Hvala,pa trudimo se izorat što bolje.
Kod nas gore stoji voda a odozdola je suho,čudno neko nepropustno tlo...
Ovako teško ja još nisam orao,nije to zbog vode,takva je jednostavna godina.
Sad mi je i malo drago što nisam prodao plug,jer sad ja orem gdje hoču i kad hoču...
Hvala,pa trudimo se izorat što bolje.
Kod nas gore stoji voda a odozdola je suho,čudno neko nepropustno tlo...
Ovako teško ja još nisam orao,nije to zbog vode,takva je jednostavna godina.
Sad mi je i malo drago što nisam prodao plug,jer sad ja orem gdje hoču i kad hoču...
hh
Vidiš,ja nemam duplu vuču al zato imam konjiča i malo manji plug.
Ali mislim,da i imam duplu vuču da nebi mogo vuč 1 brazdu više,tako da...
Tako je,za dobro oranje treba dobar traktor ali i plug !
Ah čuj,kao što kaže naš jedan forumaš,konja nikad dosta!
Ja također za voženje gnoja čekam da malo smrzne zemlja,jer sad bi prikolica jako upadala.
A prva slika,neispadne uvijek tako ravno,ali trudim se,još se uvijek učim,mlad sam...
Meštri od orača, hajde dajte par savjeta za što ljepše oranje, jer nisam imao od koga pravilno naučiti orati, pa mi ponekad završne brazde izgledaju dosta neravne :
Traktor: IMT 539
Plug: jednobrazni
1. pitanje: Moraju li španeri prilikom oranja biti dosta otpušteni ili se moraju regulirati
(ako da - koliko?)
2. pitanje: Prva brazda (jedinica) - odmah na željenu dubinu ili nešto plića?
3. pitanje: zadnje dvije brazde - smanjivati dubinu ili do kraja orati na dubinu kao i do tada?
4. pitanje: Eh da, završna brazda mi stvara najviše problema. Ako mi ostane za nepunu
brazdu, tada mi plug ne uspijeva okreniti ju, nego mi prolazi između točka i pluga, pa tad
na španeru pomaknem malo plug udesno, ali opet nije to to. Da li mi prednji desni točak
mora ići po jarku ili se penjem desno na izorano tako da plugom mogu normalno zahvatiti
tu zadnju brazdu?
Dajte uputstva jer se spremam u oranje ovih dana.
ma zemlja je sam takva,dobro malo fali do dve rali čak 200fati,iznenadil sam se kak lagano ide.slazem se sa tobom i meni se cini malo nemoguce 2 rali za 3 sata a sad vidim da ore sa dvobraznim 10 " izgleda mi kao olt plug a tko zna mozda laka zemlja...
Meštri od orača, hajde dajte par savjeta za što ljepše oranje, jer nisam imao od koga pravilno naučiti orati, pa mi ponekad završne brazde izgledaju dosta neravne :
Traktor: IMT 539
Plug: jednobrazni
1. pitanje: Moraju li španeri prilikom oranja biti dosta otpušteni ili se moraju regulirati
(ako da - koliko?)
2. pitanje: Prva brazda (jedinica) - odmah na željenu dubinu ili nešto plića?
3. pitanje: zadnje dvije brazde - smanjivati dubinu ili do kraja orati na dubinu kao i do tada?
4. pitanje: Eh da, završna brazda mi stvara najviše problema. Ako mi ostane za nepunu
brazdu, tada mi plug ne uspijeva okreniti ju, nego mi prolazi između točka i pluga, pa tad
na španeru pomaknem malo plug udesno, ali opet nije to to. Da li mi prednji desni točak
mora ići po jarku ili se penjem desno na izorano tako da plugom mogu normalno zahvatiti
tu zadnju brazdu?
Dajte uputstva jer se spremam u oranje ovih dana.
Kad su uslovi za oranje normalni možeš teoriju primenuti u praksi ,ali kad su uslovi kao loši za oranje sve pada u vodu i radiš kako možeš.