• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Re: Oranje,oranje,oranje...

daniels kaže:
marko kaj ti ni jasno,oču mu reč da 539 sa 2x10 ak je plug kak treba ljepše ore neg 1x14.
a o težini zemlje mogu pričat jel i sam imam par parcela ilovačina doslovno.

a za 577 ja bi uzel 3x10,bolje više radnih tijela sa manjim zahvatom lakša obrada poslje.

Hmmm zanimljivo razmišljanje samo me jedna stvar pati, kolika se dubina može postići sa plugom 10-kom, nekako mi je to problematično jer 10 cola je 25 cm, a ako ćeš orati na 30 onda je kocka koju prebacuješ veće dubine nego što joj je širina :scratch prošle smo godine posudili 2x12 i sa 549 orali jesensku brazdu mislim da prosjek dubine nije nikako bio veći od 25 baš zbog ovoga što sam napisao, odnosno velika je masa koju treba prebaciti pa nemože progutat ako je veća dubina! E sad vidio sam nedavno jedan novi IMT-ov 2x12 VK i jako mi se sviđa čini mi se da je veći klirens nego ovaj koji smo posudili pa bi možda i išlo dublje! :p

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

kliners oliti visina pluga ti nema veze oče il ne orat dublje, on ima svoju radnu dubinu i širinu,a "kliners " ti je sam bolji veči da se ne štopa kod zaoravanja.
a i čemu forsat dubine i vadit kak to vele kod mene "mrtvu zemlju" a i gledal meštre kod mene niko ne forsa pogotovo di zaorava gnoj od krava.
tak da bi ja rađe 3x10 i dubinu 20-25 cm.a na tešku zemlju probaj zob posijat.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238

A možda si u pravu al kod mene kad se ore onda se ore, do Kine što kažu! Nemam ja baš previše iskustva s oranjem al kad orem onda kolko ide :oops: , čak i stari prigovara da je preduboko! Mislim da bi zimska brazda morala barem 30 cm iznositi. Udobna poza lijeva noga na kvačilu, desna na šperi, lijeva ruka na volanu a desna na hidrauliku i gledaš više nazad nego naprijed, a leđa bole još 3 tjedna nakon oranja! :lol: 8)

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797

ajd sad ovak,nemam,šperu,otraga se i ne okrenem,ruka na hidraulici sam kad dižem i spuštam plug.
a orem sa IMT 533 i olt 2x10 i pol jutra izorem za 45-50min na dubini od 20cm, 1h kad idem do 25cm al onda več diđem baš čistu ilovaču.a oranje ti izgleda ovak

s tim da nema potrebe terat iznad 1400rpm,nema dima ni niš traktor pjevajuči odradi temp. ostaje oko 75c
smanji dubinu i radi više slogova na tabli ak te muči ležanje vode.a jarak oderi koliko ide i rastegni top-link.

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238

Ore se onako kako ti je potrebno prema kulturi koju ćeš uzgajat, prema tipu zemlje, vrsti tla, vlazi i tako dalje ima puno faktora.

Normalna dubina oranja je 20-30 cm i idealna je za većinu kultura, može se orat i pliće i dublje ovisi o vrsti zemlji i onome gore nabrojenom. Dubina oranja se mijenja da se ne napravi taban pluga koji smanji prinos. Zato se povremeno izore dublje ili se rigola. Za dubinsko oranje 40-50 cm treba i gnojidba melioracijska ili sa stajskim gnojivom ovisi kakva zemlja kakvi uvjeti.

Uglavnom nema potrebe orati do Kine ali se povremeno mora poškakljat kineze po tabanima. Mogli bi raspravljat o ovome unedogled ali stvarno idealna dubina oranja je 20-30 cm jer cilj oranja je preokrenuti zemlju i dovesti hranjivu tvar tamo di će biljka korjenom ju moć crpit. Dakle ako oreš pola metra moraš i puno hranjiva uložit u zemlju gnojidba. Ako previše gnojiš dobiješ kiselo tlo pada ph vrijednost tla. Nemožeš samo napamet orat do Kine poljoprivreda nije više zajebancija nego je u jednu ruku postala znanost, ako hoćeš opstat moraš pazit šta radiš.

H

Hurlimann86

Guest
današnje oranje
ima i još jedan video ,ali još nije spreman

[YT]v=6ZwYmUD9Tf4[/YT]
[YT]v=nM8OVPhVGD0[/YT]

Posljednje uređivanje od moderatora:

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Daj mi reci,koliko duboko oreš i koliko ti rus potroši na jednu ral oranja?
Zar ti nebi bilo ekonomičnije orati sa hurlijem?

H

Hurlimann86

Guest
Daj mi reci,koliko duboko oreš i koliko ti rus potroši na jednu ral oranja?
Zar ti nebi bilo ekonomičnije orati sa hurlijem?

Orem oko 25 cm iako se ne vidi tako na slici ni na vide-u.
Nikako mi nebi bilo sa hurlijem ekonomično, zašto svi misle da je rus veliki poptrošač, a uopče nije jako malo troši barem naš.
A kolko potroši na ral to ti nebi znao nikad nismo mjerili.

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Glavno da napravi posal kak se spada, a koliko potroši to si i zaradi (valjda)

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Ako ništa drugo,zar ti nebi bio komforniji?
Ja uvijek gledam da mi bude što udobnije,pogotovo kad idem orat!

