Imam nesto malo zemlje u Lici na kojoj su do sada bile ratarske kulture (psenica, jecam, raz, slazni kukuruz, krumpir), htio bih ih kvalitetnije iskoristiti te razmisljam poceti sa nekim vocarskim (ili slicnim) kulturama koje ispunjavaju neke uvjete:
- nisu radno intezivna (radim, a i nije mi bas preblizu pa bi se rad sveo na vikende)
- visegodisnji nasadi
- postoji trziste
- relativno niska pocetna investicija
- za pocetak (i radi vlastite skole) bih posadio jedno pola Ha
Nekako mi se cini da orah i ljesnjak dosta dopro ispunjavaju kriterije. Ono sto sam do sada naucio mogu ovako ukratko opisati:
Orah:
Plusevi: trziste, ok cijena, mogucnost duzeg cuvanja, relativno malo ljudskog rada, nakon dvadesetak godina ostaje drvo
Minusi: dug period do prvih prihoda (6-7 godina), osjetljivos prvih godina, osjetljivost na mraz
Ljesnjak:
Plusevi: isto kao orah samo mi se cini nesto vise ljudskog rada, uz prije dolaska do prvih prihoda (4-5 godina)
Minusi: vise ljudskog rada nego kod oraha (?)
Cijenio bih misljenja iskusnijih dali sam dobro sublimirao pluseve i minuse.
Bilo kakav komentar dobrodosao
- nisu radno intezivna (radim, a i nije mi bas preblizu pa bi se rad sveo na vikende)
- visegodisnji nasadi
- postoji trziste
- relativno niska pocetna investicija
- za pocetak (i radi vlastite skole) bih posadio jedno pola Ha
Nekako mi se cini da orah i ljesnjak dosta dopro ispunjavaju kriterije. Ono sto sam do sada naucio mogu ovako ukratko opisati:
Orah:
Plusevi: trziste, ok cijena, mogucnost duzeg cuvanja, relativno malo ljudskog rada, nakon dvadesetak godina ostaje drvo
Minusi: dug period do prvih prihoda (6-7 godina), osjetljivos prvih godina, osjetljivost na mraz
Ljesnjak:
Plusevi: isto kao orah samo mi se cini nesto vise ljudskog rada, uz prije dolaska do prvih prihoda (4-5 godina)
Minusi: vise ljudskog rada nego kod oraha (?)
Cijenio bih misljenja iskusnijih dali sam dobro sublimirao pluseve i minuse.
Bilo kakav komentar dobrodosao