaćen od strane Ministarstva financija moj kolega u Ministarstvu poljoprivrede još nema. Informacija do koje je došao
@bing je momentalno u suprotnosti sa prezentacijama iz Ministarstva poljoprivrede i HZRIFD koje sam uplodao gdje se izrijekom vino,rakija, maslinovo ulje, kobasice, marmelade i sl. navode kao prerađevine.
Toplo se nadam da je informacija koju je dobio
@bing točna, međutim moje iskustvo nakon 9 godina u Savjetodavnoj mi govori da dok ne vidim službeno napisano … ???