H

Hurlimann86

Guest
Ako ništa drugo,zar ti nebi bio komforniji?
Ja uvijek gledam da mi bude što udobnije,pogotovo kad idem orat!

U rusu je sasvim dobro jedino što nema klime, ali me to ne muči previše, a i teži je ne čuje svaki jarak,a što je bitno ima snage i ne traba mi veliki gas za oranje.
tako da ništa mu ne fali.

M

Marko986

Guest
Imam pitanje.. Dobil sa na korištenje jedankomad zemlje koji nije bil obrađivan 6-7 godina.. Pristal sam ga obrađivati jer je blizu moje zemlje, a i sama zemlja je vrlo kvalitetna. Na toj zelji je prije bilo povrće (zelje, mrkva, luk...), i od kad nije obrađivana na njoj je izrasla šuma sirka.. E sad ja sam na toj zemlji 2 puta pokosil taj sirak, i početkom 8. mj sam ga pošprical s totalnim herbicidom Total.. YOn jr onda bil visok jedno 40 cm do pol metra.. Na toj zemlji je rasla i kupina.. E od tog špricanja sav takj sirak se je posušil, i uništen je, ali sam primjećujem da se pojavljiva novi sirak, da tjera od ispod.. Jel to iz sjemena, ili kaj?? Također mi se kupina nije bašposušila od tog špricanja.. Jel bi ja sad tu zemlju trebal izorati, a mislim tam jesenski ječam baciti, ili mi je još prerano.. Bojim se da mi opet ne potjera sirak i drač ako je već sad uzorem.. Ili da pričekam da se razvije i taj novi sirak pa ga opet pošpricati?? Kaj napraviti??

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
I mene zanima kako suzbiti najbolje korov za proljetnu sjetvu sljedeće godine, razmišljam da ništa sad ne diram samo da popalim korov, ukoliko zaorem sjeme korova još će bolje bujat iduću godinu, ovako se nešto popali, a nešto smrzne zimi. Inače čovjek mi izorao ovog proljeća s Styerom, valjda se tak piše oko pola metra i više dubina i kukuruz je fantastičan na tom dijelu, tamo gdje sam ja orao na 20 cm korova ko u priči, a isto špricanje s lumaxom bilo.

M

MOMOSARIC2

Guest
Imam pitanje.. Dobil sa na korištenje jedankomad zemlje koji nije bil obrađivan 6-7 godina.. Pristal sam ga obrađivati jer je blizu moje zemlje, a i sama zemlja je vrlo kvalitetna. Na toj zelji je prije bilo povrće (zelje, mrkva, luk...), i od kad nije obrađivana na njoj je izrasla šuma sirka.. E sad ja sam na toj zemlji 2 puta pokosil taj sirak, i početkom 8. mj sam ga pošprical s totalnim herbicidom Total.. YOn jr onda bil visok jedno 40 cm do pol metra.. Na toj zemlji je rasla i kupina.. E od tog špricanja sav takj sirak se je posušil, i uništen je, ali sam primjećujem da se pojavljiva novi sirak, da tjera od ispod.. Jel to iz sjemena, ili kaj?? Također mi se kupina nije bašposušila od tog špricanja.. Jel bi ja sad tu zemlju trebal izorati, a mislim tam jesenski ječam baciti, ili mi je još prerano.. Bojim se da mi opet ne potjera sirak i drač ako je već sad uzorem.. Ili da pričekam da se razvije i taj novi sirak pa ga opet pošpricati?? Kaj napraviti??

Ja mislim da je u svakom slučaju prskanje totalom bespotrebno uništavanje zelene mase.Sa sirkom u ječmu nebi trebalo biti problema ,a ako je sirak preveliki za zaoravanje najbolje bi bilo izmalčirati ako imaš malčer ili ako nije preskupo da ti neko uradi . Oranje za ječam nebi trebalo biti prerano. Možda i nisam u pravu :scratch , neko drugi ima drugu taktiku :?.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
a tko normalan uništi zelenu masu?????????
pa zaori ju i tim dobiš kvalitetnu gnojidbu, a kad posiješ odma pošpricaj.

M

Marko986

Guest
Ma ništa.. Tu je sirak košen 2 puta i prikupljen i odvežen s njive, i kad je treći put krenuo pošprican je Totalom.. Sad kaj bude, bude.. Uzorat ću ga 10-ak dana prije sjetve i bacit ječam..

gvozdeni1

Član
Tu od
3 Tra 2010
Poruka
284
Pozdrav!
Po meni lepo uzori, a u prolece posij kukuruz NS SEME. Imaju jednu sortu koji je otporan na fokus ultru, a stim prskaj. Neces imati ni sirka ni zubacu. Ja to koristim.
Pozdrav svima!!!

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
22.8.2010
Ovo je definitivno najteza nasa zemlja koju radimo. Jako je tvrdo i jako plug spana a johnyu je uvrh glave 3 brazde.

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
sirak se razmnožava i iz rizoma te ga nije baš lako uništiti a pogotovo ne samo oranjem,kupina je još gora i kod špricanja totalom za nju treba 10 litara na hektar dok je za "obične" korove dovoljno 5-6 litara

H

Hurlimann86

Guest
Današnje zaoravanje gnojovke.
Miris jako dobar:lol:
[YT]v=bBSYcciin9Y[/YT]

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh