• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Evo malo zimske brazde i od mene,oranje je teško...

dsc00183k.jpg

dsc00185.jpg

dsc00187y.jpg

dsc00188ag.jpg

dsc00190my.jpg

dsc00193g.jpg

dsc00197vx.jpg

dsc00198r.jpg

I video uradak:

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=u3s53u-im4k[/YT]
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=mjeQ559S96s[/YT]

B

BAGERISTA

Guest
Svaka čast kolega na slikama,,,,ljepo se izoralo vidim,,,kod nas ništa dok je mokro.........:?:

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Hvala,pa trudimo se izorat što bolje.
Kod nas gore stoji voda a odozdola je suho,čudno neko nepropustno tlo...
Ovako teško ja još nisam orao,nije to zbog vode,takva je jednostavna godina.
Sad mi je i malo drago što nisam prodao plug,jer sad ja orem gdje hoču i kad hoču...

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
Sad mi je i malo drago što nisam prodao plug,jer sad ja orem gdje hoču i kad hoču...

e takav sam i ja imao problem sam sta je kod mene neka ilovaca dolje suho a gore 5 cm mokro i dok kotaci ne zbacaju taj sloj traktor samo okrece ova jesen je katastrofa....jel to 14 cola plug?

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Da,baš čudno tlo.
Vjerovao ili ne.
IMT-ov plug 12 coli,niski klirens. I još je skinuto crtalo jer na njemu imam ono okruglo ne nazubljeno pa se nekad zna neokretati. I sad sa skinutim ide odlično,brazda ostaje čista i ravna.
I sad kad mi netko kaže da plug niskog klirensa nemože zaoravat kuruzovinu najrađe bi ga našamarao,zato što nezna štelat plug.

B

BAGERISTA

Guest

Vijerujem ti,,,jer je teška godina,,nikako spremit sve ni za sijat nit za pobrat...,a da se teško ore,,,i kod nas je teška zemlja i pogotovo dok je mokra,,,nedajbože da ideeš dirat,,,bilo šta ispadne ko da si je betonira,,,a ispod učke tamo je siva ko i kod vas,,,tamo teče voda po brazdi i oru bez problema,,,samo ča kod njih zaboravi da češ radit s traktorom koji nema duplu vuču,,,i konjiča malo više nego kod nas......8)

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
hh
Vidiš,ja nemam duplu vuču al zato imam konjiča i malo manji plug.
Ali mislim,da i imam duplu vuču da nebi mogo vuč 1 brazdu više,tako da...

B

BAGERISTA

Guest
hh
Vidiš,ja nemam duplu vuču al zato imam konjiča i malo manji plug.
Ali mislim,da i imam duplu vuču da nebi mogo vuč 1 brazdu više,tako da...

I to stoji,,,a nisam ni reka za tebe,,,nego za ovog s kojim sam priča,i ima dvobrazni,,,kaže da je sve ok,,,samo da mu je ža ča ni kupija malo jačeg,,,kaže da mu je teško,,,i da ga dobro osijeti.
Kod tebe vidim da konjiča ne fali,,,ali i za dobro oranje,,,nema se šta ič s više brazdi,,,zato svako zna koliko je teška njegova zemlja i prema tome si i strojeve priprema..

Ja čekam da završi ova kiša i da gnoj izvezem i preorem,,,,,ali nikako i čini mi se da če proč dosta,,treba da jedan mraz udari,,i bura..da malo uši zazebu..

Zabija sam ti napisat,,,da mi se sviđa sa prve slike,,ona di je potegnuta prva brazda...........:mrgreen::mrgreen:

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Tako je,za dobro oranje treba dobar traktor ali i plug !
Ah čuj,kao što kaže naš jedan forumaš,konja nikad dosta!
Ja također za voženje gnoja čekam da malo smrzne zemlja,jer sad bi prikolica jako upadala.

A prva slika,neispadne uvijek tako ravno,ali trudim se,još se uvijek učim,mlad sam...

B

BAGERISTA

Guest
Tako je,za dobro oranje treba dobar traktor ali i plug !
Ah čuj,kao što kaže naš jedan forumaš,konja nikad dosta!
Ja također za voženje gnoja čekam da malo smrzne zemlja,jer sad bi prikolica jako upadala.

A prva slika,neispadne uvijek tako ravno,ali trudim se,još se uvijek učim,mlad sam...

