• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

thompsonzfa

Član
Tu od
20 Ožu 2009
Poruka
238
Bome da, jako je nezgodno ove godine! Ja sam sa 577 preoro 2 jutra gdje su skinuti kukuruzi, bilo je na 2 mjesta vode koja je ležala, al 577 sa dvobraznim 12" IMT plugom to zaore ko od šale, ali je problem nastao kad je to trebalo istanjurati za pšenicu :scratch taj sam dio njive ostavio za proljetnu sjetvu! Inače zemlja jako teška i glinovita čak i kad je godina sa manje padalina nego što je ove godine slučaj! Evo par slika, a onu močvaru nisam slikao jer sam bio prezauzet prolaskom kroz nju :roll: :x

H

Hurlimann86

Guest
Ja sam danas nešto malo počeo zimsku brazdu, slike na kojima je voda i gdje zaoravam kukuružnjak to je uslužno , a ovo gdje se lijepo ore je naše, bio je tritikal pa navožen stajnjak i sad zaoravam.
Slike su mi loše ispale

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
hurli, kak duboko oreš?
na ove zadnje dve,tri slike mi se čini da je manje od 20cm??:scratch:scratch
il je to do fotoaparata?:scratch

H

Hurlimann86

Guest
hurli, kak duboko oreš?
na ove zadnje dve,tri slike mi se čini da je manje od 20cm??:scratch:scratch
il je to do fotoaparata?:scratch

A to je bilo poslje uslužnog prva 2 kruga dubina oko 25 zaboravio sam ga pustiti dublje, posle sam ga stavio na 30, a i tu je baš ulaz i izlaz iz brazde pa je još manja dubina.

Mrki88

Član
Tu od
17 Tra 2009
Poruka
881
A to je bilo poslje uslužnog prva 2 kruga dubina oko 25 zaboravio sam ga pustiti dublje, posle sam ga stavio na 30, a i tu je baš ulaz i izlaz iz brazde pa je još manja dubina.

aha, ok..
ovak se baš čini kao da si samo travu okrenuo...

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Bez uvrede,ali žao mi je ljudi koji pošteno plate uslužno oranje a onda im se posao napravi "ofrlje".Ako ti je čovjek platio za zimsku brazdu pa ori i njemu dublje.Usput,dobar onaj ispušni lonac,možeš na njemu riktati frizuru.

MaTiJa NH

Dobro znana faca
Premium
Tu od
6 Kol 2008
Poruka
1,906
oranje od Marka

[yt]http://www.youtube.com/watch?v=Uw4aNv7mgWQ[/yt]

i oranje od mene

[yt]http://www.youtube.com/watch?v=X8cnSaLkIBU[/yt]

Videa stavljaš u YT zagrade a ne u url.
dino

Posljednje uređivanje od moderatora:

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Prije 2 dana prica mi covjek kako je iso brati kukuruze sam MFom 3080 i jednorednim SIPom beracem i nije to mogo poorati pa je iso njegov brat sa DXom 130 konja i nije islo sa 3 brazde. Veli da je tako tesko bilo i nije islo a nije htio ostavit pa je iso doma po dvobraznog IMTa pluga i onda ga pustio na35. Nezapamcena jesen. I sam imam jos dosta za oranje a u polje bolje ne ici nervirati se

breza

Član
Tu od
27 Lis 2007
Poruka
744
priča bratić da je bral kukuruz na parceli da se jedva trag primijetil a na drugoj su od jedne firme sa jd 300 ks i jednobraznim plugom propuštali vodu i onda grezli da su ga jedva sa tri traktora izvukli tak da ono,ovu godinu je stvarno je za poludit

strongboyy

Član
Tu od
2 Stu 2010
Poruka
389
oranje

bilo je jako vlazno.jedna parcela 0.2ha.a dve tipove zemlje:) jedna veoma laka dok na drugog kraja, veoma teska i vlazna...
ovoa slika je sa tezeg dela

Uploaded with ImageShack.us
a ova sa lakseg.bio je strnjak a slama je ostala na njivi.pa se malo vidi i slama na uvratinama koja se nije dobro prekrila zemljom.

