Zvao danas sanitarnu, otprilike mi zena rekla koje uvjete moram ispuniti. Plocice, topla i hladna voda, perivi stol, hladnjak itd.. Nista strasno. Trazio sam detljni pravilnik za opg, al kaze da nisu strogi, samo da javim kad sam spreman i da ce doci. Za pdv sam vidio u pravilniku da pise da se mora donijeti neki obrazac koji porezna ispuni. Hvala na pomoci.
Nema to veze sa PDV-om. PDV je porez na dodanu vrijednost u koji se može ući dobrovoljno (ne mogu odoliti - tko je lud,ne budi mu drug), ili po sili Zakona ako prijeđeš prag od 300.000,00 kn izdanih računa u periodu od godinu dana,(računa se od 01.01. do 31.12.)
Za preradu hrane neživotinjskog porijekla treba rješenje o registriranom objektu za preradu, zahtjev se podnosi on line, mislim da ide preko ministarstva zdravlja, dakle popuniti zahtjev, platiti pedesetak kuna biljega i to je to. Sve dalje je u nadležnosti sanitarne inspekcije, koja je bar u mojem slučaju bila na nivou EU. U fazi pripreme objekta, pitali smo ih i dali su sve savjete što mora biti, što može, a što ne može. Navratila inspekcija nenajavljeno naravno, nakon dvije godine rada, porazgovarala, pogledala i stavila na papir što treba ispraviti u razumnom roku i o istom ih izvjestiti. Popravili smo nedostatke, odnijeli dokaze na uvid i od srca poželjeli da sve inspekcije budu takve.
Ipak ima kvaka, jer bez toga kod nas nemože. Preradu treba upisati kao dopunsku djelatnost OPG-a. Tu je kvaka, da bi mogao upisati dopunsku djelatnost, moraš biti uveden u registar poreznih obveznika. Savjetujem svima koji žele registrirati dopunsku djelatnost, i zbog toga moraju ući u porezni sistem, da uđu kao obveznici poreza na dohodak i to paušalisti. Nema papirologije ni potrebe za knjigovođom, važno je samo evidentirati sve izlazne račune i na kraju godine predati obrazac s podacima o naplaćenim računima.
Do prije nekoliko godina (6-7) bilo je moguće registrirati tj. upisati dopunsku djelatnost bez ulaska u porezni sustav, ali sad je to prvi uvjet koji postave u Agenciji.