Istina,,,i ljepo ti je ispala..
A danas je sve manje njih koji uopče imaju volje za delat,,,pa stoga ti skidam kapu..samo naprijed,,,,.:supz:

Stiv

Član
Tu od
15 Lis 2009
Poruka
147
Meštri od orača, hajde dajte par savjeta za što ljepše oranje, jer nisam imao od koga pravilno naučiti orati, pa mi ponekad završne brazde izgledaju dosta neravne :
Traktor: IMT 539
Plug: jednobrazni

1. pitanje: Moraju li španeri prilikom oranja biti dosta otpušteni ili se moraju regulirati
(ako da - koliko?)
2. pitanje: Prva brazda (jedinica) - odmah na željenu dubinu ili nešto plića?
3. pitanje: zadnje dvije brazde - smanjivati dubinu ili do kraja orati na dubinu kao i do tada?
4. pitanje: Eh da, završna brazda mi stvara najviše problema. Ako mi ostane za nepunu
brazdu, tada mi plug ne uspijeva okreniti ju, nego mi prolazi između točka i pluga, pa tad
na španeru pomaknem malo plug udesno, ali opet nije to to. Da li mi prednji desni točak
mora ići po jarku ili se penjem desno na izorano tako da plugom mogu normalno zahvatiti
tu zadnju brazdu?

Dajte uputstva jer se spremam u oranje ovih dana.

B

BAGERISTA

Guest
Meštri od orača, hajde dajte par savjeta za što ljepše oranje, jer nisam imao od koga pravilno naučiti orati, pa mi ponekad završne brazde izgledaju dosta neravne :

1. pitanje: Moraju li španeri prilikom oranja biti dosta otpušteni ili se moraju regulirati
(ako da - koliko?)
3. pitanje: zadnje dvije brazde - smanjivati dubinu ili do kraja orati na dubinu kao i do tada?
4. pitanje: Eh da, završna brazda mi stvara najviše problema. Ako mi ostane za nepunu
brazdu, tada mi plug ne uspijeva okreniti ju, nego mi prolazi između točka i pluga, pa tad
na španeru pomaknem malo plug udesno, ali opet nije to to. Da li mi prednji desni točak
mora ići po jarku ili se penjem desno na izorano tako da plugom mogu normalno zahvatiti
tu zadnju brazdu?

Svaka čast na pitanju,,,i mene zanimaju te stvari,,,pa eto kad si več napisa pridružujem se i čekam odgovore od pravih orača,,,,traktore imamo jednake,,,tako da i pravila če bit ista...:?:

Mene najviše kopa prva i zadnja brazda,,,pa da vidimo prave orače,,,..ipak ima ljudi s više iskustva tu na forumu..

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Nisam tako iskusan orač kao neki na ovom forumu.

Ali to jednostavno moraš vidjet kako se to radi.
Na neka pitanja bi se možda i moglo odgovorit,mogli bi Vam o tome ispisat cijelu stranicu i pitanje je dali bi ste to shvatili ovako iz teorije.
To se nemože naučit iz teorije kao ni vozit bicikl,ako me razumijete.

no heart feelings

kiraj

Član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
303
Kad su uslovi za oranje normalni možeš teoriju primenuti u praksi ,ali kad su uslovi kao loši za oranje sve pada u vodu i radiš kako možeš.

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Evo malo iz mog iskustva.Imam 533,plug jednobrazni 16 cola.Ja desni španer moram dotegnuti jer drugačije nemogu naštelati plug pošto moj plug nema ručku za riktanje brazde.Prve dvije brazde (kod naoravanja) idem pliće od ostatka njive.E sad ako ti je ostala neravnina od prošlogodušnjeg razoravanja tada prve dvije brazde idem malo dublje ali opet pliće od ostatka njive. zato da poravnam udubinu.Zadnje dvije brazde (kod razoravanja) opet idem nešto pliće jer se znalo dogoditi ako zadnje brazde idem dublje tadi mi traktor nasjedne na nepoorani dio.Za zadnju brazdu treba biti majstor pa ni meni ponekad ne ispadne pretjerano ravno ali sa praksom svake godine sve bolje.
Eto to je iz mog iskustva i ja tako radim.

