itp
Aktivni član
- Tu od
- 12 Svi 2008
- Poruka
- 1,902
Kod nas su kanali kopani na krajevima njiva, ja na jednom mjestu ima kanale po dužini, širini i po sredini njive, ali to je preko 3 ha komad. I ti kanali jako dobro odvuku vodu, samo se mora voditi računa o oranju. Pošto je njiva podijeljena u 3 komada, dva su pravilnog oblika, a jedan je šesterokutni i to me najviše muči, jer na jednom dijelu ide i uzbrdo. Onda se nekad ore poprijeko, nekada uzduž, a nekada i ukoso. Zbog te njive sam kupio i okretač prošle godine, uvijek me izmrcari. Uglavnom, bez obzira jeli kanal očišćen ili nije, treba pokušati odvući vodu prema njemu. Najbolje naoravanjem, dvije - tri godine naoravati i onda se stvori prirodni pad na rubove njive i sva voda se slije tamo.
A ova godina je takva da mi se čini da se neće još mjesec dana moći nigdje.
Kod vas je drugačije, mi nikada ne oremo u ljeto dublje od 15 cm, sve preko toga je betoniranje. I proljetna brazda, koje se ore 25 cm se mora nakon pola dan-dan zatvoriti, inače se buse stegnu i nema više šanse da se razbiju. Ali ako se uradi na vrijeme, bude jako lijepo.
S takvim traktorom vi bi dolje mogli sve ono polja odraditi u jedan dan, zašto ne nagovorite ove što ne rade zemlju da vam daju u najam? I očistit kanale preko zime i nikakvih problema ne bi bilo...
A ova godina je takva da mi se čini da se neće još mjesec dana moći nigdje.
Kod vas je drugačije, mi nikada ne oremo u ljeto dublje od 15 cm, sve preko toga je betoniranje. I proljetna brazda, koje se ore 25 cm se mora nakon pola dan-dan zatvoriti, inače se buse stegnu i nema više šanse da se razbiju. Ali ako se uradi na vrijeme, bude jako lijepo.
S takvim traktorom vi bi dolje mogli sve ono polja odraditi u jedan dan, zašto ne nagovorite ove što ne rade zemlju da vam daju u najam? I očistit kanale preko zime i nikakvih problema ne bi bilo...