Uploaded with ImageShack.us

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
priča bratić da je bral kukuruz na parceli da se jedva trag primijetil a na drugoj su od jedne firme sa jd 300 ks i jednobraznim plugom propuštali vodu i onda grezli da su ga jedva sa tri traktora izvukli tak da ono,

evo tog John Deere-a!ma nije to NEW HOLLAND!!!:rolfer::gitarist::heart::D:partyman:

B

Bobo

Guest
Evo ga i jesensko oranje kod Bobe...

Moj tetak kupio njivu 10ha gdje su bili kukuruzi. Covjek zmajem skinuo kukuruze, pomalcirao sam to i oranje... Na snimku je 5. spora, ali je 2-3 kruga kad sam se odmaknuo od vode islo dalje sve u 1. direktnoj. Takodjer se vidi da je na prvom prolazu prednja brazda veca od zadnje, to je zato jer je kombajn negdje ostavio dublje, a negdje plice tragove i tako se potrefilo bas.

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=9dmuY4lgnos[/YT]

Oranje inace nije preko 25cm, jer dublje jednostavno nije islo. Zemlja jako ugazena, pogotovo gdje je kombajn prolazio s punim bunkerom... Strava. oralo se 3 dana i 2 noci, potroseno oko 250 l plavog dizela (malo previse)...

S 539 su se orali strnjaci koji su ljetos plitko poorani i par dana pred oranje podrljani...

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=Qxl9K2bOqXk[/YT]

A otkako sam pod lemese na malom plugu podbacio sipke 14mm, traktor puno lakse ore s njim, tj. puno je manji otpor na plugu:

Plug sad ovako lijepo reze zemlju, dok ju je prije "kidao"

M

MOMOSARIC2

Guest
Zapita li se ko šta mi to radim našoj zemlji ? Bobo šta misliš dali korijen od neke žitarice ili voda može da prodje kroz taj donji sloj zemlje npr na tvojoj poslednjoj slici :scratch ? I kod mene bude slično ali mislim ne zadugo , nešto će se morati mijenjati.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,503
Bobo, a kaj će ti kotač na plugu? Tak samo smanjuješ vučnu silu traktoru i tjeraš ga na klizanje. To valja za dovoljno teške traktore, a ne i za 539.

B

Bobo

Guest
Momo, moze bez problema nici sto god zelis ovdje, jer zemlja nije zbijena, vec ju je lemes fino odrezao... Kod mene je zemlja laka za obradu i svake 5. godine svu zemlju preorem jednobraznjakom na 35cm dubine, ako ne i vise...
Na slici je njiva koju trecu godinu radim u zakup, a prije mene NIKADA nije dublje orana od 15cm, jer su tu zemlju radili ljudi koji nikada nisu ni vidjeli traktor, pa kako je baka uspjela zetu objasniti, ona je tako orao... Nikako...

ZJ: tocak na plugu mi treba jer na jednoj njivi imam i do 4 razlicita tipa tla, pa plug malo gore, malo dolje... Fina hidraulika na IMT-u pre fino radi, sto je, po meni, losa stvar... ovako odvrnem tocak i deeeri. nisam puno primjetio smanjenje vucne sile na traktor i jedan i drugi, a na 549 su usrali u IMT-u, jer je fina regulacija kao na 539, a 549 ima duze donje poluge 15cm, ako ne i vise, pa da tek onda vidis sto plug radi u "sarenoj" zemlji... Strasno.

Od kako sam nabavio tockove za oba pluga, preporodio sam se u oranju, al ono, najozbiljnije vise ne bih kupio plug bez tocka, bez obzira kakav bio...

Jaga

Član
Tu od
28 Velj 2009
Poruka
330
Imt 610.07

Ne znam više jel sam pitao kakav je to plug Imt 610.07. Jel 12 ili 14 cola. Jel valja i kolko vrijedi ako je u ok stanju? Kaže tip da super ore? Iskustva?

B

Bobo

Guest
610.07 je 12" visokog klirensa. takvi plugovi zbilja super oru i ako je cjena OK, kupuj.

610 je oznaka FOP tvornice iz Novog beceja, imaju malo jacu konstrukciju od IMT brace, a ako naletis na stariji model iz prvih serija, oni ce imati FRANK daske, koje se sjsaje kao ogledalo i jako mal otpor prave u oranju.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.
Na vrh