• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

opg ili samoopskrbni

tapir

Član
Tu od
25 Stu 2019
Poruka
55
Jutros provjeravao ove nove informacije sa kolegama u Ministarstvu poljoprivrede i dobio sam sljedeću informaciju: navodno je krajem prošle godine krenuo dopis iz Ministarstva poljoprivrede prema Ministarstvu financija sa prijedlogom reguliranja uvjeta ulaska poljoprivrednih gospodarstava u RPO. Prema tom prijedlogu, informacija koju je dobio @bing je točna, odnosno ukoliko poljoprivrednik prerađevine proizvodi isključivo od vlastitih proizvoda onda je jedini uvjet ulaska u RPO primitci iznad 80.500,00 kn. Navodno se ovo odnosi na sve prerađevine. Znaći ako proizvodi marmeladu od šljiva iz svog šljivika, to je OK ali ako u marmeladu doda jabuke od drugog OPG-a onda mora prijavit dopunsku djelatnost i u RPO.

Moje osobno iskustvo kao proizvođača maslinovog ulja je da sam iz poslovnog plana za mjeru 6.3.1. trebao izbaciti prihode od prodaje ulja jer bi me to prema tumačenju APPRRR stavilo u RPO, tako da ja sada kao SOPG ne prodajem više maslinovo ulje niti smijem tražiti poticaj za proizvodno vezana plaćanja (10 kn po litri prodanog maslinovog ulja). Ja najsretniji ako se ova informacija pokaže točna i u tome se slažem sa ostalim forumašima da bi i bila logična.

Nadalje, kolega iz ministarstva kaže da je i dalje nejasno što se smatra dopunskom djelatnošću, naime proizvodnja trošarinskih proizvoda (vino, rakija, likeri) koja traži upis u registar trošarinskih proizvoda i registraciju objekta sa minimalnim tehničkim uvjetima je po ovom novom prijedlogu potpuno nejasna. Slično je i sa OPG-ima koji proizvode prerađevine kao hranu za prodaju krajnjim potrošačima. Po sadašnjim zakonima i pravilnicima svaka dopunska djelatnost traži ulazak u RPO.

Šećer na kraju:
Službene potvrde da je ovaj prijedlog prihvaćen od strane Ministarstva financija moj kolega u Ministarstvu poljoprivrede još nema. Informacija do koje je došao @bing je momentalno u suprotnosti sa prezentacijama iz Ministarstva poljoprivrede i HZRIFD koje sam uplodao gdje se izrijekom vino,rakija, maslinovo ulje, kobasice, marmelade i sl. navode kao prerađevine.

Toplo se nadam da je informacija koju je dobio @bing točna, međutim moje iskustvo nakon 9 godina u Savjetodavnoj mi govori da dok ne vidim službeno napisano … ???
 

bing

Novi član
Tu od
3 Svi 2014
Poruka
24
Gdje poslati mail i tražiti službeno objašnjenje? Smije li sopg prodavati vino?
 
Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Ja sam lani mailom poslao upit u Savjetodavnu službu zbog prodaje maslinovog ulja. Naravno da je odgovor bio da je to prerađevina i da moram ući u RPO jer maslinovo ulje nije primarni poljoprivredni proizvod. U Poreznoj su mi to također potvrdili i objeručke me prihvatili u RPO. A tako i piše u Pravilniku o porezu na dohodak, spominju se prerađevine, a ne od čijeg voća su te prerađevine.
 

matrix005

Novi član
Tu od
1 Pro 2019
Poruka
18
Sad idem iz agencije za plačanje. Rekli su mi dvoje zaposlenika i potvrdili da se vino ne smatra za prerađevinu ako je iz vlastitog vinograda. Samim time ne moram ići u rpo. Mogu na kućnom pragu prodavati vino!
Kaže samo ako kupim tuđe grožđe i pravim vino onda je prerađevina.
Ako je tako onda ni maslinovo ulje nije prerađevina ni sok od jabuke npr. ni rakija od dunje recimo ako su masline, jabuke i dunja s vlastite zemlje?? Ja iskreno mislim ni da oni sami neznaju što smatraju, a što nesmatraju prerađevinom, jedan će ti reći jedno, a njegov kolega samo ured dalje će ti reći drugo...
 

Zetorboy

Dobro znana faca
Tu od
12 Velj 2010
Poruka
2,680
Da ali ako si zaposlen u firmi gdje placas davanja drzavi..onda te oni nemogu zakonski tereriti ni za zdravstveno ni mirovinsko ni nista.
Kaj s onima koji prodaju kuruzu i zitarice?
Kako voditi evidenciju?
Po meni..ako hoce stimulirati po kg konktetno kuruze..otkud oni znaju jel imam 5 ili 25 tona koje mogu napisati da sam prodao a tolko ni nemam??
 
Tu od
10 Sij 2020
Poruka
91
Mogu ako si u RPO, bez obzira što si zaposlen, plaćaš doprinose za mirovinsko i zdravstveno prema stopi za drugi dohodak
 

ninic

Novi član
Tu od
28 Srp 2018
Poruka
8
A što je sa poticajem 6.3.1? Do sada je uvijek bio uvjet ekonomske velicine vece od 2000 eur (sto i jesam, ali manje od 3000 eur) i mislio sam se javiti na tu mjeru jer mi pod hitno treba radni stroj. Jednostavno ne mogu vise sve to raditi frezom. Mislite da cu se moci sa SOPG-om javiti na sljedeci LAG?
 

tapir

Član
Tu od
25 Stu 2019
Poruka
55
DA, SOPG se može javiti na sve mjere ukoliko zadovoljava minimalne kriterije sukladno svakom pojedinom natječaju. Treba voditi računa i o visini ukupnih godišnjih primitaka (prodaja VPP + godišnji poticaji + 6.3.1) tj. ukoliko prijeđu 80.500,00 kn automatski se ulazi u RPO i prebacuje iz SOPG-a u OPG.
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,541
počeli su stizati pozivi ljudima da se jave na HZZO...obavezno plaćanje zdravstvenog osiguranja za opg i sopg ako nisu osigurani po drugoj osnovi...bez obzira na to što su otvoreni prije 2010. tj. 2013. vezano uz zdravstveno osiguranje...
ajmo sada kuku lele svi... 🤪
 

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
917
A štaje sa opg-om koji uz opticaj i mjeru 6.3.1 prijeđe prag od 80500kn dali on autonacki ulazi u sustav pdv-a ili se mjera 6.3.1 neračunq?
 

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,504
80.500 nije granica za ulazak u PDV, to je za ulazak u RPO (porez na ohodak).
 

seat

Aktivni član
Tu od
8 Ožu 2013
Poruka
917
Šta to znači zamene ako sam zaposlen a opg mi je dopunska djelatnost? Koliko bi to mjesečno me koštalo?
 

ninic

Novi član
Tu od
28 Srp 2018
Poruka
8
Koliko sam ja shvatio, računaju se svi poticaji. Ako si u SOPG (ispod ekonomske veličine od 3000 eur) i zaposlen na drugom radnom mjestu, nemaš nikakve mjesečne troškove.
Poticaj 6.3.1. se isplaćuje u dvije rate, tako da i s njim možeš ostati ispod 80.500 kn, raspodijeliš na dvije godine.
Ako sam nešto krivo napisao, molio bi Vas da ispravite kako ne bi krivo informirao korisnike.
 

komer

Iskusan lik
Premium
Tu od
1 Srp 2008
Poruka
3,856
Kao zaposlen najbolje u paušal.
Imaš par razreda,nisam siguran ali razred od 80500-11500 plaćaš 1504,50kn godišnje.
Doprinose za mirovisnko i zdravstveno ti izračunaju kad zbroje i dohodak od plaće,alo nebude te više od 3000kn godišnje ispalo.to dobiješ sljedeće godine za prethodnu.
Znači ove uđeš u paušal,na godinu kad podneseš prijavu onda po njihovom obračunu dobiješ uplatnice za mirovinsko i zdravstveno.
Paušal si svaka 3 mjeseca uplatiš,znači 1504,50 podijeliš sa 4 i toliko uplatiš svaka 3 mjeseca.
 

tapir

Član
Tu od
25 Stu 2019
Poruka
55
Svježa informacija iz Porezne uprave na temu: Prodaja poljoprivrednih proizvoda u prerađenom obliku – upis u RPO LINK

Ukratko izvučeno iz odgovora:
"Zaprimili smo upit poreznog obveznika u kojem isti traži pojašnjenje je li obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (dalje u tekstu: OPG) koje se bavi prodajom maslinovog ulja, dobivenog od svojih maslina, ali prerađenog u tuđem objektu, obvezno upisati se u Registar poreznih obveznika (RPO) neovisno o iznosu ostvarenih primitaka, odnosno odnosi li se na iste limit ostvarenih primitaka u iznosu od 80.500,00 kn. Odgovaramo u nastavku.

... U slučaju iz upita, budući da se radi o prodaji prerađenog proizvoda (maslinovog ulja), porezni obveznici koji obavljaju djelatnost poljoprivrede i šumarstva, a koja obuhvaća prodaju odnosno zamjenu od tih djelatnosti dobivenih proizvoda u prerađenom stanju, su se dužni upisati u RPO, te postati obveznici utvrđivanja i plaćanja poreza na dohodak po toj osnovi bez obzira na visinu ostvarenog godišnjeg primitka."
 

Dali75

Aktivni član
Tu od
5 Srp 2017
Poruka
175
Pozdrav, dali je u svim bankama praksa da uzimaju proviziju kad se podiže gotovina sa žiro računa od OPG, ili da prebacim na tekući pa onda bez provizije, dali bi bilo kakvih problema zbog prebacivanja... Inače mi u banci uzimaju "dobru" proviziju
 

gorjanac

Član
Tu od
17 Velj 2008
Poruka
94
Pozdrav, dali je u svim bankama praksa da uzimaju proviziju kad se podiže gotovina sa žiro računa od OPG, ili da prebacim na tekući pa onda bez provizije, dali bi bilo kakvih problema zbog prebacivanja... Inače mi u banci uzimaju "dobru" proviziju
U Adiko banci uzimaju 1% provizije.
 
Na vrh