• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Oranje, oranje, oranje...1

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
kratka snimka isprobavanje pluga prije neka 2 tjedna..

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=tYGs5OZOiAQ[/YT]

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Evo nekaj slik hoby oranja. Slike mi nisu išle prek Imageshake pa sam probal s Photobucketom i uspel.

14102010037.jpg

14102010036.jpg

14102010038.jpg

Zemlja je trdaaaa (njiva se zove Trdice) i ne presuha. :D
Išlo je teško, 15 do 20 cm, a kotači su samo šlajdrali. :(

Znam da nije neka kvaliteta oranja, ali za ječam bu dobro.
Imam i video ali ima oko 12 Mb. Jel ga moguće smanjiti, ili da ga denem takvog.

Lepi pozdrav sa zagorskih bregov. :partyman:

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Video uplodaj na youtube,onda link od videa daš ovdje u YT zagrade ,zaljepiš,i to je to!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,583
Posljednje uređivanje:

danek

Aktivni član
Tu od
18 Pro 2008
Poruka
1,001
važno je da se vidi kvalitetna ilovača,takva je na mjestima i kod mene,ko da sapun oraš

bhorv

Dobro znana faca
Tu od
26 Ruj 2008
Poruka
2,661
sirak

breza ti je točno rekao, sirak niče iz rizoma kao i slak i kupina, moj ti je savjet.. sad izoraj posij ječam i nakon skidanja sačekaj da sirak naraste 40 cm i onda nekim totalnim herb. ali maks. doza, i još nešto mnogi griješe kad se takav korov posuši da odmah idu orat...treba čekat još najmanje 1 mj. nakon sušenja korova da se u zemlji posuši rizom. kad budeš orao vidjet češ taj rizom kao grančice deblje i od prsta. toliko.
Ma ništa.. Tu je sirak košen 2 puta i prikupljen i odvežen s njive, i kad je treći put krenuo pošprican je Totalom.. Sad kaj bude, bude.. Uzorat ću ga 10-ak dana prije sjetve i bacit ječam..

deinstalator

Član
Tu od
30 Ožu 2010
Poruka
300
Evo malo teorije prepisano iz mjesečnog lista:MLJEKARSKI LIST
"Oranje na 30 cm dubine ili nešto dublje opravdanije je u našim istočnim sušim krajevima,a na oko 25 cm u zapadnim vlažnijim.
Što su tla lakša oranje je pliće,tako da se pjeskovita tla oru samo toliko duboko da se dobro unesu žetveni ostaci predkulture a to može biti svega između 20 i 25 cm.
Teška glinasta tla treba orati na 30 do 35 cm kako bi im se popravila struktura i druga svojstva.Međutim ako je riječ o tlima s plitkom mekotom ili s nepropusnim slojem na maloj dubini onda produbljivanje oraničnog sloja oranjem na 30 ili više cm neće izazvati povoljan učinak zan kukuruz bez istovremene dobre gnojidbe,a može biti i štetno.
Teška glinasta tla treba orati rano, tj.u kasno-ljetnom i rano-jesenskom razdoblju,jer će tada najčešće biti u povoljnom stanju vlažnosti za obradu.
Rano oranje ovakvih tala važno je i zato što se tada više izlažu djelovanju vlaženja i sušenja,i osobito smrzavanj i odmrzavanja,čime se popravlja njihova struktura.
Međutim u ljetno-jesensko doba ne bi se smjela orati tla na strmim terenima jer je poorano tlo više podložno odnošenju vodom nego nepoorano.Isto vrijedi i za parcele kod kojih postoji opasnost od poplave.
Ljetno-jesensko i proljetno oranje po djelovanju se izravnavaju u zapadnim,vlažnijim krajevima Hrvatske i u vlažnijim i hladnijim kukuruznim godinama,a u nekim slučajevima proljetno oranje može čak biti i bolje.U pojedinim godinama tla izrazito bogata sitnim česticama praha u proljeće mogu biti toliko zbijena od zimskih oborina da ih je potrebno ponovo orati.Nadalje,oranje laganih pjeskovitih tala u proljeće je u pravilu isto toliko dobro kao i u jesen.U proljeće je mnogo važnije ocjeniti pravi trenutak za pranje s obzirom na vlažnost tla nego pri oranju u jesen.
Osnovno je da tlo do dubine prolaženja pluga bude dovoljno prosušeno,a to znači da se dio vode iz tla mora izgubiti isparavanjem"

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
danas poskusao orat ali nazalost ostalo je samo na dobrom pokusaju kotaci samo vrte zemlja neka ilovaca puna vode a komad zemlje je na brijegu tako da nije islo da imam prednju vuvu na ursusu mozda bi se i dalo , a za pon su vec najavili kisu kako vi ostali orete u ovo vrijeme za ovu jesensku sijetvu i zanima me do kad se moze posijat crna zob i jecam ??zemlja ce vec bit dosta hladna...

tibor88

Aktivni član
Tu od
3 Ruj 2007
Poruka
2,386
jedna snimka danasnjeg oranja..
strniste je bilo tanjurano, polje je na brijegu tako da nije bilo prevlazno.
sutra bi tu trebala ici psenica :?

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=QIbdb6hbkg0[/YT]

Ronin

Član
Tu od
13 Velj 2009
Poruka
238
Ja čekam bolje vrijeme prevlažna je zemlja za orat trebalo bi bar 10 dana bez kiše da se ide orat, a evo je danas opet pada.

Kićo

Aktivni član
Tu od
9 Velj 2008
Poruka
1,804
Sta da ja kazem, nisam kuruzu ni poceo brat a kad ce se posijat... ni Bog nezna. Cekam da bar malo padne vlaga samo mi se cini da bi tako mogo cekat do proljeca. Nepamtim ovakvu godinu

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
ja danas zavrsio oranje uspio sam. jucer sam zapoceo danas zavrsio islo je svakako mokro je a zemlja neka zutulja ilovaca teska i jos je zemlja na uzbrdici ali nije se dao ursonja samo sta nije za prepoznat stopalo mi se nije orao sam di je bio kukuruz sad bi tu trebao posijati crnu zob ak ce vrijeme posluzit rekli su za od srijede lijepo mislim bez kise pozzz

daniels

Aktivni član
Tu od
17 Velj 2009
Poruka
1,797
ja sam u subotu probal orat,nejde pa da ga ubiješ čak sam probal i sa zakanom sva 4 špera sam šlajdra,voda doslovno leži na zemlji.
i da sam uspjel u tanjuranju bi ju sam zabil.
prešel sam poslje sa tanjuračama da ju isječem pa ak se vrjeme konačno smiri nadam se da se bu dalo orat.

kiraj

Član
Tu od
13 Ožu 2009
Poruka
303
Jučerašnje oranje
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=xo-5M7cvicw[/YT]
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=01Z8LT9n_DQ[/YT]

Status
Nisu omogućeni daljnji odgovori.

Najnoviji postovi