Pozdrav svima!
Ja bih vam opisao svoje dosadašnje iskustvo sa sadnjom cijepljenih oraha i zamolio za savjet kako dalje.
Imam jednu parcelu koja je blago nakošena (ne zadržava se voda) i gleda na jugozapad. Na njoj je rastao jedan ogromni stari orah, pa sam htio i ja tamo posaditi orahe.
U jesen 2023. sam posadio 5 sadnica oraha kupljenih u rasadniku Žižek: Šampion, Elit, Franquette, Geisenheim-139 i Novosadski kasni. Na dno sadne jame sam stavio KAN i NPK 7-20-30. To sam prekrio zemljom da ne dodiruje korijen. Stabljike sam stavio u one četvrtaste plastične tube za zaštitu od divljači (valjda im nije prevruće u tome?)
U svibnju 2024. listove su pustili svi orasi osim Geisenheima, on se preko zime osušio. Izboji i listovi su bili lijepi i veliki, a onda za nekih mjesec dana su se počeli sušiti vrhovi oraha i otpadati lišće. Do kraja ljeta gornje polovice oraha su bile suhe i bez listova, jedino je nešto lišća bilo na donjoj polovici stabljike.
U jesen 2024. sam ponovno posadio Geisenheim.
U ožujku 2025. sam čepirao sve orahe.
U svibnju 2025. su krenuli izboji na orasima, osim na Elitu i Novosadskom kasnom. Oni su se osušili preko zime.
Sad trenutno imam 3 živa oraha:
Šampion - narasao na visinu 50 cm
Franqette - narasao na visinu 1 m
Geisenheim - narasao na visinu 50 cm, pa se izboj osušio, ali je pustio ispod njega puno malih
Imate li kakvu ideju što radim krivo ili u čemu bi mogao biti problem?
Svaki savjet je dobrodošao...