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
slazem se sa tobom i meni se cini malo nemoguce 2 rali za 3 sata a sad vidim da ore sa dvobraznim 10 " izgleda mi kao olt plug a tko zna mozda laka zemlja...
ma zemlja je sam takva,dobro malo fali do dve rali čak 200fati,iznenadil sam se kak lagano ide.

a sa zekanom 4320 u trečoj da bi oral zemlja mora bit ko ova koju sam ja oral.jel ta parcela lani je orana sa 4340 od suseda išel je sa trečom al ne dublje od 25cm,i ne svugdje.

M

MOMOSARIC2

Guest

(ako da - koliko?)
tu zadnju brazdu?

Evo ja ću pokušati pomoći a neko neka me ispravi ili doda. (Doduše odavno nisam orao s dvobraznim , sad radim trobraznim pa još obrtač tako da sam malo i zaboravio ali uglavnom:)

Pretpostavljam da ako je veća njiva oreš u razore a ne sve u jedno .

1. Ako je plug dobro podešen španeri mogu biti i slobodni.

2. Prvu brazdu ideš točkom gdje ti je prethodne godine bio jarak ili od strane gdje si završio i ide pliće .

3. Zadnje dvije brazde postupno pliće.

4. Kod izoravanja zadnje 2 brazde jako je važna pretposlednja (kod nas to zovu jedinica) : Kada ti ostane širine za oko 2 brazde (prethodno kako prilaziš gledaš da bude paralelno) onda ideš LIJEVIM točkom uz brazdu tako da će ti ostati tačno jedna brazda prava ko strijela .Poslednju ideš normalno samo malo pliće.

Stiv

Član
Tu od
15 Lis 2009
Poruka
147
4. Kod izoravanja zadnje 2 brazde jako je važna pretposlednja (kod nas to zovu jedinica) : Kada ti ostane širine za oko 2 brazde (prethodno kako prilaziš gledaš da bude paralelno) onda ideš LIJEVIM točkom uz brazdu tako da će ti ostati tačno jedna brazda prava ko strijela .Poslednju ideš normalno samo malo pliće.[/QUOTE]

Jučer sam započeo sa zaoravanjem ostataka kuruzovine, a danas ću dovršiti pa ću primjeniti ovaj tvoj savjet, pa da vidimo kako će uspjeti.

Zaboravih još nešto pitati: kao što rekoh imam jednobrazni plug (mislim 15 cola), plavi (možda OLT-ov ?), sa jednom uzdignutom polugom na nazubljenoj letvi. Da li se njome štela širina brazde ili što? Znam da plug u brazdi mora biti horizontalno i vertikalno ravan, ostale varijante ako ih ima, još nisam savladao. U brazdi mi ponekad traktor vuče u desnu stranu i to žestoko, tada pokušam plug ispraviti što ravnije u odnosu na traktor i ide bolje, ali nemam pojma da li sam to riješio time što sam micao polugu ili nešto drugo.

Stalno imam osjećaj da mi plug nije dobro podešen (inače super zaorava i kuruzovinu i travu) jer mi se traktor dosta muči sa tom jednom brazdom. Mislim da bi morao pjevajući vući jednobrazni plug ali... Jest da je kod mene zemlja teška, pogotovu ovu jesen kao što su neki spomenuli, na površini voda i mekano a dublje toliko tvrdo da me ponekad jednostavno zaustavi pa moram malo podizati plug.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Kad su uslovi za oranje normalni možeš teoriju primenuti u praksi ,ali kad su uslovi kao loši za oranje sve pada u vodu i radiš kako možeš.

E tako je. Ove godine idem orati iza 17:00 tak da ne vidim kak to izgleda i odmah sjetvospremać ujutro još dok je noć tak dok dođe dan da i nije tako strašno.
Šalu na stranu, al imam dvije zemlje koje su inače gadne za oranje, a ove godine su na njima vadili repu po blatu. Mislim da ću čekati da se smrzne godnjih 5 cm tla i onda krenuti iza 17:00....

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Jučer orao.Dosta teško,vlažno ko nimfomanka u muškoj svlačionici.

Traktor se dosta mučio zemlja neka čudna,na mjestima mi je plug iskakao iz zemlje.

Na jednom kraju njive bih mogao saditi rižu:

Danas opet kiša.Na svim njivama ću izgleda saditi rižu.Ionako je sve više Kineza u RH.Imat će tko pojesti.

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi

Na vrh