• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Zaoravanje kuruzovine;tj. jesenska (zimska) brazda.Dosta je bilo vlažno,max. dubina 25 cm, a dublje ne ide,em proklizava, em da je dublje nosač crtala bi zapinjao o njivu.
Neispravan link je obrisan!

Tek sam danas shvatio da mi je plug 16 coli a ja stalno mislio 14.Kad smo ga nabavili netko rekao 14 i ja to uzeo zdravo za gotovo.Danas uzeo ravnalo i mjeri.Ravnalo je dužine 40 cm.

M

MOMOSARIC2

Guest
Ma šta će ti dublje. 8) . Ja lično razmišljam kako da plug potpuno izbacim iz upotrebe . Jedino što treba da ide duboko je podrivač i to što uži . Čini mi se da je plug najgluplji priključak za obradu zemlje (poslije tanjirača naravno ) samo što smo svi navikli .:scratch

M

MOMOSARIC2

Guest
Kićo,ide to
Zašto ti potenciometar donji levo stoji tako i zašto veliki poteciometar dubine stoji skroz dole.Motor na tvom traktoru ima najveći obrtni moment na 1400 obrtaja i nebi trebao da ga siluješ na 2000.Probaj brzinu više a gas na 1600,biće manja potrošnja.Ja hidrauliku štelujem ovako i plug samo pliva u izuzetno teškoj zemlji.

Jedina mana ovakvog štelovanja ehr-a je ta što dizanje i puštanje pluga nemogu da odradim preko prekidača nego sa velikim točkićem.Probaj pa napiši utiske.

I ja slično štelam u težoj zemlji jedino veliki točak ide malo više da dobijem 30-35cm, vjerovatno nije baš isto na svim traktorima i plugovima .Samo me zanima kako da namjestim da na prekidaču diže više jer nije dovoljno da okrenem plug a da ne zakači zemlju? Znači dizanjem na prekidač ostane još bar 5 cm na šipkama od automatske kuke do max (tu se najbolje vidi)

kiraj

Član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
303
Kako ti stoji prvi potenciometar u gornjem redu.On ograničava visinu dizanja.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
I ja slično štelam u težoj zemlji jedino veliki točak ide malo više da dobijem 30-35cm, vjerovatno nije baš isto na svim traktorima i plugovima .Samo me zanima kako da namjestim da na prekidaču diže više jer nije dovoljno da okrenem plug a da ne zakači zemlju? Znači dizanjem na prekidač ostane još bar 5 cm na šipkama od automatske kuke do max (tu se najbolje vidi)

Decki sory sto kasnim sa odgovorom! Ovako, donji lijevo potenciometar mi je lik iz servisa objasnio da ga zavrcem prema vecem boju tek nakon spustanja pluga u zemlju sve dok one dvije lampice (zuta i crvena) ne pocnu treptati. kad pocnu trptati da ga vratim tek malo u natrag. sto se tice velikog potenciometra na njemu stelam dubinu, kad je potenc nastelan na 7 orem 30-32 cm. Jednostavno ga moram pustiti dublje na potenciom jer mi je plug visine 75 do grede, nizak je. Probao sam s plugom visine 80 i tu potenciom ide na 6 a dubina oranja ista. Rotiranje ide od 5-6 na potenc ovisno o zemlji, kakvo je oranje i jel mokro ili suho tlo.

Drzim ga na 1800-1900 okretaja u radu. Orem trecom radnom power na C a rotiranje treca radna power A ili B. Cetvrtu izbjegavam u teskim radovima jer imam pajdasa koji je orao 4. radnom pa je bilo problema s mjenjacem (jos je kod majstora, MF3095). Osim toga, na vratima imam skalu brzine kretanja u svim rezimima i nekako mi ova kombinacija najbolje pase, treca radna power na C ide 7,5-8km/h.

Svejedno cim se vrijeme popravi ima posla jos oko 35 jutara za poorati pa cu probati i vase kombinacije. Svako iskustvo je dobrodoslo!

kiraj

Član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
303
Možda grešim,ali ja orem (ove godine) 1 zec na A,prošle godine isto 1 zec B-C.Obrtaji motora do 1700.Realna brzina 5,5 km.

dotty

Član
Tu od
1 Stu 2010
Poruka
96
Blago vama! Ja još uvijek "orem" sa štihačom :) a i brza sam, nema šta, cijeli vrt "preorem" za sat i pol

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
13.11.2010
Orala su dva traktora i išlo je solidno za ovu godinu
John Deere 7610 + Regent Saturn 335 CX
John Deere 6630 + Vogel Noot M1020

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238
2 jutra 3 sata oranja??? Kakva je to zemlja i plug i traktor?? Pa meni treba 4-5 sati za jutro moje zemlje.:drinkers:

toma84

Aktivni član
Tu od
10 Velj 2008
Poruka
2,007
Evo malo mog oranja za jesensku sjetvu, bilo je svakako...

I malo "zimske" brazde par dana nakon sjetve

Malo fero 2 jutra 3h, mislim da je nemoguće i to pogotovo ovo sa slika...

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
2 jutra 3 sata oranja??? Kakva je to zemlja i plug i traktor?? Pa meni treba 4-5 sati za jutro moje zemlje.:drinkers:

otišel sam malo iza 13h i došel prije 17 taman da mi nisu trebala svjetla.
zemlja se orala odlićno, sve sam se iznenadil,1 brza išla bez problema na dubini cca 22cm.
a čuj trebalo je meni za pol jutra 4h sad taj isti komad orem za 45min.

Kosjerac Daniels lepo oranje svaka čast, koji je to plug?

hvala učim se.a da mi je tek pravi traktor i plug:D

plug je olt 2.25tpo al prerađene daske,lameši rezani i nadovareni vidia pod drugim kutom,i imt crtala.i traži određeno štelanje

a to je imt 533 motor mf35nešto.generalka prije 450h,a sad jbg nis prvi vlasnik mada mi sric veli da je prejak za 533,a on se namjenjal nekaj traktora,ono kaj znam da sa 1m drva više na karetama sam išel lakše nego kum sa 539,uglavnom ide ima snage sam ga hebe kaj je lagan pa rado vrti,

da i točno nije 2 jutra fali nekih 200čhv.a i striček ARKOD je rekel 1,07hektara ak sam ja dobro računal to je 10700m2 a 11500m2 je dva jutra.

Posljednje uređivanje:

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
z malem ferkom 2 rali za tri sata:supris::supris:...neznam, svaka čast:scratch....

meni sa zekom 4320 taman tolko treba dok idem z trećom direkt(to je negde ferkova druga direkt) i plug 2×12,a to nemrem na svakoj parceli...

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
z malem ferkom 2 rali za tri sata:supris::supris:...neznam, svaka čast:scratch....

meni sa zekom 4320 taman tolko treba dok idem z trećom direkt(to je negde ferkova druga direkt) i plug 2×12,a to nemrem na svakoj parceli...

slazem se sa tobom i meni se cini malo nemoguce 2 rali za 3 sata a sad vidim da ore sa dvobraznim 10 " izgleda mi kao olt plug a tko zna mozda laka zemlja...

Posljednje uređivanje:
Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh