Re: Oranje, oranje, oranje...2
vidim da ste se dosta raspisali,i da je rasprava zestoka,a nesto se dotaklo mene i mog pluga pa da reknem koju...
ove godine su uvjeti vecinom bili katastrofalni,tek tamo na pocetku sezone se oralo po suhom,kasnije sve vecinom blato,voda do koljena,i smrznuto. postavio sam dosta slika u ovu temu,vidjelo se da je zemlja sama po sebi jako tvrda,prava masna i teska mrcina,vremenski uvjeti od proljeca do jeseni nikakvi,navodnjavanje i bezbrojni prohodi po zemlji tokom godine su jos dodatno pogorsali stvar. i nemojte mi tu postavljati slike zemlje koja se rasipa da je to milina i reci kako je tvrdo i zabito,jer to ne prolazi.
i sad sam ja prve godine izorao tih svojih sirotinjskih 10-12ha,i nesto sitno usluzno sa "novim" traktorom i plugom,ali zemlju poznam u dusu,i znam koliko ju je tesko obradivati.
moj 6340 ima po papirima 68ks,nesto se od toga s vremenom i izgubilo,pa zaokruzimo na 65.
plug je visok,dugacak,preko pola tone tezak,sa spicevima i velikim pretpluznjacima,i sigurno ga je kao takvog teze vuci nego nekog drugog iste colaze.
koliko je traktor tezak,nemam pojma,na prednjem kraju sam u oranju imao 350kg utega+20kg ima nosač.
oralo se 70% vremena u prvoj brzini i na 14",imam i nesto lake zemlje koju sam orao i na 16" i u drugoj brzini,kako kad,jer u drugoj je dosta brz,pa mu je prva taman za oranje.
oralo se takoder uvijek i svugdje na 30+cm, jer volim duboko orati i zemlja to iziskuje. kad sam na pocetku oranja,jos dok smo ustelavali plug,primijetio da on nece u zemlju na dublje od 25cm,po savjetu jednog forumasa sam promijenio spiceve,i problem je bio rijesen.
potrosnju nikad nisam mjerio,orao sam uvijek u rasponu od 1700 do 2000 okretaja,i makar zetor nije stedljiv traktor,nije bilo nista zabrinjavajuce.
zakljucak- na pravoj reprezentativnoj zemlji, 6340 i 2x14" vogel idu kamo ti god srce zeli,u bilo kakvim uvjetima,bez ikakvog siljenja. jer meni je traktor na prvom mjestu,i da nije islo,ja bih bez pardona smanjio zahvat na 10".
i da ne bi bilo zabune,kod mene je ravnica,u brdima bi najvjerojatnije sve to skupa izgledalo drugacije.