Znam da ulazim u nepoznat posao nikad se nisam time bavio,kao sto rekoh dovoljno sam tvrdoglav da kad nesto zamislim i o tome orocitam stranica i stanica da cu to i probati.
Takoder mi je jasno da od toga necu ja imati ni trunke koristi,vec samo brigu i posao ali imam sina i cerku a verujem da cu imati i uncat pa da ce njima ostati nesto bas od mene.
Stavljam sebe u njihov polozaj kako bi meni bilo da je moj djeda takvo nesto napravio n,nekrivim ga sto nije.
Ja imam tu mogucnost da investiram a investicija nije neka prevelika pa cu i probati
Kad sam već online, da još nešto kažem o trupcu...a vidim da ti aludiraš na trupac,makar nisi rekao izričito.
Ja sam isto razmišljao o crnom orahu. Vidio sam i kako izgleda i svašta....pošto radim posao u kojem sam u doticaju sa raznim ministarstvima pa između ostalog i Hrvatskim šumama, našao sam ljude koji su me malo "vodili"... HŠ PŠ Vinkovci imaju značajne količine crnog oraha,ALI to mu je prirodno stanište...i ono što oni imaju teško da ćeš postići. Radi nekih stvari ipak sam odustao od crnog oraha (ne zato što nisam mogao nabaviti plod i slično).
Trupac oraha kao tehničko drvo,prečnika manjeg od 50 cm vrijedi vrlo malo.
O dužini sam pričao prije,pa pogleda gore. Osim toga na cijenu još utječu neke druge stvari...npr F1,F2,pilanski I/III klasa itd.
Naravno da je naskpulja verzija da je prečnika 80 cm dug 3,5 m i kvalitete F1.
Ali to objektivno treba zaboraviti.
Da bi narastao preko 60 cm a da mu je dužina do prve grane 2,2 orahu treba oko 40 godina.
U ovih par godina po raznim forumima ali i od raznih šupljih agronoma sam čuo svašta. Jedna od stvari je bitna je voda...preporuča se da je su za orah najbolji tzv vinogradarski tereni...ocjediti i slično.
Slažem se da orah ne podnosi visoke podzemne vode....ne podnosi ih niti jedna voćka. Ali razlika u prirastu između oraha na brdu i u ravnici je nevjervoatno velika. Dok sam vršario sa ovima ih Hrvatskih šuma, imao sam neke podatke o potrošnji vode tj potrebama oraha za vodu. Kad su mi to rekli mislio sam da me zezaju. NAravno,to je složeno za računati,jer se ne računa po obimu trupca.
Sve traži leđa, živaca i novaca.
Na osrednje pogodnom terenu,uz dobru pripemu zemljišta, te dobre sadnice siguran sam da bi za manje od 25 godina uspio postići da prečnik trupca bude
60 cm i da trupac do prve grane bude 2,3 m.
To kad kažem neki mi se gotovo smiju, što ne zamjerim.
Ali znam gdje ima orah star mislim 12 godina....prva grana je tako...na 2,20-230 a u prečniku je oko 40 cm.....
Naravno, plantaćni uzgoj je nešto drugo,ali ako se potrudiš...vrlo lako možeš
doživjeti da ih ti siječeš i vidjeti osmjeh svoje djece kad im daš lovu od trupaca....